S-a lansat primul apel de proiecte pentru Programul Interreg IPA România-Serbia

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

În perioada 4-5 octombrie 2022, s-a lansat, la Timișoara (România) și Vršac (Serbia), primul apel pentru propuneri de proiecte al Programului Interreg IPA România-Serbia (2021-2027), cu un buget de aproximativ 26 milioane de euro (fonduri IPA), care va finanța proiecte privind protecția mediului și adaptarea la schimbările climatice, sănătate și educație, turism și cultură, respectiv managementul frontierei. Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 1 februarie 2023.

Potențialii beneficiari vor folosi în exclusivitate sistemul informatic JeMS pentru transmiterea documentelor și vor beneficia de opțiunile de costuri simplificate pentru decontarea cheltuielilor, respectiv de o simplificare a sistemului de implementare a proiectelor.

Totodată, s-a lansat și Programul Interreg IPA România-Serbia (2021-2027), care continuă finanțarea cooperării transfrontaliere în zona de graniță româno-sârbă pentru perioada de programare 2021-2027, prin intermediul Instrumentului de Asistență pentru Preaderare (IPA III), cu sprijinul Uniunii Europene și al guvernelor celor două state.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Integrării Europene din Serbia, ai agențiilor de dezvoltare regională, ai autorităților locale și regionale din aria  programului, ai presei locale și regionale și potențiali beneficiari.

În perioada 2021-2027, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este Autoritate de Management pentru Programul Interreg IPA România-Serbia 2021-2027, cu un buget total de 87.725.681 euro. Finanțarea pentru aceste priorități va fi de 85% din Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA III), 13% va fi cofinanțarea națională, asigurată de către statul român, iar contribuția proprie va fi de 2% pentru beneficiarii români. Beneficiarii sârbi vor asigura cofinanțarea de 15% integral din contribuția proprie.

În aria eligibilă a Programului sunt cuprinse trei judeţe din România (Timiș, Caraș-Severin și Mehedinţi), precum şi șase districte din Serbia (Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski și Podunavski).

Potențialii beneficiari, precum și toți cei interesați de cooperarea transfrontalieră româno-sârbă în cadrul Programului Interreg IPA România – Serbia pot consulta Ghidul aplicantului aferent primului apel pentru propuneri de proiecte și pot obține mai multe informații accesând pagina web oficială a programului: www.romania-serbia.net.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.