Teatrul din Cutie la Găvojdia și Nădrag

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În următoarele 6 luni, Asociația Culturală Tu și Eu vine în sprijinul unui număr de 50 de copii rezidenți ai Centrului de Plasament Găvojdia și ai Casei de tip Familial „Sf.Ioan” din Nădrag, cu „Teatrul din Cutie” prin activități recreative și culturale:

– atelierele creative săptămânale: 𝗮𝗿𝘁𝗲𝗹𝗲 𝘀𝗽𝗲𝗰𝘁𝗮𝗰𝗼𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶, 𝗳𝗼𝘁𝗼𝗴𝗿𝗮𝗳𝗶𝗲 𝘀̦𝗶 𝗮𝗿𝘁𝗮 𝗽𝗼𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝗿𝗶𝗶, care să contribuie la dezvoltarea aptitudinilor emoționale și sociale.

– conceperea și prezentarea unor dramatizări, bazate pe poveștile împărtășite de copii- Teatrul din Cutie– în fața comunităților locale, având ca scop stimularea conștientizării și atragerea atenției asupra lipsei accesului la cultură a copiilor aflați in sistemul de protecție al statului român.

– O 𝘁𝗮𝗯𝗮̆𝗿𝗮̆ 𝗱𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗮𝘁̦𝗶𝗲, gândită să aducă împreună toții participanții proiectului, pentru a întări efectele obținute în timpul activităților. În cadrul acesteia, beneficiarii vor avea acces la ateliere suplimentare de teatru și storytelling, seri de film, jocuri și activități de dezvoltare personală, socializare și distracție.

Echipa noastră este formată din:

– Coordonator proiect și atelier Arta povestirii: Roxana Alexandru;

– Formator atelier Fotografie: Sergiu Sfercoci;

– Formator atelier Artele Spectacolului: Cristian Alexandru;

Ne dorim să atragem atenția asupra dificultăților cu care se confruntă copiii aflați în centrele de plasament, accentuând faptul că și acești copii există și au dreptul la cultură, și au nevoie de suportul întregii comunități pentru integrarea lor în aceasta mai târziu.

Un numar de 45.212 copii se aflau, la finele lunii decembrie 2021, in sistemul de protecţie specială, din care 12.890 copii (28,51%) beneficiau de măsură de protectie speciala in servicii de tip rezidential, respectiv 10.128 copii in servicii de tip rezidential publice si 2.762 copii în cele private, conform statisticilor publicate de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Exista o serie de indicatori ai situației de vulnerabilitate în care se poate afla un copil, printre care se numara: includerea în sistemul de protectie a copilului, parinții plecati la munca in strainatate, saracia familiilor cu copii. In ceea ce priveste numarul de copii aflati în sistemul de protectie speciala, la finalul anului 2019, Regiunea Vest se situează sub media națională, cu un numar de 4893 de copii aflati in acest sistem, fata de o medie nationala de 6300. Cu toate acestea județul Timis se află pe locul patru în ceea ce privește numărul de copii aflati în sistemul de protecție a copilului – 1981 copii. Pornind de la aceste statistici, am creat „Teatrul din Cutie”.

Proiectul Teatrul din Cutie este derulat de Asociatia Culturala Tu si Eu și finanțat prin programul În Stare de Bine, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

*****

Despre ONG

„ASOCIAŢIA CULTURALĂ TU ȘI EU” are drept scop integrarea și promovarea intereselor profesionale, materiale şi morale ale membrilor săi, a grupurilor vulnerabile, a comunității, la afirmarea şi dezvoltarea teatrului românesc, a cinematografiei românești, la contribuirea dezvoltării şi modernizării societăţii românești, a presei, a învățământului românesc, a turismului, precum şi a stabilirii unor relaţii de colaborare între instituţii pentru implementarea unor proiecte şi programe comune de colaborare care pun în valorare patrimoniul cultural naţional şi universal, inclusiv imaterial, pentru susținerea educaţiei nonformale, artistice, culturale, spirituale, sociale, interculturale şi moral-civice în rândul comunităţii.

Echipa a fost formata in anul 2012 lucrand in alta forma juridica decat cea actuala, astazi existam ca Asociatia Culturala Tu si Eu care a luat fiinta in iunie anul acesta. Toti membri echipei au expertiza necesara implementarii si gestionarii proiectelor. Inca din 2012 am produs filme de scurt si mediu metraj, spectacole de teatru, evenimentel culturale, actorii avand o experienta de peste 20 de ani de scena, toti fiind actori colaboratori ai Teatrului Traian Grozavescu din Lugoj. Asociatia Culturala Tu si Eu este singur furnizor de act cultural artistic in zona de teatru profesionist, producem spectacole de teatru pentru copii, tineri si adulti, ateliere de teatru, cursuri de teatru si film. In anul 2021 am implementat Proiectul „Poeme prin cartiere lugojene” ce reprezinta un prim pas spre crearea unui loc cu potential, fiind un proiect de animare si reactivare a cartierelor lugojene, prin activitati educationale si activitati de imbunatatire a spatiului urban, si Festivalul de Teatru pentru Copii” Teatrul pentru toti” un festival de teatru stradal special pentru copii, care duce teatrul în mijlocul copiilor care nu au acces direct la lumea minunata a povestilor precum şi de a le facilitandu-le intalnirea cu teatrul si cu diverse activitati creative.

Despre programul În Stare de Bine

În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.

Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.

În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.

Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.

Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.

Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.