„Studii și articole de istorie”, de Horațiu Suciu

Share Button

A apărut recent, la Editura Eurostampa, volumul „Studii și articole de istorie”, semnat de Horațiu Suciu. Impozantul volum de 296 se adresează deopotrivă specialiștilor, dar și pasionaților de istorie. În cele paisprezece articole autorul abordează o multitudine de subiecte, de la descrierile călătorilor străini din secolele XVIII-XIX și până la represiunea comunistă din anii ’50. Sunt prezente aspecte interesante și mai puțin cunoscute ale istoriei Lugojului și Banatului în timpul revoluției de la 1848-1849, a Marelui Război și a Marii Uniri, a administrației franceze din 1919, a celui de Al Doilea Război Mondial.

Fiind vorba de istoria unui spațiu multietnic și multiconfesional, autorul aduce contribuții importante la cunoașterea relațiilor dintre populația majoritară românească și celelalte etnii stabilite de-a lungul timpului în oraș. Evenimentele prezentate sunt însuflețite de prezența unor personalități cunoscute și mai puțin cunoscute: Ioan Marcu, Constantin Udrea, Cezar Bolliac, Valeriu Braniște, Efti-mie Murgu, Adrian Dumitru, Ioan Uță.

Puține localități din România au avut un rol atât de important, ca Lugojul, în istoria națională, bucurându-se de aportul unor personalități culturale și politice de excepție: Coriolan Brediceanu, George Popovici, Valeriu Braniște, George Dobrin, Ion Vidu, Filaret Barbu, Traian Grozăvescu, Tiberius și Caius Brediceanu, A.C. Popovici.

Nicolae SILADE

8

 

293

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.