Spartan și Pepco vor primi zilnic amenzi

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

La Lugoj s-au inaugurat vineri, 20 august 2021, un restaurant și un magazin, ambele mult așteptate de către toți lugojenii. Este vorba despre magazinul Pepco, de pe strada 20 Decembrie 1989, deschis la ora 9:00, și despre restaurantul Spartan, de pe Coloman Wallisch, la inaugurarea căruia a participat vloggerul Dorian Popa.

Cele două spații comerciale s-au bucurat de un număr foarte mare de lugojeni interesați de ofertele puse la dispoziție. Mai mult decât atât, la Spartan a fost nevoie să fie chemate poliția și jandarmeria pentru a dirija traficul, din cauza numărului mare de fani ai celebrului vlogger, care aproape au blocat strada Coloman Wallisch.

Cele două firme și-au început însă activitatea fără să aibă autorizație de funcționare de la primărie. Autoritățile locale au anunțat că restaurantul Spartan și magazinul Pepco vor primi zilnic amenzi, până la obținerea tuturor autorizaților de funcționare necesare.

„Nu au autorizație de funcționare. Spartan a depus ceva acte, de la Pepco nu avem nimic. Vom amenda zilnic, prin Poliția Locală, ambele locații până vor intra în legalitate”, a declarat pentru Lugojeanul.ro primarul Claudiu Buciu.

Restaurantul Spartan va primi o amendă de 1.000 de lei, până va obține autorizația din partea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, iar magazinul Pepco va fi sancționat cu 2.000 de lei, până va intra în posesia autorizației de securitate la incendii.

„Astăzi s-au inaugurat un nou fast food în Lugoj și un nou magazin general. Ambele cu nume foarte cunoscut. Ambele și-au început activitatea fără a fi obținut autorizația de funcționare din partea Primăriei Municipiului Lugoj.

Restaurantul nu a obținut autorizația din partea DSV, instituția care verifică, în principal, condițiile cu privire la igienă. Magazinul nu a obținut autorizația IGSU de securitate la incendiu.

Imediat ce vor obține aceste autorizații, Primăria va emite, la rândul ei, autorizația de funcționare pentru cele două activități. Până atunci agenții economici vor fi sancționați conform legislației în vigoare.

Am rămas însă surprins de faptul că această situație – respectarea legii, respectiv neeliberarea autorizațiilor de funcționare – este criticată de unii lugojeni. Instituțiile avizatoare au un rol esențial în apărarea intereselor consumatorilor.

Dacă DSV nu emite aviz de funcționare înseamnă că nu sunt respectate sau nu au fost verificate încă cerințele legii cu privire la siguranța alimentară.

Dacă IGSU nu emite aviz de funcționare înseamnă că nu sunt respectate sau nu au fost încă verificate cerințele legii cu privire la siguranța exploatării spațiilor în raport cu riscul producerii de incendii.

Dacă cineva crede că aceste instituții au rol decorativ sau că aplicarea legii este opțională, înseamnă că are o percepție total eronată cu privire la modul cum funcționează o societate normală.

Dacă legile sunt considerate opționale la fiecare colț de stradă, nu vom avea niciodată siguranța că avem drepturi și vom trăi mereu cu teama și sub pericolul încălcării acestora de către oricine.

Faptul că Lugojul a fost condus în stil mafiot de către fosta administrație nu mă va face să renunț la aplicarea strictă a legii, indiferent pe cine deranjez. Doar astfel vom asigura un climat de siguranță, de concurență loială și de respect reciproc între noi, locuitorii Lugojului.

Unii s-au obișnuit să-și creeze avantaje prin corupție. Nu mai merge. Toți trebuie să avem șanse egale. Dacă nu vă place, practicați-vă obiceiurile în altă parte! Eu nu voi permite ca tinerii și copiii noștri să crească cu credința că încălcarea legii e cheia succesului în viață”,

a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, primarul municipiului Lugoj, Claudiu Alexandru Buciu.

Despre admin 6541 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.