To be number one [short sport] A câștigat tot ce se putea [short sport] Ana Maria Brânză (Popescu)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

To be number one

Mult prea departe decât s-ar cuveni de lumina reflectoarelor, în galeria marilor performere ale sportului românesc, o fată și-a trăit speranțele, visurile și întreaga viață la cel mai înalt nivel. În slujba scrimei, un sport elegant, inteligent, dinamic dar, paradoxal, cu priză relativ scăzută la publicul larg. Pentru care diferența dintre spadă, sabie și floretă e mai greu deslușibilă. O fată din România care a fost desemnată în patru rânduri numărul unu în lume. Number one! Pe glob, pe planetă, așa cum au mai fost parte din gimnastele, canotoarele, atletele noastre deunăzi. Așa cum sunt actualele minuni autohtone Simona Halep și Cristina Neagu. Care au pornit și au petrecut mult timp din formare și pregătire într-o Românie pentru care sportul nu mai e demult o prioritate. Talent, ambiție, perseverență, sacrificiu, coordonate care au marcat ascensiunea fantastică a fetei băiețoase născută în Rahova bucureșteană care sărbătorește al treizeci și cincilea an al vieții pe cea mai înaltă treaptă a practicantelor de spadă de pe mapamond.

A câștigat tot ce se putea

Campioană olimpică la Rio de Janeiro 2016 cu echipa României, vicecampioană olimpică la Beijing 2008 (individual), ducând lotul național la aurul mondial în 2010 la Paris și 2011 la Catania, argint la Moscova 2015 și bronz la Lisabona 2002 și Budapesta 2013, la aurul Campionatelor Europene Izmir 2006, Kiev 2008, Plovdiv 2009, Sheffield 2011, Zagreb 2013, Strasbourg 2014 și Montreux 2015 și adjudecându-și, individual, aurul la Zagreb 2013, argintul la Kiev 2008 și Toruń 2016 și bronzul la Sheffield 2011, românca are un palmares intern și internațional pentru care nu e loc suficient în pagină. Mai mult, în aceste zile, s-a consemnat o nouă premieră: după ce, până acum, spadasina împărțea supremația pentru cele mai multe Cupe Mondiale câș-tigate cu Laura Flesse (Franța) și Emese Szasz-Kovacs (Ungaria), toate cu trei asemenea reușite, al patrulea titlu de regină a scrimei mondiale vine chiar în momentul în care campioana era pregătită să atace un nou vârf olimpic, la Tokyo 2020, devenit Tokyo 2021.

Ana Maria Brânză (Popescu)

Da, ea este Brânzica, personaj de poveste și eroina rândurilor de mai sus, super-spadasina care țintește de douăzeci de ani doar norii performanțelor. Locurile unde ajung doar cei care rămân în sita ce-și cerne sec pretendenții la glorie, unii abandonați încă de la intrare, alții pe parcurs. Campioana care spune, printre altele:

„Mentalitatea şi atitudinea fac diferenţa. Noi, românii, avem o atitudine cumva umilă: să nu deranjăm, să nu supărăm pe nimeni. Hai să fim stăpâni pe ce ştim noi să facem. Avem nevoie de o doză de încredere, pe care o găsim doar în noi. Nu o să vină nimeni să-ţi spună că poţi. Dacă tu nu crezi că poţi să faci un lucru, nu o să-l faci niciodată!”.

Sportiva a publicat recent „En Garde! Fetița cu masca tricoloră”, o carte pentru cei mici. Despre care afirmă:

„A venit timpul ca eu să devin unul din acei oameni pentru copiii care se visează campioni. Iar campioni găsim în orice domeniu, nu doar în sport. Celor care doresc să se apuce de sport le-aş spune că în fiecare dintre noi există un campion. Ţine de fiecare în parte cum îl hrăneşte şi cum are grijă de el, ca să poată performa. Copii, aveţi grijă de campionii din voi!”.

Dan H. BRUDIU

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.