Tradiții de Mărțișor la Muzeul din Lugoj

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

În întâmpinarea primăverii, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj organizează miercuri, 27 februarie, ora 11.00, manifestarea Tradiții de Mărțișor.

Despre străvechile semnificații ale mărţişorului și despre puterea sa magică, aşa cum au fost percepute de spiritualitatea populară românească, va susține o alocuțiune Daciana Vuia – directorul Muzeului Lugoj.

Prin data celebrării, dar și prin semnificaţia celor două fire bicolore – alb şi roşu- mărţişorul era considerat a fi un simbol identitar al renaşterii întregului univers.

Atributele mărţişorului, legate de conturarea și protejarea existenței umane, se regăsesc la nivelul gestului de a răsuci, în Ajunul sărbătorii, cele două fire de mătase sau lână, pentru a confecționa tuturor membrilor familiei, câte un mărţişor. Odinioară, absolut toate categoriile de vârstă își etalau cu bucurie mărţişorul, purtându-l într-o manieră specifică.

La acest eveniment, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 Lugoj și ai Școlii Gimnaziale Harul Lugoj, coordonați de profesoara Dana Petrovici, vor expune zeci de mărţişoare şi felicitări confecționate de ei, din materiale diverse, etalându-și astfel creativitatea şi îndemânarea.

Elevii Onea Simina și Zgriban Bogdan de la Școala Gimnazială Nr. 3 Lugoj, respectiv Măran Dariuța de la Școala Gimnazială Harul Lugoj vor prezenta colegilor, povestea mărțișorului.

Pentru că fără mărțișoare, nu vine nici primăvara, învităm publicul lugojean să admire, în perioada 27 februarie – 8 martie 2019, creaţiile originale şi deosebite ale copiilor, în expoziția organizată la Muzeul din Lugoj.

Daciana VUIA

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.