Volei, Divizia A 1, finala 3-4. CSM Lugoj volei, bronz în România!

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Dan H. BRUDIU

Dubla din finala mică a Campionatului Național Divizia A1 programată în Banat între C.S.M. Lugoj și Rapid București s-a încheiat cu victorii lugojene (3 : 0 și 3 : 2), decizia privind prezența pe podium urmând a fi luată însă după trei victorii din maximum cinci partide. Așa încât delegația lugojeană avea o șansă de realizare a unei enorme performanțe doar printr-un nou succes din cele, teoretic, trei posibile întâlniri ce puteau să urmeze: două în Giulești și, eventual, decisiva în Lugoj la finele săptămânii.

După dramaticul joc doi de la Lugoj, în care sportivele pregătite de Ugljesa Segrt au revenit uluitor de la 1 : 2 la seturi, câștigând greu în fața unei săli vulcanice, era evident că deplasarea în Capitală va fi una extrem de grea, ținând cont de valoarea și experiența unui adversar care era net favorit la medalii înaintea startului de sezon. Fiindcă Montalvo, Dimitrova, Baciu, Klisura sau Pusic aveau o mare datorie față de club și susținători, nu în ultimul rând față de ele însele, de a încheia campionatul pe un loc cât mai aproape de obiectivul fixat inițial – titlul național.

Pe de altă parte, sextetul lugojean, în care sunt de asemenea sportive cu experiență în jocuri de mare miză, era la rândul său conștient că victoria în chiar prima partidă din Giulești e obiectiv prioritar, pentru a elimina posibilitatea prelungirii, în alte două meciuri, a unui sezon – campionat dens, lung și foarte obositor. Pentru asta însă, era nevoie de o prestație de regularitate și de o agresivitate pozitivă care să dea din nou vișiniilor imaginea unei echipe lugojene decise, echilibrate, stăpână pe propriile forțe.

Așadar, încărcătură emoțională deosebită la startul jocului arbitrat de internaționalii Florin Dragomir (București) și George Grădinaru (Galați) și supervizat de președintele Comisiei Centrale de Competiții, Angeluș Cotoanță și vicepreședintele  F R. Volei, Marius Stâncel.

Miercuri, 3 mai 2023, Giulești – Sala Rapid:       

Rapid București – Clubul Sportiv Municipal Lugoj 1 : 3 (28:26, 23:25, 16:25, 23:25)

C.S. Rapid București:

Mihaela Albu – 3 p, Cese Montalvo – 13 p, Alexandra Trică  – 11 p, Denisa Drâmboi, Sara Klisura – 2 p, Nasya Dimitrova – 11 p, Yuliya Gerasimova – 5 p,  Diana Ariton,  Ioana Baciu – 29 p, Teodora Pusic, Mihaela Jeremic – libero.

Staff tehnic:  Branko Gajic (antrenor principal),  Tudorel Farcaș  – antrenor secund.

C.S.M Lugoj:

Tanja Grbic – 1 p, Marina Anghelache,  Georgiana Popa – 17  p, Ramona Rus, Andreea Gemănariu – 10 p, Liza Ruban – 17 p, Daiana Roman – 7 p, Aliona Martiniuc – 26 p, Simina Străchinescu, Silvija Popovic, Adriana Popa – libero.

Staff tehnic: Ugljesa Segrt (antrenor principal), Marius Roșu, Dragan Grbic – antrenori secunzi.

Statistică:

Total puncte: 90 : 101, blocaje – punct: 11 : 13, ași din serviciu: 3 : 8, erori la serviciu: 8 : 3, atacuri – punct: 58 : 57, eficiență atac: 42% – 40%, recepție pozitivă: 34% – 60 %.

O luptă la baionetă, în care mare parte din timp echipele s-au aflat foarte aproape una de alta ca scor, detașându-se foarte greu pe finalurile de set. Și, deși era posibil ca momentul psihologic dificil apărut la finalul primului set (în care lugojencele au avut posibilitatea a câștiga la 25 : 24) să avantajeze moral gazdele,  sportivele lugojene au preluat ulterior inițiativa, au impresionat prin combinații spectaculoase și eficiente în atac, dublate de o apărare impresionantă, în care Silvija Popovic și-a confirmat din nou clasa. Valabil și în setul al treilea, dominat clar și reconfortant de o echipă a Lugojului aflată într-o dispoziție excelentă de joc, evoluând variat și sigur, până la 2: 1 la seturi.

Ultima parte a întâlnirii s-a decis după egalitatea de la 13 : 13, când Lugojul a reușit desprinderea la trei puncte, ecart care avea să se mărească la 23 : 19, dar imediat se ajunge la 23 : 21. Martiniuc atacă spectaculos din linia a doua pentru 24 : 21, Baciu punctează, greșim o minge și se ajunge la doar un punct diferență, 24 : 23, într-o tensiune greu de suportat. Dar Grbic combină la siguranță cu Liza Ruban și omul nr. 1 al echipei în acest sezon încheie în forță un meci și un sezon excepțional, declanșând sărbătoarea lugojeană în Capitală!

