Rolul camerei senzoriale în dezvoltarea copiilor cu nevoi speciale

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

La fel ca și dezvoltarea fizică sau intelectuală, stimularea și dezvoltarea senzorială au un rol esențial în primii ani de viață ai copilului. Copiii învață despre mediul înconjurător folosind cele cinci simțuri de bază: văzul, auzul, pipăitul, gustul și mirosul. Stimularea simțurilor stă la baza cunoașterii și se referă la activități menite să stimuleze unul sau mai multe dintre cele cinci simțuri.

În anumite situații, aceste simțuri lipsesc la unii copii sau sunt insuficient dezvoltate. De aceea, jocurile și jucăriile senzoriale reprezintă cele mai eficiente metode de a stimula simțurile copilului.

  • Stimulare vizuală- este foarte important să implicăm copilul în activități de dezvoltare a percepției vizuale. Există jocuri educative care îl ajută pe copil să recunoască anumite obiecte sau figuri umane, să-și dezvolte memoria vizuală și să-i stimuleze capacitatea de a percepe relațiile de poziție ale obiectelor în spațiu.
  • Stimulare auditivă- orice material de receptare a sunetului reprezintă un bun prilej pentru copil să-și exerseze simțul auzului.
  • Stimulare tactilă- orice material ce oferă copilului posibilitatea de a pipăi diferite suprafețe și texturi reprezintă un mijloc prin care acesta învață să identifice și să recunoască anumite proprietăți ale obiectelor. Simțul tactil antrenează memoria și abilitățile motorii.
  • Stimulare olfactivă și gustativă- se referă la acele materiale care îl ajută pe copil să-și dezvolte capacitatea de identificare a mirosurilor și a gusturilor.

Cei mai mulţi copii prezintă o serie de dezechilibre senzoriale, pe diverse canale de procesare, care îi impiedică să funcţioneze adaptativ şi să dea un răspuns adecvat solicitărilor mediului extern/intern. Astfel, în căutarea lor alertă, ei încearcă din răsputeri să realizeze o „homeostazie senzorială”, un echilibru care să le aducă starea de confort fiziologic şi, deci, o stare de linişte, aşa cum cei mai mulţi dintre noi o dobȃndim în mod firesc.

Intervenţiile senzoriale pot ajuta o persoană în mai multe moduri, printre care:

  • diminuează anxietatea;
  • cresc capacitatea de focusare a atenţiei, concomitent cu scăderea distractibilităţii;
  • cresc confortul în mediul înconjurător;
  • pot fi reduse comportamentele stereotipe şi de autostimulare;
  • cresc motivaţia interioară;
  • facilitează interacţiuni pozitive cu ceilalţi;
  • îmbunătăţesc comunicarea;
  • îmbunătăţesc o serie de abilităti, crescȃnd astfel autonomia personală.

Astfel, pentru aceasta categorie de copii, am creat camera senzorială, care se doreşte a fi un spatiu sigur, adaptat nevoilor fiecărui copil… un loc unde îşi pot „încărca” aceste nevoi într-un mod controlat, asistat de o persoană avizată, unde se pot linişti şi îşi pot linişti simţurile.

Fiecare copil care va opta pentru acest program va beneficia de un profil senzorial complex, bazat pe informaţii obţinute din surse şi contexte cȃt mai variate şi de un plan individual de integrare senzorială. Materialele-stimul pot fi extrem de variate astfel încȃt să acopere cȃt mai mult din nevoile copilului, iar creativitatea şi spontaneitatea să fie încurajate de ambele părţi, atȃt din partea copilului, cȃt şi a terapeutului.

DIRECŢIA GENERALĂ DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI PROTECŢIA COPILULUI TIMIŞ – ALĂTURI DE COMUNITATE

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş funcţionează ca instituţie publică de interes judeţean, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Judeţean Timiş şi are rolul de a aplica la nivel judeţean măsurile de asistență socială în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în dificultate.

DGASPC Timiş are responsabilitatea de a dezvolta şi diversifica serviciile sociale specializate, în funcţie de nevoile identificate, cu scopul prioritar de a menţine funcţionalitatea socială a persoanei.

Principalele obiective ale DGASPC Timiş vizează:

