Volei. Info Divizia A 1

Share Button

Startul Diviziei A 1 la volei feminin este programat pentru data de 14 octombrie 2017. La data la care edităm aceste rânduri, doar zece formaţii au confirmat participarea în elită în sezonul 2017-2018. Din cele douăsprezece combatante ale ediţiei trecute,  C.S.U Galaţi (retrogradat de pe locul 12) va evolua în Seria Est din Divizia A 2, iar S.C.M. Universitatea Craiova (retrogradat de pe locul 11)  trage speranţe să prindă o sumă rezonabilă din spectaculosul buget pe 2017 al clubului oltean (11 milioane de lei!) pentru a putea construi o echipă care să poată juca în Seria Vest din A 2.

Odată cu problemele financiare ale clubului Unic Piatra Neamţ în urmă cu două sezoane, având ca rezultat neplata drepturilor materiale către o parte din sportive  (lucru care a dus la amendă şi blocarea transferurilor internaţionale), deşi în sezonul trecut lucrurile s-au reglementat din punct de vedere sportiv şi al plăţilor contractuale, clubul a fost declarat insolvent pentru creanţe de peste 1,7 milioane de lei în ultimii 3 ani, majoritatea datorate…instituţiilor statului care au finanţat echipa ! 0,61 milioane  judeţul, 0,43 municipiul reşedinţă al Neamţului. Evident, datorii care se vor pierde în ceaţă odată cu insolvenţa declarată a C.V. Unic şi transformarea sa în Club Sportiv Municipal Unic Piatra Neamţ. Grupare care va juca în A2 – Seria Est!

Surpriza mare vine din Trivale, acolo unde echipa S.C.M. Piteşti s-a risipit după ratarea obiectivului (intrare în Play-Off) sezonul trecut şi nu reuşeşte să obţină un buget rezonabil  de A 1 pentru 2017-2018, sufocată de cheltuielile mari pe care le înregistrează şi solicită în continuare fotbalul şi baschetul, considerate priorităţi de administraţia actuală a Argeşului. Caz în care va evolua în aceeaşi ligă secundă, probabil în Seria Vest.

Serie din care au urcat în prima ligă  A.C.S. Agroland Timişoara şi Universitatea Cluj, ocupantele primelor două poziţii la turneul de promovare jucat în aprilie la Sala Constantin Jude din Timişoara. Alături de tripla campioană C.S.M. Volei Alba Blaj, C.S.M. Bucureşti, C.S.M. Târgovişte, Ştiinţa Bacău, Dinamo Bucureşti, C.S.M. Lugoj, C.S.U. Tg. Mureş şi Penicilina Iaşi. Zece formaţii înscrise în acest moment pe ţintarul primei ligi. În condiţiile în care, la F.R. Volei, tragerea la sorţi a meciurilor din sezonul viitor s-a făcut atât pentru douăsprezece, cât şi pentru zece participante. De văzut…

Pe piaţa transferurilor, mutări spectaculoase la formaţiile de podium, toate cele trei medaliate în sezonul trecut semnând cu sportive străine de top. Detentă impresionantă a clubului bucureştean, ce se anunţă în acest an un pretendent serios la supremaţia Blajului. O listă mai clară a achiziţiilor aşteaptă încă, derularea negocierilor fiind în curs la această oră la toate echipele implicate.

Întăriri necesare şi  interesante anunţă şi noile promovate, formaţii în care cadrul organizatoric şi financiar nu pare a fi o problemă. În ce priveşte C.S.M. Lugoj şi formaţiile din zona 5 – 8 de anul trecut, sunt în curs de semnare contracte cu sportive din ţară şi nu doar. Aşa cum se ştie, principal ţintă a grupării lugojene este cooptarea în lot a unor atacante (pe post de extremă şi universal) care să suplinească lipsa trio-ului  Ramona Rus – Alexandra Warren – Olga Krasteva. În condiţiile în care pentru postul de ridicător (Lorena Ciocian a revenit la Bacău) şi centru (Krista DeGeest a semnat în Germania) s-au găsit soluţii pentru viitorul sezon. Sunt săptămâni de căutări şi discuţii foarte dificile, piaţa românească nefiind una care să ofere prea multe soluţii. Iar treburile se precipită, reluarea pregătirii fiind prevăzută pentru data de 7 august. Cu informaţii sigure şi programul campionatului vom reveni în ediţiile viitoare.

Dan H. BRUDIU

630

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.