Volei Divizia A 1. Reunire la fileu în Sala Sporturilor. Final de poveste în cazul Sara Lozo

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Dan H. BRUDIU

Se află în fază finală campania achizițiilor de sportive ale cluburilor din primă ligă a voleiului românesc, al cărui sezon oficial se va deschide în șapte săptămâni. Perioada de transferuri se încheie însă la mijlocul lunii octombrie, așa încât este posibil ca, față de informațiile prezentate în numerele anterioare, să urmeze știri interesante în septembrie.

În momentul actual, secția de volei a Clubului Sportiv Municipal dispune de un număr de douăsprezece voleibaliste (una dintre ele, pe post de coordonator de joc,  în curs de legitimare) și un staff tehnic format din trei antrenori (principal Ugljesa Segrt, secunzi Dragan Grbic și Marius Roșu , Mircea Roșu – statistician, Vasile Canea – preparator fizic și Mădălina Iftimie – fizioterapeut.

După cum am informat anterior, sosirile certe în lotul bănățean sunt centralul Daiana Roman (Blaj) și extrema Ramona Rus (Medgidia), coordonatoarea de joc din Serbia  Tanja Grbic (Franța – Venelles), universalul moldovean Aliona Martiniuc (Rusia – Tula), bulgăroaica Veronika Bezhandolska (Israel – Maccabi Haifa) și, de câteva zile, azera de origine ucrainiană Yelisaveta Ruban (Turcia – Bolu Belediyyespor).

Din lotul care s-a clasat pe poziția a cincea în sezonul trecut au rămas la echipă centralul Andreea Gemănariu, libero-ul Adriana Popa, extrema Georgiana Popa, universalul Simina Străchinescu și căpitanul actual al echipei, sârboaica Silvija Popovic, campioană europeană 2019, mondială 2018 și bronz olimpic 2020 cu echipa națională a Serbiei.

Se află în pregătire cu echipa națională de senioare și au evoluat în meciurile din preliminariile Campionatului European 2023 trei sportive din lot: Georgiana Popa, Daiana Roman și Simina Străchinescu.

Aflate într-o grupă cu Croația, Israelul și Insulele Feroe din care au șanse mari să facă pasul spre Europene, cele trei voleibaliste vor reveni la echipă în jurul datei de 14 septembrie, după încheierea meciurilor oficiale ale reprezentativei României.

În formulă completă, tehnicienii lotului urmează să pregătească echipa pentru, e sigur, cel mai tare campionat din ultimul deceniu. Cu două turnee internaționale (în Ungaria și România – Cupa C.S.M.) asupra cărora vom reveni.

Final de poveste în cazul Sara Lozo

Caz extrem de rar, neobișnuit, cel al refuzului sârboaicei Sara Lozo, de a-și respecta obligațiile consemnate în contractul semnat cu CSM Lugoj în mai 2022. Atunci când valoroasa extremă, componentă a naționalei țării sale, se declara încântată a se alătura unui colectiv care, prin venirea ei, și-a propus atacarea unei poziții superioare celei din anul trecut.

Transferul voleibalistei care jucase în 2021-2022 în Rusia, la Proton Saratov, a și fost anunțat în media de specialiștii în domeniu ca o mare reușită a voleiului lugojean, mai ales având în vedere datele financiare ale înțelegerii.

Doar că în iulie, la jocurile Ligii Națiunilor de la Ankara, acolo unde Serbia a cucerit medaliile de bronz, Lozo a fost cea mai valoroasă jucătoare a echipei, fiind și principala realizatoare a Serbiei și MVP-ul finalei mici cu Turcia, câștigată cu 3 : 0 !

Asaltată de impresarii prezenți la Ankara și reprezentanții cluburilor aflați în misiuni de racolare a valorilor actuale, sportiva a renunțat la agentul polonez care o reprezentase în contractul cu C.S.M. Lugoj, cedând drepturile de reprezentare uneia din marile agenții de voleibaliste din Italia (deloc întâmplător, selecționerul actual al Serbiei este Daniele Santarelli, antrenorul campioanei Imocco Conegliano, reprezentat de aceeași agenție) și încercând să obțină un contract de valoare mult mai mare decât cel inițial.

Mai întâi din România, apoi din Turcia și finalmente, după cum relatează presa internațională, din Japonia, unde gruparea din Japan V.League Division One i-a oferit un contract de 300.000 dolari pentru zece luni !

Evident, prin reprezentanții săi, C.S.M. Lugoj a încercat să păstreze sportiva, lucru care s-a dovedit imposibil în condițiile în care contractul propus de clubul japonez s-a dovedit a fi de aproape patru ori mai mare decât cel semnat cu Lugojul.

Și, pentru că din experiența anilor trecuți, Tribunalul Sportiv de la Lausanne nu procedează la suspendarea sportivilor în asemenea situații, recomandând părților a rezolva amiabil litigiul, iar un proces internațional civil ar fi durat în jur de doi ani, singura soluție a fost solicitarea de către partea română a unor daune morale pentru prejudiciul  provocat de sportivă clubului prin nerespectarea contractului.

Fiindcă, odată cu trecerea celor aproape trei luni, a devenit imposibil de înlocuit pierderea unei voleibaliste de asemenea valoare cu una apropiată măcar, în aceleași condiții financiare.

Desigur, important ar fi fost ca lucrurile să nu se îndrepte spre această direcție. Dar, cum decizia n-a mai putut fi întoarsă – și nici n-ar fi fost una care să nu deterioreze, fie și partial, atmosfera din echipă, au urmat zile intense de negocieri între firma de avocatură angajată de sportivă și reprezentanții voleiului privind modul de soluționare al litigiului, prin plata de către sportivă a unei sume reprezentând daune morale.

Poveste lungă cu un final material, totuși, benefic pentru bugetul secției de volei, care a obținut și încasat în aceste zile suma de 35.000 Euro, dublul sumei propuse inițial de avocații voleibalistei.

Fără ca C.S.M. Lugoj să plătească vreun leu sportivei sau pentru transferul acesteia. Odată cu achitarea acestei sume în contul C.S.M. Lugoj, conform agrementului final încheiat între cele două părți, sportiva devine liberă de contract. End of story. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.