România va plăti de două ori pentru vaccinurile împotriva Covid-19, deşi nu le-a folosit.

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sunt peste 8.000.000 de doze de vaccin, care au fost deja achitate. Toate vor fi distruse, pentru că altă soluţie nu există pentru ele.

Operaţiunea de distrugere va însemna costuri suplimentare, pentru că Ministerul Sănătăţii va trebui să o plătească.

Se confirmă, încă o dată, ceea ce FACIAS spune de mai multe luni, că achizițiile de vaccinuri au fost făcute pe baza unor estimări nerealiste sau, mai rău, servind unor alte interese.

Astfel, România nu doar că a suportat costurile de achiziție pentru milioane de doze care s-au dovedit a fi inutile ci va trebui și să suporte toate cheltuielile pentru distrugerea dozelor expirate. Practic, o afacere păguboasă de două ori pentru români și pentru România.

Încă din luna mai 2022, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a cerut renegocierea contractelor și oprirea achizițiilor inutile în ceea ce privește vaccinurile. Autorităţile nu au luat nicio măsură în acest sens, iar FACIAS a acționat în instanță Ministerul Sănătății, pentru a obliga instituţia să oprească achiziția iresponsabilă de vaccinuri anti-Covid. În plus, a solicitat tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de achizițiile publice prin care s-au risipit sute de milioane de euro pe un număr de vaccinuri mult peste necesarul real.

De asemenea, comunicările oficiale dintre FACIAS și Ministerul Sănătății s-au dovedit a fi problematice, în sensul că instituția a oferit informații FALSE la unele dintre întrebările pe care le-am adresat, ceea ce ne-a determinat să sesizăm DNA, împotriva funcționarilor din Ministerul Sănătății care au semnat o adresă oficială în care neagă existența unor contracte încheiate cu furnizorii de vaccinuri împotriva COVID-19.

Semnatarii adresei au atestat împrejurări nereale privind inexistența acestor contracte, consecutiv acțiunii de includere a informațiilor despre aceste contracte în categoria celor clasificate/confidențiale, în scopul ascunderii încălcării legii de către oficialii care au încheiat respectivele contracte dezavantajoase pentru statul român.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.