„Trofeul Centenarului” a părăsit Clujul

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

CSM Lugoj-Jaszbereny R.K. 3 – 1 (25:21, 25:23, 26:28, 25:22)

După ce au disputat prima partidă amicală în 14 septembrie în compania fostei campioane maghiare Bekescsaba BRSE,  lotul C.S.M. Lugoj s-a deplasat la Cluj, unde între 20 şi 22  septembrie s-a desfăşurat “Trofeul Centenarului Universitatea Cluj 1919 – 2019”, turneu la care confirmaseră participarea, alături de gazde, Lugojul, CSM Tg. Mureş şi Jaszbereny RK, echipă de primă ligă în Ungaria. În formulă aproape completă (au lipsit Georgiana Popa şi Patricia Bărbulescu, componente ale reprezentativei sub 18 ani a României, locul şase la Campionatele Mondiale în Egipt), voleibalistele lugojene au plusat ca evoluţie faţă de primul meci din pregătiri, reuşind două victorii la Cluj (CSM Târgu Mureş nu s-a mai prezentat şi a anunţat, în aceeaşi zi, retragerea echipei din Divizia A 1) şi, în consecinţă, aducând acasă trofeul jubiliar al centenarului existenţei prestigiosului club ardelean. Un lucru important am spune, glumind puţin, pentru că asta nu se poate întâmpla decât o dată la… 100 de ani! Debut în turneu contra clubului maghiar Jaszbereny RK, locul şase în campionatul trecut în ţara vecină. Formaţie care învinsese Clujul cu 3 : 2 în meciul inaugural, în prima zi. O echipă cu tradiţie în volei în ţara vecină, un adversar cu câteva sportive interesante, între care le-am remarcat pe coordonatoarea azeră Alishanova – căpitanul echipei, brazilianca Ventura şi sârboaica Bulajic. Plus o ucrainiancă, o poloneză şi câteva voleibaliste maghiare relativ tinere. Un joc pe care tehnicienii lugojeni au dorit neapărat să-l câştige, operând relativ puţine schimbări.

CSM Lugoj – “U” NTTD Cluj 3 – 2 (25:23,21:25,25:21,15:25,15:8)

Jocul pentru trofeu (în care echipa noastră avea nevoie de două seturi) a avut loc contra gazdelor. Meci foarte bun al lugojencelor, care au dus scorul la 2 : 1 la seturi după trei părţi de joc echilibrate, Clujul fiind  un adversar redutabil în acest sezon după transferurile lui Miclea (Dinamo), Gagea şi Şipoş (Bacău). Dealtfel, prima, accidentată, nu a evoluat la Universitatea, la coordonare aflându-se Andreea Tămaş, la Blaj acum două sezoane. La 2:1, Segrt şi Grbic au operat schimbări, în teren rămânând dintre titular doar extrema Tamara Ignjic şi libero-ul Adriana Popa, Bianca Albăstroiu luând locul Dianei Balintoni, Alexandra Panţiru cel al Ninei Kocic, Alexandra Cauc cel al Laurei Petria şi Andra Badiu cel al Daianei Roman în setul 4 şi Andreei Petra în setul 5. Şi, chiar dacă în a patra parte a jocului schimbările au dereglat ansamblul, setul decisiv a fost adjudecat de o manieră spectaculoasă de mult mai tânăra echipă lugojeană, în care apariţiile aşa-ziselor rezerve au constituit frumoase surprize.

Jocuri de pregătire absolut necesare, adversari de calibru mediu, turneu reuşit, evoluţie curajoasă, victorii de moral, dar lucrurile abia pornesc…

În week-end, Cupa CSM Lugoj la ediţia a zecea

La finele acestei săptămâni, CSM Lugoj va fi gazdă a unui alt turneu internațional. Ediţia a zecea a „Cupei CSM Lugoj”  aduce la sala „Ioan Kunst Ghermănescu” două campioane naționale: cea a României, Volei Alba Blaj, și cea a Serbiei, Zeleznicar Lajkovac. Tabloul este completat de C.S.M. Lugoj şi „U” NTT Data Cluj. O competiţie care precede startul de campionat, în care două din oponente sunt de un  nivel ridicat, dar vor satisface cu siguranţă exigenţele suporterilor de volei lugojeni.

