Seniorii lugojeni au mai “întinerit” cu un an!

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Cel puţin aceasta a fost impresia generală lăsată de seniori, vineri, 28 septembrie 2018, la balul organizat de Primăria Lugoj, Casa de Cultură a Municipiului Lugoj şi Serviciul DASC, din cadrul Primăriei, bal ocazionat de Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, care este sărbătorită în fiecare an în data de 1 octombrie (organizatorii au de-vansat data). Cu această ocazie, Thoraya Ahmed Obaid, Directorul Executiv al Fondului ONU pentru Populaţie, ne reaminteşte cât de valoroşi sunt oamenii, indiferent de vârsta lor, iar noi, românii, ne putem aminti cunoscutul proverb: „cine n-are bătrâni să-şi cumpere”.

Cu mult timp înainte de ora 18, stabilită pentru declan-şarea acţiunii,  seniorii au început să vină valuri-valuri, la Restaurantul J‘adore. Cel mai mult m-a impresionat o familie de bătrânei,  Ana şi Mihai Vasary, ea 80 de ani, el 85, care, sprijinindu-se fiecare într-un baston, se îndreptau cu un zâmbet pe buze, aproape nefiresc, trădându-le un optimism molipsitor, care degaja şi bucuria de a trăi. Le-am făcut o poză şi am intrat în vorbă cu ei. La întrebarea mea de rutină (ca să nu-i zic idioată): Ce mai faceţi? Aţi venit la bal?, mi-au răspuns în „cor”: – Da, şi vom veni până la moarte(!?). Admirabilă pereche, admirabil răspuns.

Semnalul începerii balului a fost dat de primarul tuturor lugojenilor, prof. ing. Francisc Constantin Boldea, care, în alocuţiunea sa, le-a urat „seniorilor” multă sănătate, bunăstare şi viaţă lungă. Având în vedere că şi el a sărit puţintel de 70 de ani, această urare este de fapt o “autourare”. În spiciul său a anunţat asistenţa că are 47 de ani de căsătorie şi că este foarte curios dacă va fi premiat la semicentenarul căsniciei sale, aşa cum şi el o face de 11 ani încoace şi cine va fi primarul care îi va înmâna premiul.

Haideţi, dom’ primar, chiar nu ştiţi? Păi dacă opoziţia se ocupă numai de rubrica `lucrului prost făcut”, buciumând sara pe deal cu jale, aveţi toate şansele să vă autopremiaţi, lucru care mă gândesc că nu va fi ok pentru dumneavostră. Să vezi atunci cum vor curge sesizările. Ba la ANAF, ba la Cutea de Conturi, ba la Grădina de Conturi, ba la ala-bala… Şi atunci să te ţii, frate! Peste tot locul se vor auzi numai doine de jale a capella, interpretate la trombon, pentru că buciumul se va uza fredonând aceeaşi monodie.

Dar ce făcui? Mă luai cu neamul meu din Germania, Altzheimer, şi o cam luai pe arătură… Doamne, fereşte-mă şi apără-mă! Dar să revin la bal. Păi cum să vă spui eu? La bal, ca la bal. Adicătelea  dansuri populare, interpretate de Ansamblul „Lugojana”, dansuri sportive (trei perechi de dansatori ai Clubului  lugojean Dance Mania.RO), muzică populară (solişti: Ghiţă Călţun Brancu şi Adreea Tămaş), DJ Cipi (Ciprian Miloş). Cel mai aşteptat, disputat şi atractiv moment al balului a fost tradiţionalul concurs de dans, la care s-au înscris 20 de perechi, după cum urmează: Maria- Mihai Andreescu, Anastasia – Ştefan Epure, Alexandrina – Zeno Argălaş, Viorica – Silvestru Gieser, Marcela – Ion Raica, Sofia – Horia Duma, Etelka Varga – Iuliana Nagy, Florica – Ioan Rus, Stela – Viorel Raica, Ana Boroşteanu – Valeria Nicoliţă, Vica – Mihai Cojocaru, Viorica Chişozan – Maria Cristea, Veronica – Rică Handaric, Maria Rosada – Zoiţa Herţa,  Maria Urban – Mariana Constantin, Iconie Şonda – Livia Kremel, Elisaveta Jurchescu – Aurelia Laza, Ana Canea – Irina Bakk, Irina – Dumitru Ştirbăţ, Irina – Iosif Filipecz.

Talentul, măiestria, tinereţea cea fără de bătrâneţe, dez-involtura, dar mai ales bucuria de a trăi care a caracterizat evoluţia seniorilor, au dat mult de lucru juriului, format din: Cristian Galescu, viceprimar, Angelica Uscat, director DASC, Dan Ciucu, secretar Primăria Lugoj, prof. Nicolae Streian, veteran de război, avansat de curând la gradul de col. (r), dar şi „veteranul, veteranilor”, care se apropie cu paşi înceţi dar siguri, de suta de ani (dar ce-i o sută în ziua de azi?), având în prezent vreo 95, 96 de ani  (La mulţi ani, domnule profesor!) şi – cu voia dumneavoastră – subsemnatul, redactor şef-adjunct al iubitului, apreciatului şi multcititului ziar Actualitatea, ca repezentant din partea presei locale.  Iată cum se prezintă situația pe locurile  anuntaţe în ierarhia stabilită de juriu:

Locul I: Vica şi Mihai Cojocaru;

Locul II: Sofia şi Horia Duma;

Loul III: Maria şi Mihai Andreescu.

Toţi participanţii au primit diplome şi premii, evident, cei clasaţi pe locuri fruntaşe, premii ceva mai consistente. De fapt câştigători au fost toţi cei 400 de seniori participanţi, care, prin strădania organizatorilor, în special a Serviciului DASC, condus cu multă iscusinţă, devotament, dragoste, dăruire, neodihnă, de directorul Angelica Uscat, au trăit o seară de basm.

După ce s-au înfruptat cu poftă din bunătăţurile unui meniu foarte bogat, dar şi variat, după o „dănţuială” aproape non-stop, seniorii s-au retras, fiecare la „cuibuşorul său de nebunii”, pentru o binemeritată odihnă, întrucât îi aşteaptă, în curând, un nou „meci” greu, „Revelionul Seniorilor”, care va avea loc, mai mult ca sigur, pe data de 13 ianuarie 2019, dată ce nu este chiar aşa de departe.

Privindu-i admirativ, i-am dat  dreptate lui Martin Bux-baum, care zicea, la un momet dat, următoarele:

„Unii oameni, indiferent cât de mult îmbătrânesc, nu-şi pierd niciodată frumuseţea, ci doar şi-o mută de pe feţe în inimile lor”.

Mircea ANGHEL

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.