Rusia caută cele 80 de tone de aur pe care le-ar fi ascuns trupele lui Napoleon Bonaparte în timpul retragerii

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

O nouă teorie privind cele aproximativ 80 de tone de aur pe care le-ar fi ascuns trupele lui Napoleon Bonaparte în timpul retragerii din Rusia după campania din 1812 a fost avansată de un istoric rus, arată bbc.com.

Viaceslav Rizhkov susţine că toţi cei care au încercat să găsească bogăţiile ascunse de Napoleon Bonaparte pe drumul de întoarcere, după ce a pierdut Moscova, au pornit în direcţii greşite.

Istoricul spune că rezolvarea problemei s-ar afla în oraşul său natal, Rudnia, în apropiere de graniţa cu Belarus.

S-a spus multă vreme că marea armată a lui Napoleon a plecat după înfrângerea din Rusia cu 80 de tone de aur şi alte obiecte preţioase furate de la Moscova. Când vremea s-a înrăutăţit, soldaţii ar fi îngropat comoara, dar, de 200 de ani, nu a fost găsită nicio urmă a bogăţiilor.

Philippe de Ségur, unul dintre cei care au stat alături de Napoleon, a spus că bogăţiile au fost aruncate în Lacul Semlevo din regiunea Smolensk. Informaţia părea credibilă, pentru că în apropiere s-au găsit mari cantităţi de armament şi de muniţie abandonate de trupele franceze. Lacul a fost cercetat de autorităţile ruse, arheologi şi vânători de comori încă din 1830, dar nu s-a găsit nimic.

Alţi istorici au considerat că indiciul oferit de generalul Segur nu era decât o încercare de a distrage atenţia căutătorilor de comori şi că bogăţiile s-ar fi aflat în râul Berezina din Belarus. În 2012, o expediţie care a inclus cercetători francezi şi din Belarus nu a reuşit să găsească vreo urmă a comorii.

Istoricul Viaceslav Rizhkov s-a remarcat în primele zile din 2019 cu ideea că tot detaşamentul trimis de Napoleon la Semlevo a fost o manevră menită să îi deruteze pe spionii ruşi, în timp ce împăratul şi comoara s-au îndreptat spre Rudnia. Potrivit noii teorii, armata franceză ar fi construit un dig şi ar fi ascuns aurul şi bijuteriile în mâlul de pe fundul Lacului Bolşaia Rutaveci.

În sprijinul teoriei sale, istoricul a vorbit despre relatările legate de un dig care s-a erodat treptat după 1812 şi o analiză a apei din 1989 care a arătat o concentraţie neobişnuit de mare de ioni de argint.

În acelaşi timp, Vladimir Porivaiev, un vânător de comori profesionist şi expert în campania napoleoniană, a descris noua teorie drept „ficţiune”. „De secole bune, istoricii şi documentariştii analizează fiecare pas al campaniei lui Napoleon în Rusia…. Este absolut improbabil să-şi fi abandonat armata ca să fugă cu 400 de căruţe încărcate cu aur”, a declarat acesta unei publicaţii moscovite.

Lacul vizat se bucură de un statut special de protecţie a mediului din 1975. Bărcile cu motor sunt interzise şi chiar ambarcaţiunile obişnuite sunt obligate să rămână în apropierea malului din considerente ce ţin de ecologie.

AL PRESS

Despre admin 6705 articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.