Veszprem, un fel de Lugoj, a devenit prima Capitală Europeană a Culturii din 2023

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Nicolae SILADE

Nici nu s-au întors bine de la Novi Sad, care în 13 ianuarie a încheiat anul în care a fost Capitală Europeană a Culturii, că jurnaliștii de la cele mai importante publicații din Timișoara și Lugoj au pornit din nou la drum, în 21 ianuarie, la ora 4:30, de această dată spre orașul Veszprém, din Ungaria, unde s-a dat startul programului Capitală Europeană a Culturii 2023. Urmează Elefsina, din Grecia, care va începe anul de Capitală Europeană a Culturii în 4 februarie, și Timișoara, unde startul se va da în perioada 17-19 februarie.

Ajunși în Veszprém, jurnaliștii români au participat la o conferință de presă susținută de Tibor Navracsics, ministrul dezvoltării, Alíz Markovitz, director executiv al asociației Veszprém-Balaton 2023 și Gyula Porga, primarul oraşului Veszprém. Astfel au aflat că bugetul total al programului se ridică la 74 de miliarde de forinţi (187 de milioane de euro), adică un buget de 3 ori mai mare decât cel al Timișoarei. Din această sumă, 72 de miliarde au fost asigurate de guvernul ungar, iar res-tul de 2 miliarde de forinţi provin din contribuţia municipalităţilor participante şi din Premiul Melina Mercouri acordat de UE, în valoare de 1,5 milioane de euro.

Veszprém, aflat la aproximativ 15 km de lacul Balaton, este un fel de Lugoj ca mărime și un fel de Sighișoara ca amplasare, pentru că a luat ființă pe șapte dealuri: Várhegy (Dealul Castelului), Benedek-hegy (Dealul Sf. Benedict), Jeruzsálem-hegy (Dealul Ierusalimului), Temetőhegy (Dealul cimitirului), Gulyadomb (Dealul Ciurdei), Kálvária-domb (Dealul Calvariei) și Cserhát. Veszprém este cunoscut și ca „Orașul Reginelor”, deoarece secole la rând episcopul din Veszprém încorona aici reginele, și tot aici a locuit Gisela de Bavaria, prima regină consoartă a Ungariei din secolul XI.

Deschiderea oficială a început cu un spectacol de videomapping, care a avut în centru istoria locului, și a fost urmat de concerte pe trei scene. Pe una dintre ele a urcat și DJ-ul timișorean K-lu. Au mai fost concerte în localuri, în corturi transparente, în vitrine sau de-a dreptul  pe stradă. Veszprém are însă un program de capitală culturală aparte, care include nu mai puțin de 116 localități din zona Veszprém-Balaton-Bakony, care și-au propus de la bun început să facă regiunea atractivă pe toată durata anului, prin cele peste 3.000 de evenimente culturale programate în zonă. În Veszprém, care este și un oraș al muzicii sub patronaj UNESCO, va avea loc în fiecare lună și un festival de muzică, vor fi finalizate un centru de cunoștințe digitale, destinat copiilor, o expoziție interactivă în castel, dar și un centru modern de arte vizuale. Vor avea loc și un festival de muzică electronică într-o fostă fabrică, plus un festival al constructorilor într-o fostă carieră de bazalt.

Interesant este că zăpada a pus stăpânire doar peste orașul Veszprém, semn că și natura a dorit să contribuie cu frumusețea ei la desfășurarea evenimentelor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.