Voluntarii de la „Acasă în Banat” au renovat casa unor bătrâni nonagenari

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Peste 50 de voluntarii au răspuns apelului asociației Acasă în Banat și au ajutat sâmbătă, 6 octombrie, la renovarea casei unor bătrâni nonagenari din Șemlacu Mare, Timiș.

Familia Grasoane, Persida (de 92 de ani) și Avram (de 96 de ani) sunt căsătoriți de 70 de ani și trăiesc într-o casă veche, la marginea satului Șemlacu Mare. Bătrânul stă mai mult în pat, iar soția lui are grijă de el, așa cum mai poate la vârsta pe care o are. Pereții casei erau deja afumați deoarece soba lor era spartă, iar casa avea o mulțime de crăpături din cauză că a fost afectată de inundații, acum câțiva ani.

”Cazul lor ne-a impresionat foarte mult pentru că au o vârstă atât de înaintată și le este foarte greu să se îngrijească de casa lor, așadar am decis să le dăm o mână de ajutor. Planul inițial a fost să le renovăm bucătăria în care efectiv locuiesc pe timp de iarnă și să le curățăm curtea, așadar am făcut un apel public pe pagina noastră de Facebook. Am fost copleșiți de numărul mare de oameni dispuși să dea o mână de ajutor, așadar am decis să renovăm toată gospodăria”, a spus președintele asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

Sâmbătă, 6 octombrie 2018, la Șemlacu Mare s-au adunat de dimineață peste 50 de voluntari din Timișoara, Gătaia, Măureni, Bocșa dar și din sat. Toată curtea a fost curățată în timp record, s-a scos apa din fântână, a fost construit un gard și poartă nouă, a fost făcută o alee și au fost plantate flori. În interior, s-a făcut curățenie generală, s-au scos hainele vechi din dulapuri, s-a spălat toată vesela, au fost spălate ușile și geamurile, apoi vopsite, s-a zugrăvit toată casa pe interior, s-a curățat coșul de fum, a fost instalată soba cea nouă. De asemenea, bătrânii au primit alimente suficiente pentru o perioadă mai lungă de timp și, din banii donați, li s-au cumpărat și medicamentele necesare. Au fost donate lemne de foc, piatră, bricheți pentru foc, mobilier nou – un pat, un dulap, saltele, așternuturi, un frigider și o sobă nouă.

”Este incredibil cât de mult am reușit să facem în doar o singură zi. Mulțumim tuturor voluntarilor care au fost alături de noi sâmbătă deoarece datorită lor, acești bătrâni, cât vor mai trăi ei, vor avea o viață mai senină, într-o casă curată.”,  a spus președintele asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

Casa Grasoane din Șemlacu Mare este a șasea casă renovată de Asociația Acasă în Banat, cu sprijinul voluntarilor.

Asociația Acasă în Banat își propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănățean, să redescopere adevăratele valori: oameni buni și gospodari, case frumoase și poveștile lor. Avem grijă de ele să le dăm mai departe, să nu piară în timp și în uitare.

Mai multe detalii, donații în materiale sau obiecte, precum și pentru programul renovărilor, vă rugăm să ne contactați pe pagina de Facebook a Asociației Acasă în Banat.
https://www.facebook.com/acasainbanat/

Donații se pot face către:
Asociația Acasă în Banat, CIF 39329018
sat. Valeapai, nr.134, comuna Ramna, județul Caraș-Severin
IBAN: RO58BPOS36821486626RON02

AL PRESS

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.