C.S.M. Volei Alba Blaj – de patru ori campioană naţională (2015, 2016, 2017 şi 2019) şi dublă câştigătoare a Cupei României (2017 şi 2019), gruparea ardeleană este un model de seriozitate şi organizare în sportul autohton.  Condusă de cinci ani de pe banca tehnică de un maestru garantat al succesului, antrenorul sârb Darko Zakoc – campion de 13 ori în Serbia (în 8 rânduri cu Uzice, o dată cu Partizan, de 4 ori cu Postar) şi de 6 ori în România (de două ori la Constanţa, de patru ori la Blaj), formaţia din Blaj a repurtat în ultimii doi ani în Europa succese imense pentru România, atrăgând Champions League Final Four la Bucureşti şi devenind vicecampioana Europei în 2018, plasându-se în următorul an în finala CEV Cup, a doua competiţie ca valoare pe continent. În rândurile sale se găsesc, pe lângă alte nume importante din Europa, trei campioane mondiale şi europene cu Serbia: Silvija Popovic, Bianka Busa şi Maja Aleksic. Plus Ioana Baciu, una din cele mai valoroase voleibaliste ale României, şi nume ca Bursac, Ninkovic, Stoltenborg sau Gamma, ce garantează o valoare impresionantă pentru campioana noastră.

Zeleznicar Lajkovac – campioana Serbiei, prima echipă a naţiunii care, la această oră, este campioană mondială (2018, în Japonia) şi europeană (2019, în Turcia) şi vicecampioană olimpică (2016, Rio de Janeiro). Club important, exclusiv de volei, finanţat de omul de afaceri Zivorad Lazarevic, a creat un impact puternic în voleiul sârbesc în ultimii ani, începând cu 2013, când gruparea a fost oaspetele Lugojului la finala BVA Cup. După patru ani, echipa din micuţa aşezare a vestului (mai puţin de 20.000 locuitori) a devenit campioană a BVA CUP 2017 în Bosnia, oprind supremaţia formaţiilor turceşti şi calificându-se în Challenge Cup, unde a evoluat în două rânduri. Menţinerea sportivelor autohtone de valoare – posibilă datorită situaţiei financiare solide a clubului – a dus la preluarea supremaţiei în voleiul din Serbia de la Steaua Roşie şi Vizura Belgrad, în ultimul sezon echipa antrenată de Mirjana Muslun adjudecându-şi şi campionatul, şi Cupa Serbiei. Nume importante din voleiul sârbesc fac parte din garnitura ce ia parte la Cupa CSM, la care suntem onoraţi să avem oaspeţi de asemenea calibru.

Ne aşteaptă aşadar o competiţie puternică, aşa cum au fost multe din ediţiile anterioare, în care invitatele voleiului au fost formaţii campioane din România, Serbia, Bulgaria şi Ungaria. Care ne-au onorat cu prezenţa şi au apreciat calitatea turneelor şi utilitatea acestora. Vă aşteptăm, între 27 şi 29 septembrie, la volei!

C.S.M. Lugoj se prezintă suporterilor în sezonul 2019-2020: Diana Balintoni (coordonatoare) – căpitanul echipei, Bianca Albăstroiu (coordonatoare), Laura Petria -Lungu (extremă), Adriana Popa -Rotaru (libero), Andra Badiu-Savu (centru), Alexandra Panţiru (universal/extremă), Georgiana Popa (extremă), Patricia Bărbulescu (libero). Nu mai puţin de opt lugojence, din care trei junioare, alături de care se găsesc Daiana Roman (centru), Andreea Petra (centru), Alexandra Cauc (extremă), Nina Kocic (universal) şi Tamara Ignjic (extremă), e lotul cu care echipa tehnică Ugljesa Segrt (antrenor principal), Dragan Grbic (antrenor secund) şi Vasile Canea (preparator fizic) atacă noua ediţie de campionat.

Dan H. BRUDIU

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.