România, la un pas de a pierde miliarde de euro, bani europeni. FACIAS a cerut raportul despre pensiile românilor

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Fundația Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat Ministerului Muncii să facă public „Raportul de analiză, evaluare a impactului și recomandări pentru reforma pensiilor speciale”, elaborat de Banca Mondială.

Pensiile speciale reprezintă o temă aflată permanent pe agenda publică a ultimilor ani, de care se leagă un jalon esențial din PNRR și care au ridicat mereu probleme la care nu s-au găsit soluții. De aceea, raportul Băncii Mondiale este cu atât mai important, cu cât conține potențialele soluții de care România are nevoie.

Publicul ar trebui să cunoască detaliile raportului pentru că aplicarea lor ar putea genera schimbări substanțiale în sistemul de pensii. Știm deja faptul că România și-a asumat în fața Comisiei Europene că noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale şi le va alinia la principiul contributivităţii, dar proiectul de lege se află încă în parlament. Mai mult decât atât, România nu a introdus în proiectul normativ inițial și pensiile militarilor acestea fiind considerate „pensii de serviciu”, nu speciale, deși Comisia Europeană a cerut aplicarea aceluiași principiu al contributivității și pentru aceste pensii.

Jaloanele din PNNR sunt din ce în ce mai îndepărtate

Ministerul muncii admite în răspunsul la o solicitare a FACIAS că până la acest moment nu a fost definitivat jalonul 215 pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale, deși noul act normativ ar fi trebuit să intre în vigoare până la data de 31 decembrie 2022. Mai grav este că neîndeplinirea acestei obligații asumate de statul român prin PNRR conduce la imposibilitatea ca România să primească o tranșă de 3.1 miliarde de euro, cererea de finanțare având termen limită 31 martie 2023.

Tot din răspunsul primit de la Ministerul Muncii rezultă că nici jalonul 214 care prevede intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii (reforma sistemului public de pensii) nu a fost finalizat, cu toate că termenul până la care ar trebui să intre în vigoare noul cadrul legislativ se împlinește la data de 31 martie 2023.

De asemenea, România nu a primit un aviz din partea Comisiei Europene (CE) privind cererea de plată numărul 2 de care depind 3.22 miliarde de euro. În cazul în care CE va constata că Legea decarbonizării economiei și Legea avertizorului de integritate (jaloanele care ridică cele mai mari probleme) nu îndeplinesc condițiile din PNRR, România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro din cererea de plată nr. 2, plus partea aferentă de prefinanțare, care înseamnă încă aproape 0,2 miliarde de euro.

FACIAS, conform scopului statutar, dar și prin activitatea sa constantă din ultimii 14 ani, apără drepturile cetățenilor și urmărește asigurarea transparenței în funcționarea instituțiilor statului, ca principiu al democrației și statului de drept.

Pornind de la importanța pe care o are PNRR pentru România, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a lansat Proiectul „Transparență și Responsabilitate – Monitorizarea PNRR”, în cadrul căruia monitorizează implementarea investiților și a reformelor stabilite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și analizează modul de cheltuire al banilor proveniți din PNRR (contractele încheiate, firmele care obțin fondurile, proiectele finanțate, cheltuieli, etc.).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.