
Dan TIMARU
Orașul Buziaș figurează în marile enciclopedii ale lumii datorită apelor minerale cu efect curativ. Aşezarea este cunoscută din timpuri străvechi, tocmai de pe vremea romanilor, sub denumirea de Ahibis, nume menționat şi pe Tabula Peutingeriana. Ținutul Buziașului ar fi fost pomenit pentru întâia oară în anul 1071, când pecenegii l-au pustiit, apoi în anul 1072 când Regele Ladislau s-ar fi oprit în câmpia Buziașului.
Apele minerale au fost recomandate și valorificate pentru tratament în anul 1811, de către doctorul Gheorghe Ciocârlan, iar amenajarea primelor izvoare s-a produs în anul 1816. Staţiunea balneară a început să fie construită în anul 1819. Arhitectura staţiunii este în stil bizantin, asemănător cu ceea ce găsim la Karlovy Vary sau în Baden-Baden.
Parcul dendrologic întins pe o supra-față de 20 hectare se face remarcat prin multe specii rare de copaci, dintre care cel mai important este desigur platanul.
Adevărata bogăție o constituie însă apele minerale. Legenda spune că, în urmă cu sute de ani, întreaga așezare ducea lipsă de apă potabilă. O singură casă, acolo unde locuia moș Bâzieș, avea un izvor cu un gust ciudat, acrișor, iar sătenii, pentru a supraviețui, și-au mutat locuințele lângă acea apă miraculoasă. După numele bătrânului, așezarea a primit numele de Buziaș.
Prima analiză chimică a apelor minerale a fost realizată în anul 1805 și s-a constatat că apa avea un conținut ridicat de dioxid de carbon, calciu, fier, natriu.
Apa de la Buziaș a devenit cel mai cunoscut zăcământ hidromineral carbogazos din vestul țării și drept urmare în anul 1811 la Buziaș a fost înfiinţată staţiunea balneară. În 1840, Gheorghe Ciocârlan, primul balneolog român, a început îmbutelierea apei din Buziaş, capacitatea de producţie fiind de 2.000 de sticle pe an.
Cei care ajung în Buziaș pot beneficia de tratamente specializate la Complexul Hotelier Parc Conference & SPA, situat într-o zonă bogată în oxigen și deosebit de liniștită.
Leontin Gheorghe, directorul Stațiunii Buziaș, spune că Buziașul este singura stațiune balneoclimaterică de interes național din vestul țării, cu profil terapeutic cardiovascular, care folosește în procedurile de tratament factori naturali de cură.
„Hotelul Parc pune la dispoziția vizitatorilor 136 de camere și patru apartamente, dispuse pe trei niveluri. 20 de camere sunt destinate nefumătorilor. Cu cele 140 de locuri de cazare, Hotelul Parc oferă oaspeților posibilitatea de a alege între diverse tipuri de camere: twin, single, apartamente, camere cu balcon/fără balcon, pentru fumători sau nefumători, fiecare cu o priveliște minunată asupra parcului și cu dotări menite să aducă un confort sporit fiecărui client. Hotelul dispune de propria parcare, de un restaurant cu o capacitate de 290 locuri și un bar. Tratamentul bolilor cardiovasculare utilizează în principal apele carbogazoase și bioxidul de carbon gazos, de tip mofetă. Stațiunea Buziaș deține o bază bine dotată cu aparatură modernă și un personal medical specializat, iar prețurile sunt deosebit de atractive”, ne-a declarat Leontin Gheorghe, directorul stațiunii.
În zilele noastre, cei care beneficiază de tratamente balneare la Buziaș au posibilitatea de a petrece timpul liber în diferite moduri.
„Cei care vin la Complexul Hotelier Parc pentru a trata sau preveni unele boli au posibilitatea ca în timpul liber să viziteze Colonadele, locul unde împărăteasa Sisi se plimba atunci când a vizitat stațiunea pentru a-și ameliora starea de sănătate. Aerul, liniștea și nu în ultimul rând veverițele care te întâmpină la tot pasul creează o stare de bine. Locul este plin de istorie. După cum știți, la cererea Împăratului Franz Joseph, în anul 1875, la Buziaş a început construirea unei colonade pentru ca plimbările împărătesei Sisi prin parcul staţiunii să fie cât mai plăcute și ferite de intemperii. Colonada din Buziaş a fost construită din lemn, în stil bizantin, pe o lungime de 500 de metri. Există în stațiune și alte locuri deosebite care pot fi vizitate, cum ar fi zona Aeroport sau Galaxia Ballrom, terase, unde se cântă muzică live din Banat, sau cramele din zona Silagiu. În timpul anului sunt organizate numeroase evenimente dintre care amintim: Festivalul Aero West, Festivalul Zilele Veverițelor, Festivalul Papricașului și Vinului. Buziașul nu trebuie privit ca un sanatoriu în care vin octogenarii, ci ca o stațiune unde omul vine nu numai pentru a trata, ci și pentru a preveni anumite afecțiuni. Îmbinând utilul cu plăcutul oaspeții noștri se întorc acasă încărcați cu toate energiile pozitive din ținuturile noastre”, declară directorul stațiunii, Leontin Gheorghe.
Beneficiile tratamentelor de la Complexul Hotelier Parc sunt multiple și deosebit de eficiente.
„Baza de tratament oferă procedee terapeutice pentru afecţiuni cardiovasculare, stări după infarct, în stadiul de postconvalescenţă, cardiopatie ischemică, insuficienţă mitrală și aortică compensată, hipertensiune arterială, arteriopatii periferice prin ateroscleroză, varice; afecţiuni reumatismale degenerative, spondiloze cervicale, dorsale și lombare, artroze, poliartroze; afecţiuni reumatismale abarticulare tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze, periartrită scapulohumerală; afecţiuni post-traumatice, redori articulare post-traumatice, stări după operații pe mușchi, oase și articulații, stări după entorse, luxații și fracturi; afecţiuni neurologice periferice și centrale, pareze uşoare și sechele tardive după hemipareze și după pareze; afecţiuni asociate respiratorii, ginecologice, metabolice și de nutriţie, nevroză astenică şi boli profesionale”, a precizat Leontin Gheorghe.
Oamenii de afaceri pot organiza la Hotelul Parc diverse evenimente în cele două săli de conferință.
„Dispunem de 30, respectiv 80 de locuri, unde oamenii de afaceri pot organiza diferite evenimente. Le punem la dispoziție un centru internațional de conferințe, cu capacitate de 300 locuri, complet dotat și utilat, situat la aproximativ 80 de metri de hotel. Persoanele doritoare de mișcare sau relaxare pot alege dintre spațiile hotelului special amenajate în acest scop: piscina interioară, jacuzzi, sală fitness și saună. Veniți să ne vizitați și să vă bucurați de toată atenția și profesionalismul nostru!”, a recomandat, în încheiere, Leontin Gheorghe, directorul Stațiunii Buziaș.
Lasă un răspuns