Strategia Partidului Mișcarea Populară privind Sănătatea

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Unul din domeniile strategice în care Partidul Mișcarea Populară are propuneri legislative coerente care să vină în ajutorul românilor simpli este legislația privind Sănătatea.

De unde pornim?

Cheltuielile cu sănătatea în România sunt cele mai mici la nivelul Uniunii Europene. Criza Coronavirus ne-a arătat cât de important este să avem un sistem de sănătate bine finanțat, cu un management performant și transparent, cu personal medical remunerat corespunzător și care să aibă la dispoziție echipamente performante.

Partidul Mișcarea Populară a propus încă din aprilie tuturor partidelor politice un Pact Național pentru Sănătate prin care să întărim sistemul de sănătate din România, după ce începutul crizei sanitare îi scosese la suprafață vulnerabilitățile: subfinanțare, corupție, politizare, management defectuos și legislație deficitară. Pană să vină criza, niciun partid nu a fost dispus să discutăm real finanțarea Sănătății și o lege nouă actualizată a Sistemului de Sănătate.

Chiar și asa, cu toată opoziția și dezinteresul celorlalte partide, Partidul Mișcarea Populară a depus în Parlament Legea privind organizarea și funcționarea sistemului de Sănătate, redactată de cei mai buni specialiști ai României în managementul sănătății.

Noua Lege a Sănătății se axează pe 6 direcții esențiale: reorganizarea sistemului medical, finanțarea lui, politica medicamentului, asistența primară, pachetele de servicii spitalicești și resursele umane.

Modificarile legislației sunt propuse astfel încât spitalele să aibă regim de societăți cu capital de stat pentru a-și completa veniturile. În prezent, avem cea mai scăzută alocare bugetară din UE atât pe cap de locuitor (1.029 EUR, media UE fiind de 2.884 EUR), cât şi ca procent din PIB (5% faţă de 9,8% în UE). Suma aceasta nu reflectă decât parțial banii cheltuiți de români pentru sănătatea lor. Transparentizarea acestor sume prin completarea veniturilor spitalicești va putea aduce la lumină cât cheltuim real pentru sănătatea noastră.

O alta problemă pe care ne propunem să o rezolvăm prin această legislație modernă se referă la asigurarea unor dotări performante în fiecare spital și în fiecare localitate din România.

Aici este un capitol foarte amplu de discutat cu multe elemente tehnice aferente fiecarei specialităţi medicale. Foarte pe scurt, o să prezint principalele obiective:

  1. Dotarea fiecărei comune cu o ambulanță;
  2. Creșterea numărului de paturi pentru marii arși;
  3. Construcția a 5 spitale regionale cu dotări la standarde europene.

O altă provocare foarte mare este exodul medicilor și asistenților medicali. De aceea este esential să avem personal medical bine plătit și bine instruit.

Legislația propusă de PMP propune ca linii directoare la acest capitol:

  1. Elaborarea unui sistem de remunerare corectă pentru personalul medical adaptat la standarde europene, pentru stoparea exodului către Vestul Europei;
  2. Instruirea şi perfecţionarea continuă a personalului medical în contextul progreselor ştiinţifice realizate în domeniu.

Un aspect din păcate neglijat de precedentele guvernări, dar care reprezintă aspecte strategice de siguranță a populației, îl reprezintă creșterea capacității de producere a medicamentelor și vaccinurilor în România.

Țara noastră are un istoric bogat prin cercetătorii și specialiștii de prim rang în zona vaccinurilor și medicamentelor. De aceea, considerăm că este esențial să asigurăm cadrul legislativ coerent pentru:

  1. Dezvoltarea capacităţii de producţie de medicamente în România;
  2. Finanţarea cu prioritate a Institutului Cantacuzino; refacerea în cel mai scurt timp a capacităţii României de a produce vaccinuri.

Mai mult, partea de virusologie, de dezvoltare medicală, se poate face doar printr-o finanțare suficientă a Cercetării medicale. Proiectul de lege depus de PMP propune:

  1. Alocări speciale de 0,5% din PIB pentru cercetare medicală;
  2. Valorificarea cercetării la Laserul de la Măgurele care poate fi folosit pentru tratarea cancerului.

Am lăsat în mod intenționat la urmă poate cea mai sensibilă problemă pe care trebuie să o spunem foarte răspicat, și unde PMP a atras atenția constant celorlalte partide politice, și anume, necesitatea asigurării transparenței și de depolitizare a actului de management medical.

Legislatia propusă de Partidul Mișcarea Populară legiferează asigurarea transparenței totale în cheltuirea banilor.

La modul cel mai concret, propunem ca unitățile spitalicești să fie obligate, la fel ca administrațiile locale, să publice pe site-urile proprii toate contractele și facturile aferente acestora.

Doar așa oprim furtul din sănătate și desființăm baronii care și-au făcut averi pe spatele spitalelor și a bolnavilor din România!

Doar printr-o legislație corectă oprim numirile politice în sistemul de sănătate!

Comandat de Partidul Mișcarea Populară Timiș. Realizat de AL LUGOJPRESS SRL, Cod mandatar financiar: 11200012

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.