Romanian Chamber Orchestra și dirijorul Cristian Măcelaru pentru prima dată la Lugoj

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Lugojul va avea parte joi, 2 iunie 2022, de un eveniment unic, un adevărat regal muzical. Începând cu orele 19:00, în Sala Teatrului Traian Grozăvescu, Romanian Chamber Orchestra își va etala virtuozitatea, în cadrul unui concert extraordinar, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru.

Concertul susținut de Romanian Chamber Orchestra face parte din proiectul Marea Muzică, prin care, spectacole și concerte de înaltă ținută ajung pe scena Teatrului Municipal Traian Grozăvescu, în perioada iunie – noiembrie, cu scopul de a încânta publicul lugojean. Concertul susținut de Romanian Chamber Orchestra alături de dirijorul Cristian Măcelaru, solistul Sebastian Bohren – vioară și concertmaistrul Alexandru Tomescu, deschide seria acestor evenimente de marcă.

Programul concertului este următorul:

  1. I. Ceaikovski – Souvenir de Florence
  2. Martin – Polyptyque
  3. Silvestrov – Silent Music
  4. Shostakovich – Kammersymphonie op. 110a

Intrarea este liberă, în baza rezervării unui loc, prin platforma Entertix, la link-ul: https://bit.ly/3wNg9ON

Concertul face parte din proiectul Marea Muzică, finanțat de Primăria Municipiului Lugoj.

Proiectul Marea Muzică constă într-o serie de 10 concerte și spectacole de muzică cultă, prezentate pe parcursul a 6 luni pe scena Teatrului Traian Grozăvescu din Lugoj. Prin acest proiect, care propune o asociere între Asociația Scena Muzicală, Opera Națională din Timișoara, și Filarmonica Banatul, muzica cultă de cea mai înaltă ținută ajunge în fața publicului lugojean, oferind oportunitatea deschiderii către acest gen de muzică și includerea Lugojului pe harta acestor tipuri de manifestări culturale. Selecția de spectacole și concerte a fost făcută cu rigoare și cu aplecare spre satisfacerea intereselor unui public cât mai divers, fiind incluse în program concerte de orchestră, concerte corale, spectacole de operă și concerte educaționale.

Romanian Chamber Orchestra este, prin valoarea componenților săi și prin contribuția adusă la patrimoniul național, un punct de referință pentru cultura românească. Unicitatea proiectului este conferită de structura ansamblului ce reunește 22 de muzicieni români, care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii.  Romanian Chamber Orchestra a fost înființată în 2019 și îi are ca directori artistici pe violonistul Alexandru Tomescu și pe violistul Cristian Andriș, în timp ce dirijorul ansamblului este maestrul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai importanți dirijori români recunoscuți pe plan mondial, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului George Enescu.

Cristian Măcelaru

Câștigător în anul 2020 al Premiului Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, având-o ca solistă pe violonistă Nicola Benedetti, Cristian Măcelaru este în prezent dirijorul principal al renumitei orchestre WDR Sinfonieorchester din Köln și director artistic al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului George Enescu.

Alexandru Tomescu

După o mai mult decât fructuoasă carieră în Europa și în lume, presărată cu succese în săli precum Théâtre des Champs Elysées – Paris, Carnegie Hall – New York sau Metropolitan Arts Centre – Tokio, sub bagheta unor Maeştri precum Valery Gergiev, Kurt Masur sau Christoph Eschenbach, Alexandru Tomescu a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, care sunt o îmbinare între profesionalism şi inovaţie.

Organizator: Asociația Scena Muzicală

Proiect finanțat de Primăria Municipiului Lugoj și de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Partenerii proiectului sunt: Stretta Concerts, Filarmonica “Banatul”, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors Fund România, Werk, Bivaria Group, Medical Clinic, Pro Hunedoara, Fundația Remember Enescu, Casa del Sole, Leul de Aur.

Parteneri educaționali: Facultatea de Muzică și Teatru din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Liceul de Artă “Ion Vidu” din Timișoara.

Partenerii media ai proiectului: Radio România Muzical, Radio Timișoara, TVR Timișoara.

Despre admin 6555 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.