Românii, renegați din nou de România?

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Roma, 10 martie 2020 – Coronavirusul lovește din toate pozițiile și în toate zonele. În Statele Unite, președintele Trump este suspect de coronavirus. Israelul a declarat deja că va introduce în carantină pe oricine vine în țară. Dar cazul României este diferit. Țara noastră are milioane de cetățeni în străinătate, care au tot dreptul să se întoarcă în țara lor. Numai în Italia sunt peste un milion și jumătate. Nu se poate să nu ne întrebăm ce se întâmplă cu acești oameni, acum, că România a închis comuncațiile cu peninsula. 

În primul rând, de ce Italia însăși este cea mai lovită țară europeană? Răspunsul este, în principal, din cauză că autoritățile italiene au închis traficul aerian cu China, ceea ce a făcut ca persoanele care trebuiau să se reîntoarcă în Italia să folosească rute alternative, scăpând astfel unei monitorizări sistematice și organizate, de natură să țină sub control contagiozitatea, care altfel, iată, riscă să explodeze.

Același raționament se aplică și României. Închizând traficul aerian cu Italia, foarte mulți români panicați vor accesa țara pe rute alternative, de ex. vor lua bilet Roma-Berlin, Berlin-București. Sau vor veni cu mașinile și vor bloca toate punctele de trecere a frontierei. Este România capabilă să introducă atâția oameni în carantină? Sau va ajunge peste câteva săptămâni în situația Italiei de azi? Și atunci, ce s-a rezolvat cu închiderea traficului? Cam nimic. Din contră, românii potențial contaminați venind acum din toate direcțiile, contagiozitatea nu mai poate fi controlată de o manieră sistematică și organizată. Închiderea traficului va avea exact efectul contrar celui dorit.

Acest gest de închidere a zborurilor nu este văzut bine nici de statul italian. Oare autoritățile române s-au sfătuit cu cele italiene asupra acestor măsuri?  În plus, sunt mii de cetățeni italieni pe teritoriul României care sunt blocați, cu ei ce se întâmplă? 

Guvernul nu s-a comportat deloc corect cu diaspora: trebuia sa aibă loc în prealabil un dialog cu asociațiile, cu biserica…. Cel mai tragic scenariu pe care îl putem închipui este acela ca peste 3 – 4 săptămâni, România să fie în situația de astăzi a Italiei și cel mai optimist scenariu pentru Italia este ca peste 3 – 4 săptămâni să fie în situația Chinei de astăzi, în care numărul celor infectați aproape că s-a apropiat de zero. 

Măsura închiderii zborurilor putea fi înlocuită cu reducerea la minim a acestora, ceea ce ar fi avut un rol în primul rând psihologic crucial, întrucât – în clipa de față – românii din Italia sunt pur și simplu terorizați la gândul că România îi reneagă. Această stare se accentuează în fața perspectivei ca, odată cu înrăutățirea situației, să apară sloganul „întâi italienii și apoi restul”.  Politicienii italieni vor spune că România a întors spatele propriilor ei cetățeni, care trăiesc în Italia, ceea ce le-ar furniza alibiul de a-i retrograda pe români la gradul de cetățeni de rangul 2. Asta se dorește la București? 

Situația este gravă. Guvernul României nu gestionează bine această criză, pune în pericol chiar și schimburile economice cu al doilea partener comercial, solidaritatea în aceste situații ar fi fost apreciată dacă guvernul României și-ar fi trimis reprezentanții aici, să discute și cu italienii, și cu noi, românii.  Să înțelegem că românii din străinătate sunt buni numai la alegeri, când sunt chemați să voteze cum li se cere? În rest, pot să moară, nu interesează pe nimeni? Guvernul de la București ar fi trebuit să-i întrebe pe italieni: cu ce-i putem ajuta? Cum gestionăm nevoile comunității de români din Italia? Nimic din toate acestea.

Acum, când încă nu este prea târziu, președintele României – votat copleșitor în Diaspora –  ar putea să intervină și să vină la Roma, să discute cu înalte autorități italiene și să revizuiască, eventual, măsurile luate pripit, la ceas de seară. Asta, desigur, dacă nu a intrat  – chiar și domnia sa – în carantină.

Biroul de comunicare – Asociația Românilor din Italia

Despre admin 6587 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.