Regimentul 90 Infanterie Lugoj, la 100 de ani (14)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Revenirea la Lugoj. “La 22 decembrie 1989, după plecarea lui Nicolae Ceaușescu  cu elicopterul, către ora 14:30 am primit ordin să-mi adun efectivele și tehnica și să mă deplasez la Lugoj. Am plecat pe itinerarul Gara de Nord, viaduct, Calea Aradului, Bulevardul Leontin Sălăjan în aclamațiile celor care ne întâlneau fără nici un incident. La Lugoj, deoarece erau dinsfuncționalități în conducerea unităților din garnizoană, împreună cu lt.col. Gorovei din UM 01428 am organizat activitatea pe cartiere, poligoane, împrejurimi, verificând orice informație. Pentru disculparea adevăraților vinovați și asigurarea timpului de ștergere a urmelor, s-a aruncat vina pe oricine era cunoscut, inclusiv pe mine. Noi știm de către cine, știm de ce, știm cum și prin cine s-a făcut și se face încă acest lucru” (General-maior r. V.Paul, 2004).

Începutul diversiunii. Sâmbătă 23 decembrie, s-au prezentat în fața unității (pe trotuar lângă șosea), doi bărbați. Un subofițer din cei 5 care  înarmați făceau siguranța la intrarea în unitate, s-a deplasat spre ei întrebându-i:”Pe cine căutați?” – “Vă rugăm să-l anunțați pe comandant, că dinspre Buziaș vin teroriști cu tancuri!” – “Ce tancuri?” – “Noi am trecut cu mașina pe lângă ei, vin spre Lugoj, anunțați-l pe comandant!”- “Veniți încoace” îi invită subofițerul. Nu putem, că ne grăbim să mergem la serviciu!După plecarea lor, maiorul Paul a fost informat, dar considerând o diversiune nu a luat nici o măsură. Însă, imediat,a venit această informație falsă și pe fir militar.

Desant cu teroriști. Duminică 24 decembrie, prin fir militar, R.90 Mc. a fost informat fals că în pădurea de lângă Victor Vlad Delamarina, au fost desantați teroriști dintr-un elicopter. În zonă au plecat imediat un pluton de infanteriști din regiment sub comanda căpitanului Righeriu împreună cu un pluton de la batalionul de securitate, dar n-au găsit nimic.

Solicitare de ajutor. Printr-o notă telefonică, regimentul a primit ordin să trimită o subunitatea la Reșița, deoarece unitatea de rachete antiaeriene este atacată de teroriști. Intrând în oraș, militarii din Lugoj au văzut luptători izolați din gărzile patriotice care trăgeau aiurea asupra unor acoperișuri pe blocuri. Maiorul Varadi a oprit coloana și s-a deplasat la  ei:”Împotriva cui trageți?” –  “Nu știm!” – “Și de ce trageți?”-“Dacă au tras ăia, am tras și noi”(ăia fiind alții din gărzi)– “Încetați să mai trageți, că vă împușcați între voi!” le-a spus maiorul. Ajunși în cazarma unității de rachete, au constatat un haos, și au preluat siguranța cazărmii.

Atac aerian cu elicoptere. După câteva zile, unitatea a fost informată fals pe fir militar, că, este posibil să fie atacată aerian de elicoptere teroriste. În această situație, au fost instalate  imediat mitraliere antiaeriene care puteau să le doboare. Astfel, la unități au fost transmise  de către unitatea de elicoptere militare de la Caransebeș, insemnele de recunoaștere atașate pe acestea, să nu  cumva să se tragă asupra lor din greșeală, cum au tras la București (un avion de vânătoare a fost chemat de la Craiova să lovească un obiectiv terorist în București, dar artileria antiaeriană din apărarea capitalei nu a știut și a deschis foc asupra acestuia, pilotul văzând proiectile trecând pe lângă avion a fugit repede din zonă).

Atenție la un tren. O altă informație falsă a anunțat unitatea că, va trece un tren cu vagoane platformă, și dacă va reduce viteza, să se deschidă foc imediat asupra acestuia deoarece erau cu teroriști care vor ataca cazarma. Informația a fost cam prostească, fiind luată în derâdere, deoarece, teroriștii puteau veni doar sub platforme, adică, călare pe osii să nu fie văzuți, sau, să stea ascunși ca proștii după calea ferată până vine trenul.

