Societatea de Științe Istorice din România – filiala Lugoj și Muzeul de istorie, etnografie și artă plastică Lugoj organizează o festivitate de celebrare cu prilejul zilei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României. Evenimentul, care va avea loc la Muzeul de istorie, etnografie și artă plastică Lugoj, în 27 noiembrie 2019, la ora 17, va cuprinde un program artistic prezentat de Corul „Taina” al elevilor de la Liceul Teoretic „Iulia Hasdeu” Lugoj, vernisajul expoziției Muzeului de istorie, etnografie și artă plastică Lugoj: „100 de ani de la intrarea armatei române in Lugoj” (Oliviu Gaidoș, muzeograf) și o Sesiune de comunicări științifice prilejuită de lansarea volumului VII al anuarului Restituiri bănățene.
Volumul include mai multe studii și articole referitoare la evenimentele anului 1919 petrecute în spațiul bănățean: Prezenţa militară franceză şi administraţia Banatului (noiembrie 1918 – august 1919) (Gheorghe Iancu); Lugoju și armata franceză (1919) (Horațiu Suciu, Monica Suciu); Povestea unei fotografii. Manifestări de înfrățire cu ostașii misiunii militare franceze, organizate de către locuitorii de naționalitate română din orașul Lugoj, cu prilejul sosirii și staționării lor în oraș, în perioada 27 ianuarie – 23 iulie 1919 (Vasile Dudaș); Problema Banatului la Conferința de Pace de la Paris (Ciuruşchin Miodrag); 3 august 2019. 100 de la intrarea trupelor române în Timișoara (Constantin C. Gomboș); Alegerile parlamentare din anul 1919 în județul Caraș-Severin (Dumitru Tomoni); Consolidând Marea Unire: Lugojul în anul 1919 (Șipoș Ibolya).
Pe lângă problematica anului 1919, volumul de față abordează și alte subiecte din istoria Banatului: Considerații privind cercetările arheologice de la Sânnicolaul Mare – Zona „Seliște” (1994 – 2002) (Marius Grec); Contribuții la cunoașterea patrimoniului arheologic al Banatului de nord-est. Cercetările arheologice preventive de la Margina (județul Timiș) în anul 2014 (Ioan Bejinariu); Au fost Comnenii de aceeași seminție cu românii balcanici? (Vasile Muntean); Despre numele și sigiliul satului Rădmănești – Sofronie Mureșan; Din cronologia Banatului imperial. (Anul 1733) (Ioan Hațegan, Tatiana Ostroveanu); Din cronologia Banatului imperial. (Anul 1734) (Alexandru Kósa, Ioan Hațegan); Români și turci în Banatul de munte în 1738 și 1788(Costin Feneșan); Comanditari în Banatul secolului al XVIII-lea. Maeștrii operelor de artă (Bogdan Pleș); Lipova. Istorie, societate și administrație (secolele XVIII- XIX) (Stelean-Ioan Boia); Contribuții academice la îmbogățirea fondului de carte al unor biblioteci publice din Banat și Transilvania (Constantin Brătescu); Evenimente ale anului 1918 reflectate în săptămânalul „Lumina”din Caransebeș (Gabriela Hajdu); Decorație conferită lui Nicolae Jugănaru din Lugoj (1920) (Laurențiu-Ștefan Szemkovics); Aspecte privind ocupaţia sovietică în judeţul Severin (1944-1947) (Eusebiu Narai); Epurarea avocaților din Baroul Lugoj (Lazăr Gruneanțu); Bănăţenii şi Banatul în revista de istorie „Studii” (Petre Barangă, Rodica Barangă); Relatări despre revoluția română din decembrie 1989 în paginile ziarelor germane „Süddeutsche Zeitung” și „Frankfurter Allgemeine Zeitung” (Ionel Popescu).
Multiculturalitatea Banatului este prezentată de Eugen Mioc, Banatul, spațiu al multiculturalității și diversității etniceși de Ionel Bota, Sensibilitate etnică şi confesiune. Privire generală asupra organizării instituţiei religiei în Ţara Caraşului de la începuturi până la 1950. Volumul se încheie cu două studii consacrate unor personalități bănățene: Sabin Drăgoi și cultura muzicală bănățeană. Personalitatea compozitorului (Mircea Sturza) și Emeric Andreescu (1844-1923) (Florin Zamfir).
Volumul VII al anuarului Restituiri bănățene a apărut cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, Primăriei și Consiliului Local Făget. O contribuție majoră la apariția volumui a avut-o și firma TRIMSOL ROMÂNIA SRL și Sindicatului „Spiru Haret” Timiş.
Lasă un răspuns