Un oraș din Croația își vinde casele cu 60 de bani pentru a atrage noi locuitori

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Un oras din nordul Croatiei, afectat de depopulare, si-a scos casele abandonate la vânzare pentru o kuna (aproximativ 60 de bani), într-o încercare de a atrage noi locuitori.

Legrad a fost, la un moment dat, al doilea cel mai populat oras croat, însă a suferit un declin constant de la dezintegrarea Imperiului Austro-Ungar acum un secol. „Ne-am transformat într-un oras de granită, cu putine legături de transport cu celelalte localităti. De atunci, populatia a început să scadă”, a declarat Ivan Sabolic, primarul orasului. Înconjurat de câmpuri verzi si păduri, oraul se află în apropierea granitei cu Ungaria si mai are doar 2.250 de locuitori, jumătate din numărul pe care îl avea în urmă cu sapte decenii.

Pentru a atrage noi locuitori, municipalitatea a scos la vânzare 19 case abandonate, pentru o kuna, adică mai putin de 1 leu. Până acum, 17 case s-au vândut deja. Primăria a mai anuntat că va plăti 25.000 de kuna pentru lucrări de renovare. Conditia cheie pentru cei care se încumetă să cumpere o locuintă în Legrad este ca acestia să fie solvabili financiar. De asemenea, trebuie să locuiască aici timp de 15 ani si să aibă sub 40 de ani. „După anuntul nostru am primit oferte din Rusia, Ucraina, Turcia, Argentina si Columbia”, a declarat primarul orasului.

Edilul a mai adăugat că oportunitătile de angajare pentru noii veniti includ locuri de muncă în industria alimentară, prelucrarea lemnului si industria prelucrării metalelor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.