Regimentul 90 Infanterie Lugoj, la 100 de ani (2)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Renunțare la denumire. Din 1920, s-a renunțat la denumirea unității de „Sibiu” și s-a trecut  la programul de instrucție pentru recruți, care avea la bază toate situațiile în care se poate găsi grupa și plutonul, folosindu-se experiența căpătată în urma Marelui Război, 1914-1919.

Lipsuri de echipament. În 1925, regimentul ducea lipsă de echipament, soldații s-au plâns că sunt siliți să poarte hainele și încălțămintea cu care au venit de acasă. De asemenea lipseau pături, cearșafuri și fețe de pernă.

Lipsa soldelor. În ianuarie și februarie 1932, ofițerii și subofițerii regimentului, ca de altfel în toată armata, nu au primit soldele, ajungându-se în unele situații să fumeze câte doi o țigară. În regiment, ca și în toate unitățile de infanterie, lipseau parțial măști de gaze, mijloace de transmisiuni, mitraliere și în totalitate armament antiaerian. Din cele 6 tunuri de câmp ale regimentului 3 erau defecte. Militarii mai purtau încă uniforme austro-ungare și chiar rusești aduse de prizonierii ardeleni în 1919.

Pericolul fascist. În martie 1939, în urma invadării Cehoslovaciei de către armata germană, s-a decretat mobilizarea parțială în România. La cazarma R. 90 I. s-au prezentat nu doar soldați, gradați, subofițeri și ofițeri de rezervă, ci și un mare număr de civili, care doreau ca în acele momente grele să contribuie la apărarea țării. În ordinul de mobilizare se preciza ca rezerviștii să aducă cu ei ciorapi, mănuși, ranițe, cojoace etc. S-a constituit Frontul de Vest, cu misiunea de a apăra granița de vest a României, R. 90 I. fiind dislocat în vestul Transilvaniei, iar în cazarma regimentului a fost adus un alt regiment din Muntenia, care făcea parte din forțele de rezervă ale Frontului de Vest.

Organizarea regimentului. La 22 august 1939, s-a trecut la o nouă organizare a regi-mentelor de infanterie, astfel R.90 I. a fost organizat pe 3 batalioane de infanterie, companie specialități, com-panie cercetare și companie depozit, total 3.497 militari (78 ofițeri și 85 subofițeri) la mobilizare.

Germanii la granița României. Atașatul militar american din București a transmis în SUA că diviziile germane au ajuns la granița de nord a României și în câteva zile ar putea ajunge la Ploiești din cauza slăbiciunii armatei române.

Tratatul germano-sovietic. La 23 august 1939, profitând de faptul că Franța și M. Britanie au refuzat să semneze cu Uniunea Sovietică un tratat împotriva Germaniei, la insistența isterică a lui Hitler a fost semnat un tratat cu Uniunea Sovietică, care avea și anexe secrete care au bulversat Europa de Est.

Aniversarea R. 90 I. la 100 de ani. Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, la Restaurantul Speranța din Lugoj, a fost aniversat R. 90 I. Un grup de tinere (Eliza Grancsa, Denisa Subțire, Maria Mathe, Ana Maria Cereanțu, Alexia Popovici, Carla Slabu, Maria Pădurean și Ionela Focșa) conduse de prof. Gabriela Paulescu, de la liceele Braniște, Hasdeu și Școala Gimnazială Nr.3, pe bază de voluntariat, în uniforme spe-cifice, au reconstituit drumul de luptă și pregătire pentru luptă al unității de la înființare până la desființare.

Au fost prezenți doi veterani de război în vârstă de 95 de ani (colonel veteran de război profesor Nicolae Streian din Regimentul 96 Infanterie Caransebeș, participant la luptele de la Păuliș, și locotenent veteran de război Damian Vasiescu, din Regimentul 5 Roșiori Lugoj, participant la eliberarea României, Ungariei și Cehoslovaciei, fiind rănit de 2 ori și decorat de sovietici, iar ca invitați de onoare maior(r) Cătălin Țeposu, pentru fostele unități de artilerie din Lugoj, maistru militar (r) Cornel Petrache, pentru fosta unitate de rachete tactice din Lugoj, și colonel doctor Mircea Tipei, pentru  Ministerul de Interne Lugoj.

Cu acest prilej, s-a dat citire mesajului trimis de ministrul Apărării.

Mesajul M.Ap.N.: Anul acesta, la 100 de ani de la înființarea Regimentului 90 Infanterie din Lugoj, sunt bucuros să vă transmit respectul și aprecierea mea pentru această inițiativă de a aduce în memoria contemporană jertfa înaintașilor. Regimentul 90 Infanterie a fost prima unitate militară românească înființată în Transilvania după Marea Unire. Astfel de acțiuni au rolul de a prețui acțiunile eroice ale înaintașilor și sunt o lecție de patriotism pentru noua generație. Felicit Asociația Militarilor în Rezervă și Retragere Locotenent-erou Petre Lațcu din Lugoj, pentru inițiativa   de a înființa Detașamentul de Fete compus din voluntare de diferite naționalități, vârste și ocupații care pun în scenă spectacole militare comemorative. Cred că doar așa pu-tem păstra pe mai departe trecutul, valorile și principiile pe care înaintașii noștrii le-au transmis cu sacrificii și stăruință. Omagiu pe care îl putem aduce astăzi eroilor noștri este acela de a le împlini idealurile mărețe pentru care au luptat și de a-i hărăzi, astfel, la o veșnică neuitare. Vă doresc în primul rând multă sănătate, și vă asigur de tot sprijinul și toată considerația mea. Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Beniamin Leș”.

Aniversarea a fost sponsorizată de Mihai Anghel, om de afaceri și consilier PNL, al cărui tată a făcut parte din regiment, și Bogdan Blidariu, consilier PNL Lugoj.

As. Mil. R. R. „Lt. erou P.Laţcu” Lugoj

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.