  • Promovarea accesului la serviciile necesare reabilitării şi integrării sociale, asigurarea măsurilor de protecţie socială corespunzătoare, pentru toate persoanele aflate în dificultate;
  • Atragerea de noi fonduri de finanțare nerambursabilă în vederea creşterii calităţii vieţii beneficiarilor și implementarea proiectelor la parametrii maximi a celor deja aprobate;
  • Asigurarea drepturilor prevăzute de legislaţia în vigoare pentru copii şi persoanele adulte cu handicap;
  • Acordarea serviciilor sociale, în cadrul caselor de tip familial şi a centrelor rezidenţiale, în vederea creşterii calităţii vieţii beneficiarilor acestor servicii;
  • Evaluarea complexă a minorilor și a persoanelor adulte din judeţul Timiş în vederea încadrării/ reîncadrării în grad de handicap;
  • Promovarea drepturilor şi protecţiei sociale a persoanelor adulte aflate în dificultate din punct de vedere social;
  • Incluziunea socială a persoanelor adulte aflate în dificultate;
  • Reducerea numărului de copii cu măsură de protecţie specială;
  • Acordarea serviciilor sociale pentru copii, conform standardelor minime obligatorii stabilite de legislația în vigoare;
  • Crearea unor noi servicii în sprijinul tinerilor care urmează să părăsească sistemul de protecție specială;
  • Dezvoltarea unor noi categorii de servicii specializate dedicate copiilor cu dizabilități;
  • Prevenirea și reducerea abandonului copiilor de către familie prin sprijinirea familiilor aflate în dificultate și prin dezvoltarea alternativelor de tip familial;
  • Promovarea adopției;
  • Îmbunătăţirea relaţiei cu primăriile pentru asigurarea asistenţei tehnice, în domeniul asistenţei sociale la nivelul comunităţilor locale;
  • Creşterea calităţii serviciilor oferite tuturor beneficiarilor prin îndeplinirea standardelor de calitate pentru îmbunătăţirea şi dezvoltarea reţelei de servicii sociale;
  • Angajarea și monitorizarea activității asistenților personali profesioniști din structura DGASPC Timiș;

PARTENERI PENTRU BINELE COPIILOR

Camera de stimulare senzorială a fost realizată în cadrul unui parteneriat între Direcţia Generală  de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, Asociaţia Dr. Iren Alexoi – Pentru Sănătate, Moto Aikon şi Shopping City Timişoara, toţi partenerii noştri înţelegȃnd pe deplin importanţa unei astfel de camere pentru dezvoltarea şi recuperarea copiilor cu dizabilităţi.

Asociația Dr Iren Alexoi – Pentru Sănătate a fost înființată în anul 2015 și are ca scop principal educarea populației în vederea menținerii unei stări bune de sănătate, printr-o informare corectă și prin acțiuni de prevenție a bolilor prin intermediul alimentației, a mișcării și prin adoptarea unui stil de viață sănătos.

Principalele activităţi ale Asociaţiei presupun:

  • Cursuri și workshop-uri cu tematică variată, pentru adulți și copii
  • Ateliere de gătit sănătos
  • Ateliere de povești care încurajează o alimentație sănătoasă – în grădinițele și școlile din Timișoara
  • Organizarea de tabere dedicate unui stil de viață sănătos
  • Publicarea de cărți și articole
  • Acțiuni caritabile pentru copii cu afecțiuni cronice și pentru copii instituționalizați

Shopping City Timișoara, parte din portofoliul NEPI Rockcastle, principalul investitor și dezvoltator de proprietăți comerciale din Europa Centrală și de Est, a fost inaugurat în 2015 și este unul dintre principalele centre comerciale din regiune, punând la dispoziția vizitatorilor o varietate largă de branduri de renume și opțiuni variate pentru petrecerea timpului liber. Centrul comercial deține o suprafaţă închiriabilă de 72.000 metri pătraţi și pune la dispoziția clienților săi 2.700 de locuri de parcare. În cei 7 ani de activitate, Shopping City Timișoara a desfășurat o serie de evenimente dedicate comunității locale, orientate către protecția mediului înconjurător, educație sau sănătate: de la proiectul Zidart, inaugurarea primei lucrări de artă murală din Timișoara realizată integral din vopsea purificatoare de aer, la parteneriatul cu World Vision și multe altele.

Mai mult, centrul comercial investește și în digitalizare. În luna octombrie a anului 2021, Shopping City Timișoara a lansat SPOT, o aplicație mobilă ce recompensează utilizatorii cu puncte de loialitate pentru fiecare sesiune de cumpărături, oferindu-le astfel acces la oferte și beneficii exclusive, în funcție de statutul atins în program. Aplicația mobilă de recompensare a clienților loiali este disponibilă în toate cele 15 centre comerciale ale grupului NEPI Rockcastle din România.  Înrolarea în program este gratuită. Aplicația SPOT este gratuită și poate fi descărcată atât din Google Play, cât și din App Store.

Moto AIKON înseamnă o comunitate de oameni cu aceleași valori și principii. Întamplător sunt toți motocicliști. Sunt mulţi, frumoși, entuziaşti și parcă nu mai rămȃn fără energie. Asociaţia iubitorilor de motoare a lăsat mai multe amprente pozitive în societate, adrenalina mersului pe două roti îmbinȃndu-se perfect cu dorinţa de a face bine, de a ajuta acolo unde este nevoie.

Moto AIKON a luat fiinţă în anul 2019, avȃnd un parcurs deosebit, la care au pus umărul toţi cei 350 de motociclişti membri ai asociaţiei, precum şi cei peste 20 de oameni din operativ şi administrare. Unul dintre cele mai frumoase momente care a rămas în memoria copiilor din centre şi case de tip familial din Timişoara a fost acela cȃnd peste 60 de Moşi Crăciun AIKON, călare pe motociclete, le-au adus cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Valoare proiect cameră de stimulare senzorială şi amenajare loc de joacă – 84.500 lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.