Serviciul Pașapoarte și-a prelungit programul cu două ore

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care doresc să intre în posesia unui pașaport, programul de lucru cu publicul al Serviciilor de Pașapoarte a fost prelungit cu 2 ore în 31 de județe.

Printre județele în care programul a fost prelungit se numără și județul Timiș și asta deoarece s-a constatat un trend ascendent al numărului de solicitări de pașapoarte. Tot pentru evitarea aglomerației la depunerea cererilor de eliberare a pașaportului, solicitanții au posibilitatea de a se programa online, pe site-ul https://www.epasapoarte.ro/, iar pentru a nu mai sta la coadă pentru a ridica pașaportul, a fost introdusă posibilitatea expedierii pașaportului simplu electronic prin poștă. De asemenea, cetățenii pot verifica stadiul cererii lor la adresa https://epasapoarte.ro/verifica/, existând posibilitatea că acesta să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării.

De la 1 ianuarie 2019, au fost puse în circulație noile modele de pașapoarte electronice cu elemente suplimentare de siguranță, fiind printre cele mai de greu de contrafăcut din lume, ceea ce presupune o perioada specifică pentru implementarea tuturor elementelor de protecție, unele vizibile cu ochiul liber, altele doar în anumite spectre de lumină. Elementele de securitate au la bază noile tehnologii în materie, cum ar fi desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare și elemente optic variabile, dar și unele realizate prin nanotehnologie. Sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran și fir metalic, fir de coasere în trei culori (roșu, galben și albastru), una dintre culori fiind fluorescența. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumina UV, reacționează în trei culori (roșu, galben-verzui și albastru).

Deși normele legale în vigoare prevăd un termen de 15 zile lucrătoare pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice, în practică acestea se eliberează în doar 10 zile lucrătoare.

Lavinia BERNAR

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.