Urme de civilizaţie provincială romană în colecţiile Muzeului din Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Muzeului de Istorie şi Etnografie Lugoj, prin realizarea expoziţiei unice în istoria instituţiei noastre, îi revine responsabilitatea de a pune în valoare patrimoniul arheologic propriu ce constă în artefacte deosebite care datează din perioada de după cucerirea romană a Daciei în anul 106 d.Chr.

Astfel, expoziţia temporară intitulată Urme de civilizaţie provincială romană în colecţiile Muzeului din Lugoj reuneşte cele mai reprezentative piese de epocă romană păstrate în depozitele de arheologie ale Muzeului ce provin din vechea colecţie arheologică a Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj precum şi din cercetările de la Tibiscum (Jupa).

Viaţa religioasă şi artistică, arhitectura civilă, prezenţa armatei şi aspecte ale societăţii civile din această perioadă sunt reprezentate prin altarele închinate divinităţilor romane, plăcile votive, basoreliefurile cu tematică religioasă, capitelurile din marmură ce provin de la diversele clădiri impunătoare, sculpturile în piatră, statuetele de teracotă, obiectele de iluminat, obiectele de podoabă, obiecte de uz medical etc.

Faptul că Dacia a fost printre ultimele provincii integrate Imperiului Roman, motivul principal al cuceririi fiind de natură militară, explică într-o mare măsură prezenţa masivă a armatei, prezenţă ilustrată prin statuile ce reprezintă soldaţi romani şi prin numeroasele ştampile tegulare expuse care indică prezenţa pe teritoriul provinciei a legiunilor, cohortelor şi a altor trupe auxiliare ce formau armata romană. Caracterul cosmopolit al provinciei este susţinut prin numeroasele dedicaţii pentru divinităţi provenite din Orient, Africa sau Occident.

Importanţa ştiinţifică a pieselor expuse este deosebită, de-a lungul timpului, colecţia de epocă romană a muzeului fiind studiată de reputaţi cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Wisconsis-Madison din S.U.A., Muzeul Banatului Montan din Reşiţa şi Muzeul Judeţean din Caransebeş.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 22 iunie – 31 iulie 2020, conform orarului instituţiei.

arhg. dr. Răzvan Ioan PINCA

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.