Un pas mic pentru edilul-şef, un pas uriaş pentru patrimoniul cultural al Lugojului

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Profitând de prezenţa sa la Adunarea generală a Asociaţiei Cultul Eroilor „General D.P. Tocineanu”, i-am adresat o între-bare primarului Francisc Boldea:

– Spuneţi-mi, vă rog, ce se mai află pe agenda de lucru a primarului tuturor lugojenilor, la ora actuală?

Iată ce ne-a declarat domnia sa, în exclusi-vitate: „Refacerea tradiţiilor culturale ocupă un loc prioritar pe agenda mea de lucru. Odată cu achiziţionarea şi redarea în circuitul turistic a Casei Bredicenilor, lucrurile au luat o turnură deosebit de favorabilă.

Chiar dacă la ocupa-rea funcţiei de primar am avut o moştenire săracă (au fost înstrăinate în decurs de 20 de ani majoritatea clădirilor de însemnătate deosebită pentru ceea ce înseamnă cultura lugojeană, cum ar fi: Casa Muzicii, Casa de Cultură a Municipiului, Casa Personalităţilor, fosta Casă a Pionierilor, Palatul Mircovici, clădirea Policlinicii şi multe altele de o importanţă şi valoare aparte), m-am preocupat în permanență să reîntregesc patrimoniul cultural al urbei noastre.

După ce am cumpărat Casa Bredicenilor,  la ceva timp s-a prezentat la Primărie strănepotul marelui muzician şi patriot, Ion Vidu, Robert Benkoczi, care a făcut un gest de o supremă generozitate, aşa cum nimeni dintre lugojeni nu a mai făcut de la revoluţie încoace.

A donat Primăriei Lugoj casa unde a locuit şi creat străbunicul său, cu obligaţia ca Primăria să facă din ea  o casă memorială, închinată lui Ion Vidu. La un asemenea gest,  pe lângă mulţumiri, am promis că-i vom înmâna distincţia „Cheia Oraşului”. În ultimul timp, mai multe persoane şi-au manifestat dorinţa de a dona clădiri Primăriei.

Una dintre acestea este doamna Maia Dobrin, care a promis că va dona Primăriei Casa Dobrin, cunoscut fiind faptul că George Dobrin a fost primul prefect român, de după 1918. Aceasta a precizat că o va face probabil în jurul datei de 1 Decembrie, anul acesta, atunci când se vor împlini 100 de ani de la înfăptuirea Unirii celei Mari.

Mai există un cetăţean care locuieşte pe strada Neculuţă, care îşi va dona casa (momentan nu vrea să-şi divulge identitatea) Primărei cu obligaţia din partea Primăriei să înfiinţeze în ea o grădiniţă care să-i poarte numele, ceea ce nu poate decât să bucure părinţii „grădiniţarilor“, care nu vor mai trebui să parcurgă distanţa până la şcoala din Cotu Mic, ci numai o sută de metri (până (cândva, pe strada Jabărului a funcţionat vechea grădiniţă, clădire care a fost retrocedată). Consider că s-au făcut paşi mari pentru refacerea vechiului patrimoniu cultural al municipiului nostru”.

Am adăuga noi, un pas mic pentru edilul-șef, un pas uriaș  pentru patrimoniul cultural al Lugojului.

Mircea ANGHEL

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.