Ziua financiarului militar

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

La 20 mai 1891, prin Decret  Regal nr. 6625, s-a consfinţit înfiinţarea Direcţiei Financiar Contabile, prima structură din armata României cu responsabilităţi în administrarea fondurilor publice.

Mesajul şefului Statului Major General: ”Dragi camarazi finanţişti. Pe umerii dumneavoastră stau asigurarea la timp şi în limita indicatorilor aprobaţi, a mijloacelor necesare pentru instruirea, educarea  şi întreţinerea efectivelor, salarizarea personalului militar şi civil, plata pensiilor militare şi altor drepturi sociale, înzestrarea armatei, întreţinerea bunurilor materiale din dotare, finanţarea misiunilor internaţionale, precum şi satisfacerea altor nevoi administrativ-gospodăreşti. Sunt convins că veţi avea în continuare o contribuţie importantă la realizarea programelor  Ministerului Apărării Naţionale şi veţi reuşi  să acţionaţi responsabil pentru realizarea unui management – contabil eficient. Vă doresc sănătate, dumneavoastră şi celor dragi şi succes în tot ceea ce veţi intreprinde! La mulţi ani tuturor finanţiştilor militari! General Nicolae Ionel Ciucă”.

Cheltuieli militare necesare: 3,6 miliarde euro (2% din PIB) din care 74% cu personalul, pensionarii militari, întreţineri, pregătire, teatre de operaţii externe şi 26% cu procurarea de echipament. Cheltuielile militare au fost mărite prin diminuarea cheltuielilor de la mai multe ministere. Importul de rachete antiaeriene şi antirachetă americane Patriot în valoare de 4,0 miliarde dolari (echivalent cu 107 tone aur) şi a unor nave de luptă uşoare este imposibilă aşa cum a precizat guvernul  PSD care gestionează finanţele statului.

Cheltuielile bugetare de stat necesare pe anul 2017 sunt de 62,0 miliarde euro repartizate astfel (în miliarde euro): 18,0 salariaţii de stat şi pensionarii; 8,8 investiţii; 7,5 sănătate; 5,0 educaţie;  3,8 agricultura; 3,6 apărare;  2,5 interne; 1,0 transporturi; 11,8  pentru 15 ministere şi instituţii de stat şi datoriile guvernului.

Veniturile statului sunt estimate la 57,0 miliarde euro şi provin din: impozite pe salarii, impozite pe profit privat, TVA din comerţ la cei care dau bonuri şi diverse venituri. Datoriile statului se ridică la  68,0 miliarde euro (37,7 % din Produsul Intern Brut estimat la 182,0 miliarde euro). Deficitul bugetar va fi de 62,0 – 57,0 = 5,0 miliarde euro (2,74% din PIB).

Funcţionarea sistemului financiar internaţional. Valutele nu părăsesc fizic ţara de origine nici cu vagoane, autovehicule, vapoare sau avioane cu excepţia persoanelor fizice sau de afaceri, în rest valutele circulă doar scriptural, adică prin conturi bancare.

Viteza de circulaţie a banilor într-o ţară depinde de producţia de mărfuri şi servicii din PIB şi  de regulă este de 5 ori într-un an. Dacă  într-o ţară acestea se ridică la 100 mld. euro: 5 = 20 mld euro  care circulă de 5 ori într-un an sub formă scripturală (doar o cantitate redusă de bani din aceştia se tipăresc şi circulă fizic pentru a se face plăţi de salarii interne). O ţară intră în incapacitate de plată în momentul când nu  mai dispune de  resurse financiare  scripturale (în conturi externe) pentru a-şi plăti datoriile externe (exemplu Grecia acum, România 2010). Pentru a ieşi din criză, statul trebuie să reducă cheltuielile bugetare: salariile, pensiile etc. Dacă din export intră în ţară 10 mld euro, se scot din circulaţie 2,0 mld euro pentru ca banii să nu depăşească mărfurile şi serviciile pentru a evita inflaţia. România are o rezervă de 103 tone aur (56 t depozitate în M.Britanie), şi nu mai doreşte să cumpere aur deoarece leul din circulaţie este acoperit în proporţie de cca 95% cu această cantitate de aur. Rezerva internaţională a României este de 35,0 mld.euro scriptural în mai multe bănci din lume, nu în baloturi de euro la Banca Naţională.

Asociaţia Militarilor  în Rezervă şi Retragere „Lt. erou P. Laţcu” Lugoj

 

 

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.