
Pentru secţia de volei a Clubului Sportiv Municipal din Lugoj, perioada în curs este hotărîtoare în ce priveşte structura viitoare a echipei de primă ligă. Fiecare zi este de lucru, una cu multe întrebări şi, evident, mult mai puţine răspunsuri. O situaţie normală, aş zice, valabilă la toate grupările din A 1, multe dintre acestea fiind nevoite să opereze serios la nivelul loturilor de sportive. Sunt nume care au confirmat la echipele de top şi vor semna pentru grupări puternice din Europa, nume ce n-au adus plusvaloarea scontată şi care nu vor mai evolua în România, nume ce acceptă noi experienţe la alte echipe şi aşa mai departe. Mişcări care deocamdată sunt în mare parte ascunse, răspunsuri pe jumătate şi, mai ales, aşteptări. Ale cluburilor şi ale sportivelor. E o perioadă în care telefoanele se înroşesc, vorbele curg, majoritatea numelor care apar pe piaţa de transferuri negociază şi, mai ales, aşteaptă. Propuneri şi oportunităţi noi, pentru o carieră de performanţă scurtă şi de cele mai multe ori mai dură decât recompensele.
Lugojul se află în faţa celui de al nouălea an consecutiv la cel mai înalt nivel al voleiului feminin românesc. Într-o perioadă în care s-au obţinut cele mai mari succese pe plan european. Câştigarea Cupei Challenge, prima cupă europeană obţinută în istorie de o grupare feminină (de către actuala campioană, C.S.M. Bucureşti) şi titlul de vicecampioană a Final Four în Champions League (C.S.M. Volei Alba Blaj) sunt performanţe de neimaginat cu câţiva ani în urmă. Dealtfel, poziţia voleiului românesc în Europa este una solidă, calificările aproape permanente din ultimul deceniu la campionatele europene şi mondiale ale echipelor de senioare şi junioare marcând un moment foarte bun al sportului cu mingea la fileu. (Şi) de aceea spun că va urma un campionat mai disputat ca şi cel din sezonul recent încheiat, în care concurenţa la zona mediană a clasamentului va creşte considerabil pentru C.S.M. Lugoj.
Noutăţi – ştiri de la sursă:
Dintre sportivele cu contracte în derulare, Diana Roman, Bianca Albăstroiu, Alexandra Panţiru şi Georgiana Popa vor fi componente ale lotului şi în sezonul viitor, existând intenţia de a mai fi cooptată la antrenamente una dintre sportivele junioare ale C.S.Ş. Lugoj.
Contracte încheiate, sportive libere – Ionela Canea (viitoare mămică), Gabriela Bălae, Adriana Rotaru, Alexandra Pintea, Svitlana Shvanska, Silvana Dascălu, Aleksandra Cveticanin – transferată de Spartak Subotica la Jaszbereny (Ungaria A1), Nina Jakic, Monique Stojanovic. Cu unele dintre aceste sportive s-au purtat şi se poartă încă discuţii, dintre acestea certitudinile fiind în prezent două, îmbucurătoare:
Nina Jakic (nr. 13), Serbia, 24 ani, 1.83 m, centru, va continua alături de grupul C.S.M. Lugoj în sezonul 2018/2019.
Sportiva se află la al doilea an de contract cu C.S.M. Lugoj, fiind plasată în topul statistic F.R.V. al sezonului trecut pe locul trei cu 41 puncte din serviciu şi locul întâi la blocaje, cu 68 de reuşite în campionatul 2017-2018 !
Adriana Rotaru (nr. 10), 24 ani, libero, se va afla şi ea în noul campionat în lotul lugojencelor. Mereu cochetând cu naţionalele de junioare şi senioare, sportiva bucureşteană aflată la al patrulea an la C.S.M. Lugoj este convocată şi în această vară la pregătirile echipei naţionale mari pentru competiţiile internaţionale.
După patru ani foarte buni, revine în voleiul lugojean voleibalista cu cel mai important palmares, câştigătoare de titluri naţionale la junioare, participantă în cupele europene intercluburi cu C.S.M. Lugoj şi C.S.M. Bucureşti, componentă a loturilor naţionale de junioare şi senioare în competiţii oficiale, câştigătoare a Cupei Challenge cu C.S.M. Bucureşti în 2016, Cetăţean de Onoare al Capitalei.
Diana Balintoni, (nr. 4), 30 ani, coordonator de joc, căpitan al echipei C.S.M. Lugoj până la transferal său la finele lui 2014, va prelua din nou banderola de căpitan al grupării de pe Timiş ! Una căreia sportiva i s-a dedicat din plin, în acelaşi timp una ce a oferit inimoasei voleibaliste lugojene platforma perfectă de lansare spre cea mai înaltă performanţă. Un model fericit, un exemplu de urmat. E, sperăm, transferul de care avea nevoie grupul în acest moment, revenirea fostului lider putând crea premisele unui nou ciclu de succes al voleiului.
Se caută în continuare soluţii pentru completarea posturilor de extreme, universal şi centru.
Sârbul Ugljesa Segrt, 36 ani, preia funcţia de antrenor principal, după ce a condus la medalii junioarele de la Novi Sad, Tg.Mureş şi Blaj şi a lucrat trei ani ca secund cu Valerijan Luka la Lugoj şi doi ani cu Darko Zakoc la Blaj (campion în 2014 -2015), din staff-ul tehnic mai făcând parte Dragan Grbic – antrenor secund, Vasile Canea – preparator fizic şi Marko Stojanovic – statistician (post devenit obligatoriu din sezonul viitor).
Dan H. BRUDIU
Lasă un răspuns