Tradițiile Ciclului Pascal în Banat

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj, în parteneriat cu Liceului Teoretic „Iulia Hasdeu“, întâmpină cea mai importantă sărbătoare a lumii creștine – Paștele – printr-o expoziție virtuală intitulată „Tradițiile Ciclului Pascal în Banat”.

Postate pe pagina de facebook a Muzeului Lugoj, colajele realizate de elevii clasei a XII-a B, coordonați de profesoara Șipoș Ibolya și muzeograful Daciana Vuia, consemnează tradițiile calendarului popular bănățean legate de: practica înroșirii ouălor, alimentele rituale, gesturile din sfera celebrării cultului morților, valențele bătutului toacei la Paște dar și obiceiul specific locului ce impunea femeilor și fetelor să-și pregătească haine noi cu ocazia acestei mari sărbători.

În egală măsură, elevii analizează comparativ, semantica obiceiurilor de Paște din toate zonele folclorice ale țării dar și influența simbolurilor occidentale asupra ciclului festiv pascal românesc.

Invităm publicul lugojean să admire creaţiile originale ale elevilor implicați în proiectul ce își propune promovarea și cultivarea dorinței de descoperire și transmitere a valorilor tradiționale din spațiul bănățean.

Daciana VUIA

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.