Rotary plantează, o inițiativă de succes pentru un aer cât mai curat, împreună cu lugojenii cu suflet mare

„Dragi lugojeni, cu mai bine de un an în urmă, mai exact în 25 noiembrie 2017, din dorința de a avea un oraș frumos, ne-am adunat mai bine de 300 de oameni, să facem ceva care să rămână copiilor noștri și care să ne ajute să creăm o imagine mai frumoasă orașului nostru. Așa am reușit atunci să plantăm 3600 de puieți de salcâm , pe groapa de gunoi, care nu ne făcea deloc cinste, de la ieșirea din oraș spre Victor Vlad Delamarina. A fost o zi minunată de noiembrie, am avut soare și voie bună și Dumnezeu ne-a răsplătit munca, ne-a dat apoi ploaie și pomișorii noștri s-au prins aproape toți. Dar, pentru că totuși trebuie să fie ceva care să nu ne lase să ne bucurăm de ceea ce am reușit să facem, unii oameni nu au reușit să înțeleagă că acolo ar putea să crească acea pădure de salcâmi și au continuat să arunce tot ce le prisosește, acolo unde au fost obișnuiți… Apelez la voi, lugojeni pentru care orașul nostru contează, care vă doriți ca pomișorii noștri să înflorească anul viitor, să ne întâlnim sâmbătă, 30 martie 2019 și să ne unim efortul să-i ajutăm să înflorească! Veniți echipați doar cu voie bună și dorința de a face un lucru bun!… De restul ne ocupăm noi. Vă așteptăm cu drag!”, a declarat echipa organizatorilor de la Rotary Club Lugoj.

Astfel, pe lângă acțiunea de strângere a gunoaielor din zona pădurii de salcâm, alături au fost plantați de către aproape o sută de voluntari, lugojeni cu suflet mare (așa cum i-a numit Mariana Agache, cea care a fost și este sufletul acestor acțiuni lăudabile), un număr de 170 puieți de stejar roșu de la Pepiniera Robinia, urmând ca în toamna acestui an să se mai planteze încă cel puțin 3.000 de puieți de stejar roșu, astfel orașul nostru va beneficia și de o pădure de stejari, alături de cea de salcâmi.

„Văd că lugojenii sunt oameni cu suflet mare și își doresc ca orașul lor să fie cât mai frumos posibil și să respirăm un aer cât mai curat”, a declarat Mariana Agache, administrator al Rotary Club Lugoj.

Stejarul roșu (Quercus Rubra) este un arbore un arbore exotic, de talie mare, cu frunzele căzătoare, verzi ce devin spre toamnă de culoarea roșu aprins, în condiții favorabile putând depăşi 30 m înălţime şi 1 m diametru. În România, în ultima perioadă este introdus cu amploare şi în scop ornamental, datorită aspectului deosebit pe care acesta îl prezintă prin forma şi coloritul deosebit de frumos al frunzelor.

Pădurile joacă un rol foarte important atât în viața oamenilor, cât și în păstrarea echilibrului în natură. Mulțumită fotosintezei, dioxidul de carbon este eliminat, iar aerul este îmbogățit cu oxigen. Un singur  copac matur produce de-a lungul unui anotimp o cantitate de oxigen care echivalează cu cea inspirată de un număr de zece oameni de-a lungul unui an. O pădure acționează ca un filtru enorm care împrospătează aerul pe care-l respirăm. De aceea e foarte important să plantăm copaci, pentru un aer cât mai sănătos.

Estera CIMPONERIU

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fii primul care își dă cu părerea!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.