Bronzul de aur

Patru victorii din cinci meciuri contra clubului bucureștean pentru clasarea pe podiumul Campionatului Național Divizia A1, în onoranta postură de deținătoare a cupei și medaliilor de bronz într-o întrecere de top pe continent. Și un al treilea trofeu obținut în cele tot atâtea întreceri în România și Europa, la care CSM Lugoj a luat parte:

Aur în Supercupa României, ediția 2021-2022,

Argint în CEV European Challenge Cup, ediția 2022-2023,

Bronz în Campionatul Național Divizia A1, ediția 2022-2023.

O ultimă performanță care are însă o însemnătate foarte mare, având în vedere că se produce după 44 de meciuri epuizante în acest sezon, într-un campionat puternic, în care au rămas în urma Lugojului nume importante ale voleiului, cluburi cu ambiții și posibilități uriașe. La figurat, un bronz de aur, cum inspirat l-a denumit cineva. Felicitări, fetelor, felicitări, băieți, felicitări tuturor celor care au crezut în voleiul nostru și au sprijinit cu adevărat drumul spre marile perfor-manțe pe care echipa le-a adus Lugojului!                                                                                        

Clasament:

  1. CSM Volei Alba Blaj – antr. Stevan Ljubicic
  2. CSM Târgoviște – antr. Giovanni Caprara
  3. C.S.M. Lugoj – antr. Ugljesa Segrt
  4. Rapid București – antr. Branko Gajic
  5. Dinamo București – antr. Milos Gavrilovic
  6. CSO Voluntari – antr. Milan Ljubicic

Clasamentul a fost completat de 7. CSM București. 8. FC Argeș Volei Pitești, 9. SCM Universitatea Craiova, 10. CSM Știința Bacău și 11. Universitatea NTT Data Cluj – Napoca, echipă care va evolua în eșalonul secund din sezonul viitor.

Volei – Final Four Cupa României

Cortina se trage peste activitatea competițională internă la finalul săptămânii, în noua Sală Polivalentă din Pitești, între 13 și 14 mai 2023, acolo unde se vor duela echipele calificate în turneul final în urma sferturilor de finală. În care CSM Volei Alba Blaj, vechea și noua campioană a României, a trecut de CSM București, vicecampioanele de la CSM Târgoviște au eliminat Rapidul, Dinamo București s-a impus în fața CSO Voluntari, iar voleibalistele CSM Lugoj au învins de două ori și au eliminat FC Argeș Volei Pitești, gazda competiției finale din week-end.

Programul meciurilor, care vor fi transmise în direct de TVR 3:

Sâmbătă, 13.05., orele 16.00 : 

C.S.M. Lugoj  –  C.S.M. Volei Alba Blaj

orele 19:  Dinamo București-CSM Târgoviște

Câștigătoarele se vor întâlni duminică, 14.05, de la orele 18, în finala competiției. La care și-a anunțat prezența omul nr.1 din voleiul European, domnul Aleksandar Boricic, președintele Confederației Europene de Volei. Este a patra oară când voleiul de la CSM Lugoj se califică între primele patru formații din Turneul Final al Cupei României, după edițiile din 2011 (Chiajna), 2013 (Cheile Grădiștei) și 2018 (Alexandria). În confruntările directe Blaj – Lugoj din sezonul în curs, ardelencele conduc cu 2 : 1, după ce s-au impus în fața lugojencelor în campionat de două ori (3 : 2 la Blaj, 3 : 0 la Lugoj) și au cedat în semifinalele Supercupei României, la Mioveni (1 : 3).

De menționat că semifinala nr.1 de la Pitești va opune două finaliste de Cupe Europene intercluburi, Volei Alba Blaj în CEV Cup și CSM Lugoj în Challenge Cup. Un meci de gală pentru echipa bănățeană, revelația incontestabilă a voleiului românesc în sezonul 2022-2023, în fața clubului care și-a adjudecat a șaptea oară titlul în România și pare că nu se va opri aici.

În cea de a doua, Dinamo va da cu siguranță o replică puternică dâmbovi-țencelor, dacă va menține tonusul excelent pe care l-a avut în campionat. Dar sportivele Târgoviștei au obiectiv un trofeu în acest sezon, aflându-se acum în fața ultimei șanse.

Câștigătoarele din semifinale se vor întâlni duminică, 14.05, de la orele 18, în finala competiției, care va fi de asemenea transmisă în direct pe TVR3. La Turneul Final al Cupei României a fost invitat și a confirmat prezența omul nr.1 din voleiul continental, domnul Aleksandar Boricic, președintele Confederației Europene de Volei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.