Reguli simple, pentru o igienă corectă a mâinilor

Foto: https://unsplash.com/photos/7AVkws3Ka8Q

Igiena mâinilor reprezintă cea mai simplă și eficientă metodă prin care poți evita să te îmbolnăvești sau să transmiți microbi către alte persoane. Atunci când te speli pe mâini, ții la distanță germenii și microorganismele, care se răspândesc foarte ușor, mai ales prin atingere. Așa că, îți venim în ajutor cu sfaturi, pentru a ști când trebuie să te speli pe mâini, cum alegi un gel dezinfectant și cum îl folosești în mod corect.

Cum te speli corect pe mâini

Chiar dacă spălatul mâinilor pare o acțiune extrem de simplă, acest lucru trebuie făcut în mod corect, pentru a îndepărta eficient toți germenii nocivi. Așa că trebuie să urmezi câțiva pași simpli, pe care îi vei repeta de fiecare dată când te vei spăla pe mâini. Începe cu umezirea mâinilor cu apă curată, apoi aplică săpunul și freacă mâinile cu săpun, timp de cel puțin 20 de secunde. Începe frecându-ți palmele cu o mișcare circulară, iar apoi insistă pe dosul palmelor, împreunând degetele de la ambele mâini. La final, freacă vârfurile degetelor printr-o mișcare circulară în ambele sensuri. Clătește-ți apoi mâinile cu apă curată și șterge-te folosind un prosop curat sau șervețele de hârtie.

Când trebuie să te speli pe mâini

În timpul pandemiei de coronavirus este necesar să ne spălăm cât mai des pe mâini, mai ales după ce venim de afară. Dacă ai mers cu autobuzul sau metroul, dacă ai atins clanțe sau diferite uși, dacă ai îngrijit o persoană bolnavă sau dacă ai luat contact cu bancnote, este necesar să te speli pe mâini. De asemenea, este obligatoriu să te speli pe mâini și înainte și după tratarea rănilor și tăieturilor, după ce ai mângâiat un animal, după ce ai dus gunoiul, sau înainte de a mânca sau a găti.

Cum îți cureți mâinile dacă nu ai acces la apă și săpun

Dacă nu ai acces la apă și săpun, atunci este necesar să folosești un dezinfectant pe bază de alcool, ca să îndepărtezi germenii. Însă, pentru ca o soluție să fie eficientă, trebuie să conțină cel puțin 60% alcool.  În general, soluțiile antibacteriene pot reduce foarte rapid numărul germenilor aflați pe mâini, însă, nu toate gelurile dezinfectante pot îndepărta bacteriile.

Când ai mâinile foarte murdare și pline de grăsime, gelurile dezinfectante pentru mâini nu mai sunt la fel de eficiente. De asemenea, aceste soluții nu sunt suficient de puternice pentru a îndepărta substanțele nocive, cum ar fi pesticidele sau metalele grele.

În plus, trebuie să folosești cu precauție dezinfectantul de mâini, în prezența copiilor, deoarece înghițirea acestei soluții poate cauza intoxicații sau alergii.

Ar fi indicat ca, în perioada pandemiei, să ai mereu la birou, dar și acasă, un dispenser cu dezinfectant sau dozatoare pentru sapun lichid, pe care îl poți folosi cu încredere, atunci când nu ai timp să te speli pe mâini.

Cum folosești corect soluțiile dezinfectante pentru mâini

Atunci când folosești un gel dezinfectant, citește eticheta produsului pentru care ai optat, ca să știi câtă soluție să folosești. După ce ai aplicat gelul în palme, este necesar să îți freci mâinile pentru 20 de secunde, pentru a acoperi toate zonele.

Totuși, nu folosi, în exces, substanțe dezinfectante pentru mâini, fiindcă acest lucru poate cauza uscarea pielii, sau apariția anumitor iritații. Așa că, pentru a evita leziunile pielii, folosește o cremă pe bază de glicerină, vitamina B5 sau vitamina E, de fiecare dată după ce ai utilizat un gel dezinfectant. Iar, dacă nu ai o astfel de cremă, poți folosi și un hidratant natural, cum ar fi uleiul de măsline, de struguri sau cocos, care hrănesc foarte bine pielea.

Așadar, spălatul mâinilor este cea mai eficientă metodă de a ține la distanță germenii și de a evita îmbolnăvirea sau răspândirea bolilor. Această activitate ar trebui să devină un obicei cât mai sănătos, de care ar trebui să ții cont mereu, nu doar în perioada sezonului gripal, sau în timpul pandemiei.

Despre admin 6793 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.