Urmează dezinsecția terestră

Nicolae SILADE

După două etape de dezinsecție aeriană pentru combaterea țânțarilor, insectei tigrul platanului și artropodelor, din care una (cea din 29 mai 2024, programată între orele 18.00 – 23.00) s-a desfășurat rapid și n-a durat mai mult de 45 de minute [că nici n-au apucat țânțarii să se alarmeze, darmite să dispară], iar a doua (programată pentru 21 iunie 2024, între orele 6.00 – 9.00) a fost reprogramată din cauza unor avarii la aeronava destinată acestei activități, iată că urmează dezinsecția terestră.

În paranteză fie spus, după atâtea dezinsecții (aeriene sau terestre) care au avut loc în ultimii ani, n-au dispărut nici țânțarii, nici tigrul platanului, nici artropodele. Ceea ce ne duce cu gândul fie la eficiența redusă produselor folosite la dezinsecție, fie la modalitatea în care a fost ea efectuată.

Și, prin urmare, ni se pare firesc să ne întrebăm cine verifică concentrația și cantitatea soluțiilor folosite, pentru ca rezultatul acțiunilor să fie cel scontat. Se vorbește tot mai des în ultima vreme despre un caz de dezinsecție aeriană în care avionul împrăștia pur și simplu… apă de ploaie.

Dar acum urmează dezinsecția terestră. Iată anunțul de interes public transmis de Primăria Lugoj:

„Primăria Municipiului Lugoj informează cetățenii că, în perioada 29 – 30 iunie 2024, între orele 21.00 – 04.00, se vor derula acțiuni de dezinsecție terestră pentru combaterea țănțarilor, pe domeniul public și privat al municipiului  Lugoj.

Produsul utilizat  pentru actiunea de dezinsecție țânțari este: Solfac Trio EC 140 NF, avizat de Ministerul Sănătății, cu o concentrație a soluției de lucru de 0.02 – 1.2 litri/produs in 30 – 300 litri de apă/solvent, pentru combaterea țânțarilor;

Substanțele utilizate nu sunt toxice pentru oameni și animale, sunt biodegradabile aplicate în mediul exterior.

Rugăm cetățenii, în special copiii, persoanele vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici, să își ia toate măsurile pentru a nu intra în raza directă de acțiune a utilajelor de pulverizat.

De asemenea, rugăm proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal să țină ferestrele închise în perioada 29-30 Iunie 2024  în intervalul orar menționat.

În caz de inhalare, contact cu pielea, ochii sau ingerare, măsurile care trebuie respectate sunt:

  • Inhalare: Duceți subiectul la aer curat. Dacă respirația se oprește, faceți respirație artificială. Sunați imediat un medic.
  • Contactul cu pielea: Scoateti hainele contaminate. Se va face imediat duș. Spălați hainele contaminate înainte de a le refolosi. Contactul cu ochii: Scoateți lentilele de contact. Spălați imediat cu multă apă timp de cel puțin 15 minute, deschizând bine pleoapele. Consultați un medic dacă problema persistă.
  • Ingerare: Apelați imediat un medic. NU se va induce stare de vomă. Nu administrați nimic care nu este autorizat în mod expres de medic.

IMPORTANT!

Crescătorii de albine sunt rugați ca în perioada efectuării serviciilor de dezinsecție să ia toate măsurile pentru protejarea familiilor de albine, în caz contrar operatorul care prestează serviciul și Primăria municipiului Lugoj,  sunt absolvite de orice responsabilitate.

În cazul în care conditiile meteorologice vor împiedica desfășurarea acestor acțiuni, perioada de efectuare a activităților va fi reprogramată.

Rugăm cetățenii din raza administrativ – teritorială a Municipiului Lugoj să respecte măsurile indicate în prezentul anunț. Vă mulțumim pentru înțelegere!”


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Despre admin 6892 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.