Ardee!! Un tânăr, s-a apropiat aplecat de punctul de control “plângând”. “Ardeee!! Ardeee!! Mergeți repedee!!”.”Ce arde!” – Ard grajdurile cu vite și cai de la Belinț. Teroriștii le-au dat foc!Mergeți repede!”-“Dați-ne buletinul” – “Nu-i la mine”- “Cum vă cheamă” (a dat un nume fals).”Unde lucrați?” – “La IURT”. Apoi tânărul a plecat fiind urmărit de cei de la punctul de control. Unul din subofițeri i s-a părut că seamănă cu unul din cei doi, “cu tancurile teroriste de la Buziaș”. Din acel moment, fără știrea maiorului Paul, cei de la punctul de control, au luat hotărârea, ca în cazul că mai vine vreun “om de bine” sau vreun plângăcios, să-l aresteze, dar, nu a mai venit nimeni.

Tiruri cu teroriști. Dinspre Coștei, vor veni TIR-uri cu teroriști suna nota telefonică falsă către regiment.

Elicopter terorist, aterizează pe stadionul unității. Luați măsuri de siguranță, suna nota telefonică falsă venită în altă zi.

Atenție! Teroriștii vor trece cu autoturismul prin fața unității, și vor deschide foc asupra cazărmii, suna fals un zvon lansat voit.

Familie, ostatec. Printr-un telefon fals, a fost anunțat un cadru militar că, în Micro 4, au intrat teroriștii peste familia lui. Acesta a plecat imediat înarmat împreună cu militari și o mașină, intrând brusc în apartament, spre spaima familiei care era liniștită și privea la televizor. Asemenea informații false erau foarte periculoase, creind nervozitate și dorința de răzbunare cruntă asupra dușmanilor.

“Terorist arab”. Într-o zi a fost arestat un tânăr arab în gara Lugoj de patrula unității, și adus în cazarmă. La solicitarea lui, s-a luat legătura cu Universitatea din Timișoara, fiind confirmat ca student, și i s-a dat drumul.

Individ dubios. Patrula de la unitatea de artilerie, a arestat în oraș un suspect. Acesta nu avea acte, a refuzat să vorbească, a refuzat să mânânce și era dotat cu un aparat de radio-emisie de producție rusească.  Imediat a venit o notă telefonică să fie eliberat.

Încazarmați. Deși, după câteva zile fenomenul fals terorist de diversiune militară condus de noua putere prin intermediul rețelei R (de rezistență) a lui Ceaușescu s-a încheiat fără succes în Lugoj, cadrele au rămas încazarmate până în 8 februarie 1990, la fel ca în toată armata. Trebuie precizat că, de fiecare dată, informațiile chiar dacă erau false, s-au luat în unele situații mai credibile măsuri reale, și, vai de cei care ar fi intrat în contact nemijlocit cu regimentul, indiferent cât de comando s-ar fi crezut ei ca în filme. Este de apreciat, comportamentul militarilor în termen, care, exact de la darea alarmei de luptă parțiale din 17 decembrie 1989, au devenit niște militari foarte disciplinați și serioși (acum au vârsta de 48 de ani și unii sunt bunici). Pentru câteva zile după 22 decembrie 1989 când la București era un vid de putere, singura persoană de care regimentul asculta și executa orice ordin, era comandantul unității.

Martie 1990. Regimentul a primit ordin să pregătească o companie de infanterie-moto (10 TAB-uri), care să fie gata la ordin să plece la Târgu Mureș, în urma evenimentelor ce se petreceau acolo.

Aprilie 1990. În cazarmă a sosit un maior de aviație de la Timișoara, membru în CADA (Comitetul de Acțiune pentru Democratizarea Armatei), un fel de mini sindicat, care s-a creeat în ianuarie 1990 – câte 4-5 de unitate (ofițeri, subofițeri,maiștrii militari). Maiorul s-a prezentat la lt.col.Mândru care era comandant de regiment, cu solicitarea, de a alarma regimentul, apoi să-l încoloneze și direcția București pentru a-l da jos pe Iliescu. Lt.col. Mândru l-a dat afară din unitate. De la Lugoj, maiorul de aviație s-a deplasat la regimentul mecanizat din Caransebeș, unde a fost dat afară și de acolo. Tot în aprilie, a apărut un document secret la unitate prin care era informată că, PNȚCD organizează o lovitură de stat pe data de 21 mai, când erau organizate primele alegeri libere. În această situație, s-a făcut legătura cu maiorul de aviație care probabil a fost trimis de PNȚCD, deoarece, în orice stat doar armata poate da lovituri de stat.

As. Mil. R. R. ”Lt. erou P.Laţcu” Lugoj

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.