Regimentul 90 Infanterie Lugoj, la 100 de ani (15)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Militari din Bg.90 I.Mo. în Ungaria (1995)

Brigada 80 Mecanizată. În anul 1994, Regimentul 90 Mecanizat, la cele 3 batalioane de infanterie, unul de tancuri și un divizion de artilerie, a mai primit în compunere încă un divizion de artilerie (18 tunuri cal. 76,2 mm), un divizion de tunuri antitanc (18 tunuri cal. 100 mm), un divizion de tunuri antiaeriene (18 tunuri 30 mm) și un batalion logistic, devenind astfel brigadă, cu un efectiv total la mobilizare de 4.500 militari, dar cu o numerotare aiurea de „80”.

Brigada 90 Infanterie-Moto. La solicitarea lt.col.Mândru, comandant al brigăzii, în anul 1995, s-a revenit la nume-rotarea de „90” a brigăzii, ca o continuitate istorică a regimentului.

Oaspeți unguri. În 1995, într-un batalion din Lugoj din cadrul brigăzii, a sosit un pluton de in-fanteriști din Ungaria, pentru instrucție comună, cu un pluton de infanterie românesc. Apoi, a plecat și un pluton de infanterie din Lugoj în Ungaria, cu același scop.

Centrul 90 Depozitare. În anul 1999, brigada a fost desfi-ințată, rămânând doar un depozit la Lugoj.

Muzeul regimentului aruncat la gunoi. În anul 2002, centrul de depozitare a fost desființat, iar exponatele de la muzeu au fost depozitate, din ordinul comandantului centrului, col. Tucă, într-un spălător lângă un wc, la etajul unu, unde apa s-a scurs pe pereți, distrugând panouri cu exponate și hărți, noul muzeu fiind încuiat cu o sfoară și plastilină. Un subofițer în rezervă l-a contactat cu mai multe luni înainte pe comandantul centrului, propunându-i să se amenajeze un spațiu la Cercul Militar, unde să fie expus muzeul, pentru a rămâne astfel în Lugoj, dar nu s-a vrut.

După pensionarea colonelului Tucă, același subofițer în rezervă  a mai recuperat aproximativ 60% din obiecte, exponate, albume cu fotografii etc., pe care le-a predat colonelului în rezervă Bojan Avram, din fostul regiment, fiind transportate de către acesta la Sibiu, unde s-a înființat unitatea în anul 1919, și tot el a  refăcut, par-țial, pe un hol al Cercului Militar din Sibiu, muzeul Regimentului 90 Infanterie Lugoj.

As. Mil. R. R. ”Lt. erou P.Laţcu” Lugoj

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.