Un nou focar de pestă porcină africană

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat în Timiș, de această dată în comuna Ohaba Lungă. Analizele prelevate de la doi porci dintr-o gospodărie au confirmat existența virusului. S-au luat măsuri și s-au stabilit zonele de protecție.

În urma examinării unor probe de sânge la doi porci dintr-o gospodărie din satul Ierșnic în 10 august, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș a confirmat pesta porcină africană.

„În data de 10.08.2021 au fost prelevate probe de sânge de la 2 capete suine dintr-o exploatație non-profesională din comuna Ohaba Lungă, sat Iersnic și trimisă la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș în vederea depistării genomului virusului pestei porcine africane în vederea confirmării acestuia. În urma examinării acestor probe, LSVSA Timiș emite buletinul de analiză nr.14278/11.08.2021 cu rezultat pozitiv, de pestă porcină africană”, transmite Prefectura Timiș.

Prefectul Zoltan Nemeth a convocat ședința cu membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor, în cadrul căreia s-a emis o hotărâre în baza căreia au fost stabilite zonele de protecție și supraveghere din jurul focarelor de pestă porcină africană și planul de acțiune. Totodată, s-a decis uciderea imediată, sub control oficial, a suinelor din gospodărie.

Pentru focarul de pestă porcină africană din localitatea Ierșnic s-au stabilit:

  • Zona de protecție (0-3 km): Ierșnic, Ohaba Lungă și Topla
  • Zona de supraveghere (3-10 km): Dobrești, Lăpușnic, Bara, Rădmănești, Ohaba Română, Dubești, Bunea Mare, Pădurani, Povergina, Remetea-Lucă, Răchita, Mănăștiur, Leucușești, Jupani, Șușani, Bethausen, Cutina și Cladova.

În prezent există patru focare active de pestă porcină africană în județul Timiș, din care trei focare în gospodării private (Duboz, Cadar și Ierșnic) și un focar într-o exploatație profesională (ferma Nițchidorf 2).

Deși pesta nu afectează oamenii, virusul este transmis prin această cale suinelor sănătoase. Cât timp localitățile se află sub supraveghere, sunt interzise transporturile de animale înspre și dinspre localități.

Despre admin 6535 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.