Remus V. GIORGIONI
Aflată la intersecția străzii Cireșilor cu cea a Vișinilor, Eufloria s-ar fi putut ocupa la fel de bine cu creșterea pomilor. Dar n-a fost (să fie) așa… Născut la Sânandrei în anul 2003, Paul Păun, patronul firmei, a urmat școala generală în sat, iar la terminarea clasei a VIII-a, a făcut secția Mate-Info la Colegiul Național (Liceul Pedagogic) din Timișoara. Se va căsători în curând cu Milana Ciotea, fiica lui Gheorghe Ciotea (Ghiță) și a Crinei. Cei din familia socrilor sunt timișoreni; în Timișoara s-a și născut Milana, dintr-o mamă olteancă și un tată ardelean (originar din Satu-Mare). Tot la Sânandrei locuiesc și bunicii din partea tatălui, iar cei din partea mamei se află în satul vecin Carani.
Pasionat de șah, Paul a participat la competiții naționale, dar și europene/internaționale, fiind considerat printre primii 10 jucători pe plan național. (La rândul ei, Milana este pasionată de biologie.) Deși din Timișoara, în urmă cu 25 de ani, nea Ghiță Ciotea și-a luat o casă în satul Păru, la amintita intersecție cu totul semnificativă. (Aici se cuvinte o paranteză simpatică: în liceu, locuind în gazdă pe strada Trandafirilor, subsemnatul corespondam cu Constantin Chiriță, autorul cunoscutului bestseller Cireșarii. Iar celebrul scriitor îmi scria adresa de expeditor „strada Cireșilor – nu Trandafirilor”… Asta fiindcă îl întrebasem de unde vine numele „Cireșarii”.)
L-am întrebat și eu pe Paul să ne spună de unde i-a venit ideea aceasta înfloritoare a unei sere de flori. Iar simpaticul domn mi-a explicat că a preluat-o de la socrul său, Dl Ghiță, care a cultivat mai întâi la Păru – secondat de Dna Crina, care s-a ocupat mai întâi cu comercializarea puilor de găină, plus furajele necesare – legume: roșii (în principal), dar și ardei, castraveți etc. Mai întâi, Paul și Milana s-au ocupat doar cu comercializarea florilor, dar mai apoi s-au hotârât că este mai profitabil să le și producă. Iar la ora actuală au în grădina casei, pe cei cca 3.000 de mp, cinci sere (de fapt: solarii. Amintim cititorilor că serele sunt acoperite cu sticlă, iar solarele cu folie de plastic).
Famila mai dispune în câmp – în apropiere: spatele caselor de vizavi – de patru lanțe de pământ, cultivate cu legume, trei din ele, iar unul cu flori. La ora actuală, Paul Păun are culturi de roșii, ardei, vinete, cartofi, castraveți, obținând în câmp mai multe recolte pe an; iar flori în solarii, tot timpul.
Firma nu are angajați permanenți, ci doar sezonieri, asta dovedind că greul cade asupra familiei; mai dovedește și spiritul întreprinzător al patronului. (Asta înseamnă să fii crescut la țară, dar să te porți ca un băiat de oraș… Să-ți placă și viața – dar să nu neglijezi nici munca!)
Anul acesta, Paul nu și-a propus doar să împlinească 20 de ani și să se însoare, ci să-și modernizeze și firma. El vrea să aplice cu forțe proprii metoda multitunel, care presupune utilizarea spațiilor dintre solarii. A încercat el să-mi explice în termeni tehnici cum se procedează (cum devine chestia, „cu ce se mănâncă”): anume că, în locul arcurilor plasate din doi în doi metri vor fi plantați niște piloni centrali; dar noi ne-am amintit că nu suntem decât poeți, așa că am lăsat-o baltă. Ne-au fugit ochii la minunatele flori care umplu până la refuz serele supraîncălzite și bine udate; dar și spațiul din fața casei, dinspre strada Vișinilor, alături de răsaduri. Și ne-am propus să-i mai vizităm – pe ei și Eufloria, nume care prin el însuși îți creează o stare de euforie… La fel cum vă invităm și pe Dvs., dragi cititori, să vă faceți vizitatori-și-cumpărători.
Lasă un răspuns