
Între multiplele activități extracurriculare derulate la Școala Gimnazială Balinț, un loc aparte îl ocupă cele care au ca obiectiv general reînvierea și reconsiderarea tradițiilor culturale locale, cultivarea la elevi a sentimentelor de dragoste si respect față de tradiția folclorică.
În parteneriat cu Consiliul Județean Timiș,Inspectoratul Școlar Timiș, Primăria și Consiliul Local Balinț și cu bisericile din localitate, a avut loc în data de 7 noiembrie 2019 lansarea revistei „Tradițiile și obiceiurile noastre”.
Grupurile țintă au lucrat în echipă, și-au perfecționat treptat tehnica vorbirii în grai bănățean, a recitării de poezii în grai, a interpretării cântecului și a dansului popular și au prezentat o șezătoare din Banat.
Activitățile din proiect s-au derulat pe parcursul a două luni (9 septembrie – 7 noiembrie) și au impus un stil de muncă disciplinat, caracterizat prin punctualitate, solidaritate, rezistență la efort, preocuparea pentru reușita grupului, bucuria reușitei.
„În planul educației morale, activitățile din cadrul proiectului au fost deosebit de benefice, deoarece elevii au conștientizat contribuția la îmbogățirea patrimoniului spiritual, au vizitat Biserica Ortodoxă, unde preotul paroh Ioan Șandru le-a vorbit despre importanța botezului în viața omului.
Elevi, părinți, cadre didactice au făcut simțită prezența școlii și a comunității în cadrul unor manifestări culturale la nivelul localității și a zonei, care au fost deosebit de apreciate. Acest proiect este doar un moment din alte multe activități care au vizat revigorarea tradițiilor folclorice.
Activitățile din proiect au permis elevilor să-și diversifice plaja de activități educative extracurriculare. Prin activitățile lor, elevii au contribuit la creșterea prestigiului școlii și al comunității. Impactul proiectului aspra elevilor a fost benefic pentru cei care au participat direct la realizarea activităților, efectul a fost vizibil, observându-se un grad sporit de interes, deoarece modalitatea și maniera de realizare au fost deosebite”, ne-a declarat directoarea școlii, prof. Mihaela Kristof.
Personalitatea cadrelor didactice implicate în proiect și-a pus amprenta asupra conduitei elevilor, care s-au supus cu plăcere programului de pregătire dând dovadă de multă disciplină. Efortul susținut, precum și implicarea cadrelor didactice și a părinților au produs în elevi o schimbare benefică, ce se observă în evoluția personalității lor.
Performanțele copiilor participanți la proiect au stârnit interesul, dorința celorlalți copii de a învăța să recite, să cânte, să vorbească în grai bănățean, să danseze.
„Acest proiect, Tradițiile și obiceiurile noastre, ne va aduce posibilitatea de a perpetua tradiția bănățeană, cu implicații specifice localității noastre, dorința de a intra în competiție cu alte formații pentru a ne arăta valoarea. Până atunci ne pregătim cu seriozitate și plăcere, pentru că simțim că tradiția e în noi și avem datoria să o perpetuăm”, a conchis prof. Mihaela Kristof.
Lasă un răspuns