Se schimbă voucherele de vacanță! Cum vor fi acordate și în ce perioade vor putea fi folosite

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Modul de acordare a voucherelor de vacanță se va schimba radical în perioada următoare, iar firmele care vor încălca legea riscă sancțiuni drastice.

Astfel, potrivit unui proiect publicat de curând pe site-ul Ministerul Turismului, voucherele de vacanță vor fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie, având o valoare mai mare decât cea a voucherelor acordate pentru sezon.

De asemenea, angajații pot opta pentru o singură variantă de vouchere, iar firmele care vor accepta vouchere extra-sezon în alte perioade decât cele prevăzute legal, vor fi sancţionate cu amenzi de peste 50.000 de lei şi interzicerea pentru doi ani a acceptării acestor vouchere.

„Având în vedere că s-a constatat în practică o aglomerare a unităților de cazare în sezon (în special în lunile iunie-august), pe de o parte, și un număr scăzut de turiști în extrasezon, pe de altă parte, s-a decis încurajarea beneficiarilor să opteze pentru o vacanță în extrasezon, prin acordarea unei valori mai ridicate în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii, pentru un salariat, pentru voucherele de vacanță ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie”,

se arată în nota de fundamentare.

Voucherele de vacanță vor fi acordate până la 31 decembrie 2025, iar în perioada următoare vor fi acordate în format electronic.

De asemenea, același proiect de lege prevede introducerea noțiunii de ”vouchere pentru extrasezon”, acestea fiind  bonuri de valoare emise în format electronic destinate exclusiv achiziţionării pachetelor de servicii turistice care sunt prestate în perioada aprilie-mai și octombrie-noiembrie.

Astfel, un angajat poate primi, anual, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2025, vouchere de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei sau vouchere de vacanță valabile pentru utilizarea în extrasezon, în cuantum de 2.080 de lei, în funcție de opțiune.

Angajații vor putea primi în decursul unui an calendaristic o singură categorie de vouchere de vacanță, vouchere de vacantă cu utilizare pentru un an de zile sau vouchere de vacantă pentru utilizare în extrasezon, în funcție de opțiunea beneficiarului exprimată până la data de 1 noiembrie a fiecărui an pentru anul următor. Această opțiune nu poate fi schimbată în decursul anului. De asemenea, voucherele de vacanță vor fi emise doar pe suport electronic.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.