Voi știți cine este Claudiu Buciu? Afaceristul care l-a băgat la închisoare pe Solomon Wigler, consilierul fostului primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Afaceristul care l-a băgat la închisoare pe Solomon Wigler, consilierul fostului primar al Bucureștiului, Sorin Oprescu

Nicolae SILADE

Întrucât la alegerile din 2020 lugojenii au votat cu liberalii pentru că nu știau cine este Claudiu Buciu și cu ce se ocupă și pentru a nu mai repeta greșeala de atunci, vă vom prezenta câteva lucruri care, suntem convinși, vă vor da de gândit.

Ziarele vremii au vuit încă din perioada de dinaintea alegerilor locale din 2016, prezentând știri după știri despre scandalul care a cuprins Primăria Bucureștiului și în care era implicat Alexandru Claudiu Buciu.

Recunoaștem, e vina noastră că nu ne-am implicat la acea vreme în mediatizarea scandalului respectiv, considerând că nu e în curtea noastră, deși ar fi trebuit să o facem, fiind vorba de un lugojean, și nu unul oarecare.

Iată ce scria, spre exemplui, în 22.03.2016, cotidianul timișorean Ziua de Vest: „Solomon Wigler, fostul consilier al lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, a fost condamnat de judecătorii Tribunalului București la patru ani închisoare cu executare, după ce a primit 204.000 de euro mită de la lugojeanul Claudiu Alexandru Buciu, administratorul firmei BMC Invest SRL Lugoj.

Solomon Wigler a pretins suma de 230.000 de euro de la lugojeanul Alexandru Claudiu Buciu, administrator la BMC Invest SRL Lugoj, și a primit de la acesta 204.000 de euro, în mai multe tranșe, în schimbul intervenției sale în vederea aprobării în Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a unor autorizații pentru construirea a trei supermarketuri Kaufland în capitală.

În timpul anchetei, Solomon Wigler a declarat că l-a cunoscut în anul 2012 pe Alexandru Buciu, despre care știa că lucrează la o firmă cu acționariat german, ce are ca obiect de activitate dezvoltarea imobiliară și se ocupa cu achiziția terenuri și construirea magazinelor pentru   Kaufland. În cursul anului 2012, Buciu a venit la el în birou și i-a spus că de foarte mult timp așteaptă o rezoluție la o documentație depusă pentru un PUZ, în vederea edificării unui magazin Kaufland în B-dul Bucureștii Noi.

În acest context, Solomon Wigler a verificat și a constatat că documentația respectivă a primit toatele avizele necesare în vederea aprobării, după care a discutat cu un consilier din cadrul CGMB, pentru a susține proiectul în Consiliul General. Claudiu Alexandru Buciu, omul de afaceri care l-a denunţat pe consilierul primarului general Sorin Oprescu, le-a spus procurorilor că Solomon Wigler a invocat, în cazul uneia dintre intervenţii, chiar numele şefului său.

La o zi sau două după semnarea procesului-verbal de recepţie am remis lui Wigler Solomon suma de 25.000 euro, în biroul său. M-a lăsat să înţeleg că a intervenit la primarul Sorin Oprescu în vederea obţinerii autorizaţiei speciale. Mai exact, inculpatul mi-a spus că pentru eliberarea autorizației mai sus amintite a intervenit la primarul general al Capitalei, Oprescu Sorin, se arăta în rechizitoriul procurorilor”.

Vă mai prezentăm un text, publicat în 9 decembrie 2020, pe ziare.com, cu titlul: Un afacerist ajuns primar PNL recunoaște că a dat mită timp de 15 ani, în care alesul, demis după nici doi ani, recunoaște faptele comise.

„Primarul Lugojului, Claudiu Buciu, cel care l-a denunțat pe fostul consilier al lui Sorin Oprescu pentru că i-a cerut mită, a dezvăluit că până să facă denunțul împotriva lui Solomon Wigler a dat mită timp de 15 ani.

Claudiu Buciu, care reprezenta cu ani în urmă investitori care cumpărau terenuri în scopuri imobiliare, i-a dat de câteva ori șpagă lui Solomon Wigler. Totul a explodat când consilierul a cerut mită 25.000 de euro pentru ca Primăria Bucureșți să accepte donația unui sens giratoriu în valoare de 1,6 milioane de euro. „Întotdeauna, că să ți se aprobe ceva ce era legal să ți se aprobe trebuia să dai șpagă. E o realitate românească. Am acceptat asta ca orice român care dă șpagă la medic sau la școală să ia copilul note mai bune sau ca orice investitor. Unde a apărut ruptura? În București, am construit un sens giratoriu care intră și pe proprietatea noastră, trebuia să dezmembrăm acel teren și să îl donăm municipalității pentru că nu se poate desfășura circulația pe drumuri publice care sunt proprietate privată”, a relatat Claudiu Buciu la emisiunea Pressalert Live.

Buciu a dezvăluit că, fără să îl cunoască, Solomon Wigler i-a spus cât e „taxa” încă de la prima întâlnire, fiind sigur că nu va păți nimic având puterea politică de partea lui.

„Era un obicei să dai șpagă. Nu puteai să faci nimic în Primăria Capitalei. Orice investitor din România trece prin asta. Ni s-a părut absurd să ni se ceară șpagă pentru a dona ceva. Eram obstructionați să construim legal. Nu i-am denunțat din prima pentru că nu mai faci lucrări. După ce am făcut denunțul, firma s-a desființat”, a povestit primarul liberal în emisiunea amintită.

Potrivit pressalert.ro, Buciu a susținut că dacă nu i s-ar fi cerut șpagă pentru donație probabil ar fi continuat să mituiască angajați ai administrației publice.

„Nu am cerut ceva nemeritat. Am fost forțat să dau șpagă pentru a mi se aproba un drept al meu, legal, cum suntem mulți puși în situația asta. Am dezvoltat proiecte de zeci de milioane de euro fără să încalc reguli de urbanism. Să nu credeți că e ușor să umbli cu bani după tine să dai șpagă la nivelul ăla. Când am făcut denunțul m-am simțit eliberat”, a afirmat Claudiu Buciu.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.