Se anunță scumpirea gazelor de la 1 octombrie

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare a Energiei, se preconizează o creștere a prețului gazelor cu 6 %, începând cu 1 octombrie. Președintele ANRE, Emil Calotă, a declarat că, luând în calcul evoluțiile pe bursă a prețurilor la gaze, este de așteptat o creștere în medie cu 6% a prețului plătit de consumatorii casnici.

„Din punctul de vedere al evoluției prețurilor pe bursă, tranzacțiile desfășurate de la 1 aprilie până acum au avut o medie în jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care România îl avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzacții și la 68 de lei, și la 69 de lei, iar, prin absurd, dacă nu ar fi existat Ordonanța 64 (privind liberalizarea prețului de producție al gazelor – n.r.), ar fi trebuit să respectăm calendarul unde prețul reglementat pentru producătorii de gaze din România era la 78 de lei, preț care se duce mult peste ofertele de gaz proaspăt din import”, a explicat oficialul ANRE.

„Propunerile pe care le avem în acest moment în mapă și pe care colegii mei din Comitetul de reglementare probabil le-au discutat, arată că, pentru trimestrul IV, pentru consumatorii din categoria B1, cei casnici, creșterea medie va fi în jur de 6 %”, a mai afirmat Calotă.

De la 1 aprilie 2017, România a liberalizat prețul de achiziție a gazelor din producție internă, în relația între producător și furnizori. Până în 2021 liberalizarea va viza și prețul gazului pentru consumatorii casnici.

AL PRESS

Despre admin 6622 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

1 comentariu

  1. Multumim Partidului si Guvernului!
    (In vremi apuse nu se numeau „scumpiri’ ci „reasezari de preturi” 😛 )
    Iarasi duduie economia pina gaureste fundul sacului, ca pe vremea lui Ginerica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.