
Durerile abdominale, crampele, balonarea, diareea sau constipația sunt stări care ne pot da peste cap activitatea zilnică. Pe lângă că sunt deranjante și supărătoare, pot ascunde mai multe boli. Una dintre acestea este colonul iritabil, o afecțiune de care suferă între 10 și 25% din populația globului. Dar puțini pacienți au și diagnostic stabilit. Asta, pentru că, puțini sunt cei care suferă de sindromul colonului iritabil și care au simptome evidente, ce ar trebui să îi trimită direct în cabinetul medicului.
Ce este și care sunt cauzele sindromului colonului iritabil
Sindromul colonului iritabil este o tulburare intestinlă, specifică omului modern, ce nu se manifestă prin leziuni. Și boala nu poate fi detectată în urma unor analize de sânge.
Cei care sunt diagnosticați cu sindromul colonului iritabil ajung la medic după ce acuză dureri abdominale, flatulență, diaree sau constipație, toate provocate de contractarea mușchilor din pereții intestinelor.
Cauzele apariției sindromului colonului iritabil nu sunt cunoscute cu exactitate, dar sunt intuite de către specialiști.
Stresul – este un factor indicat de tot mai mulți medici, ca o posibilă cauză a apariției acestei tulburări.
Vârsta – este deasemenea relevantă pentru cei care investighează această boală; specialiștii spun că tulburarea apare la persoanele cu vârsta sub 50 de ani.
Factorul genetic – ultimele cercetări arată că tulburarea cunoscută drept colon iritabil apare dacă în familie există persoane diagnosticate cu această boală
Care sunt simptomele sindromului colonului iritabil
Atunci când observăm că avem o stare generală proastă, însoțită de dureri în zona abdomenului sau, în unele cazuri vărsături ori diaree, automat ne întrebăm care sunt simptomele colonului iritabil si cum le identificam.
Acestea pot fi comune:
- crampe
- balonare
- diaree
- constipație
- gaz excesiv
- mucus în scaun
Dar există și simptome mai severe, în urma cărora ar trebui să ne facem investigații medicale serioase:
- pierdere în greutate
- sângerare rectală
- anemie
- vărsături inexplicabile
- dificultate la înghițire
Cum poate fi tratată și prevenită boala
Tratamentul colonului iritabil se bazează mai degrabă pe ameliorarea simptomelor deranjante. Astfel, prima indicație pe care o fac medicii este gestionarea stresului și modificarea stilului de viață.
Este necesar să consumați alimente bogate în fibre, să eliminați din alimentație băuturile carbogazoase, alcoolul și să limitați consumul de cofeină.
Practicarea regulată a activității fizice este un factor care ajută la ameliorarea simptomelor supărătoare, dar la fel de importantă este și odihna suficientă.
Desigur că de ajutor pentru ținerea sub control a acestei tulburări intestinale sunt și tratamentele naturiste, diferite siropuri și tincturi ce pot fi luate din magazinele de profil. Atenție, însă, și acestea se iau doar cu acordul și la indicația medicului.
Ca și modalitate de prevenție, specialiștii spun că psihoterapia poate fi de ajutor, mai ales în cazul persoanelor care au o viață agitată și nu reușesc să gestioneze singure stresul. În plus, sunt indicate și exercițiile de relaxare a musculaturii.
Așadar, dacă aveți simptome care vă dau de gândit și seamănă cu cele ale sindromului colonului iritabil, mergeți de urgență la medic și nu ezitați să cereți chiar și ajutorul unui psihoterapeut.
Aveți grijă de sănătatea voastră, ca să nu ajungeți să cheltuiți o avere pe medicamente.
Sursa foto:
pixabay.com
shutterstock.com
Lasă un răspuns