
Augustin BERCEAN
Configurația politică a noului Consiliu Local Lugoj, cel votat la 9 iunie 2024, permite mai multe variante (teoretice) de alegere a viitorului viceprimar. E adevărat, varianta pe care și-o va dori (sau agrea) cel care deține cele mai multe locuri de consilieri, adică PSD, va fi și cea mai probabilă. Dar nici celelalte nu sunt de ignorat.
♦ De foarte mulți ani, această funcție, „a doua în stat”, cea de viceprimar, nu a mai solicitat atâta atenție. Cel puțin din timpul administrației Martinescu, problemele legate de această funcție erau tranșate cu mult înainte de ziua alegerilor locale. Alianțele erau gata făcute și, în funcție de cine câștiga Primăria, se știa automat cine va prelua și funcția de viceprimar.
♦ Anul acesta, asemenea aranjamente nu au existat. Chiar dacă s-au discutat la un moment dat, ele nu au fost puse în practică. Cea mai vehiculată alianță preelectorală a fost cea dintre PSD și PNL, care, dacă s-ar fi întâmplat la Lugoj, nu doar că ar fi schimbat, poate, soarta alegerilor, dar ar fi stabilit exact și cine ar fi fost viitorul viceprimar.
♦ Dar anumite circumstanțe au făcut ca o asemenea alianță să nu fie posibilă la noi în oraș. Ea a existat doar la nivel județean. La Lugoj, singura cunoscută certă este cea a celui care va prelua din luna octombrie, ca primar, Lugojul. În rest, totul este calcul politic, calcul care nu prea are nimic de a face cu cel matematic.
♦ Nici matematic nu ar fi așa simplu, la cum este configurat Consiliul Local. Avem 7 PSD, 5 PNL, 4 USR (sau alianța aia care conține și USR-ul…), 2 AUR și 1 consilier independent. Pentru ca unul dintre consilieri să fie ales viceprimar, ar fi nevoie de 50%+1 dintre voturi. Adică 10 voturi. Și nimeni nu le are fără un vot de la un alt partid… Așa că, vrând-nevrând, alegerea noului viceprimar va fi „tranșată” în, cel puțin, 2. Dacă e să fie „pe curat” (sau matematic), asta ar implica următoarele variante: alianță PSD (7) – PNL (5), alianță PSD (7) – USR (4) sau alianță PSD (7) – AUR (2) – independent (1).
♦ Ar mai fi încă o variantă, cea care implică toate celelalte partide, dar fără PSD. O variantă interesantă, dar utopică. E adevărat, cu ajutorul ei cele 2 partide – PNL, USR, împreună cu AUR sau consilierul independent, ar da viceprimarul, dar nu ar mai avea nimic altceva de câștigat. Asta ar însemna ca cele 3 partide și consilierul independent să se mulțumească doar cu o singură funcție administrativă, când ar mai fi atâtea care s-ar putea obține de la noua administrație. Și ar mai fi un fapt, care SIGUR face această variantă să fie imposibilă: relația dintre Floroni (USR) și Buciu (PNL). Nu doar că nu-i văd pe cei doi dându-și mâna, dar mi-e greu chiar să mi-i imaginez stând în aceeași încăpere…
♦ Varianta „politică”, aia care bate orice variantă matematică, este cea care ne demonstrează mereu că 1+1 nu face întotdeauna 2… Cum arată ea? Simplu: se va cere ca votul să fie secret (o va cere cel care are deja rezolvarea problemei în buzunar). Atunci nu va conta cine de la ce partid va fi, ci doar numărul 10… Cel mai avantajat și în această variantă este tot PSD. Ei sunt singurii care pot veni la negocieri oferind ceva.
♦ Că aceste negocieri vor fi „pe față”, între partide, sau „pe la spate”, individual, rămâne de văzut. Cert este că alegerea viitorului viceprimar al municipiului Lugoj este primul test de „iscusință politico-administrativă” pe care îl va da primarul Călin Dobra. Practic, el va fi cel mai afectat „lucrativ” de rezultatul lui. Una este să ai un viceprimar în care să te încrezi, care să ajute efectiv la rezolvarea problemelor administrative ale orașului, și alta e să știi că în biroul de vis-à-vis este un potențial dușman politic, în care nu ai deloc încredere și căruia încerci să-i limitezi cât mai mult posibil accesul la „putere”.
♦ În loc de încheiere, pun un citat dintr-o declarație a actualului primar ales al orașului, Călin Dobra. Nu de alta, dar exclude o variantă despre care eu nu am mai dorit să scriu în acest articol, dar care sigur este pe buzele tuturor:
♦ „Eu nu pot să fac vreodată o alianță cu un partener care ani de zile m-a denigrat. Eu nu sunt politician, să suport așa ceva! Și nu voi refuza să fac această alianță doar cu persoana respectivă, nu o voi face nici cu partidul pe care respectivul îl reprezintă. Eu nu pot să fac alianțe cu astfel de reprezentanți ai partidelor politice care ani de zile au denigrat, ani de zile au jignit, ani de zile au adus atacuri la persoană și cu care ani de zile nu am avut un dialog. (…)” – Călin Dobra, declarație postată în articolul „Auf Wiedersehen, Herr Buciu!” – Comentariile săptămânii III (20.05-26.05.2024), apărut pe site-ul www.augustinbercean.com.
Descoperă mai multe la Actualitatea Online
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Lasă un răspuns