Regimentul 42 Artilerie din Lugoj, la 100 de ani (3)

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

R. 42 Art. adunat în curtea cazărmii, - la stânga Divizionul 1 cu 2 baterii (8 tunuri) și la dreapta Divizionul 2 cu 2 baterii (8 tunuri),1939

Crimeea 1943 – 1944. Din octombrie 1943 până în aprilie 1944, R. 42 Art. nu a mai participat la nici o luptă. Militarii unității colaborau cu populația civilă locală, unele momente fiind foarte fericite.

Evacuarea în România. Sub presiunea sovietică, din 10 aprilie 1944, a început evacuarea trupelor germano-române din Crimeea, la Constanța. Retragerea germano-română spre Sevastopol, în vederea evacuării în România, nu a putut fi în totalitate controlată. Cel mai greu moment este atunci când unitățile se retrag, deoarece unii  militari de toate gradele intră în panică, și o anumită parte din ei se deplasează în debandadă, amestecându-se unitățile între ele.

Prizonieri. Manzur Ioan, veteran de război, D. 19 I.: „Eram cca 1500 de soldați din mai multe unități din divizie, care ne deplasam în coloană lungă de cca un km pe direcția Sevastopol. Deodată, din dreapta, a trecut peste noi un țiuit de gloanțe, și s-au auzit focuri de armă. Un sublocotenent, care era singurul ofițer la cei 1.500, fiindcă ceilalți ofițeri au fugit și ne-au părăsit, a vrut să organizeze dintre noi un pluton de siguranță împotriva partizanilor ruși, care credeam noi că au tras. Dar abia a reușit să adune 25 soldați cu arme, din care unii spuneau că nu mai au cartușe, deoarece noi, ceilalți, nu aveam nici o armă, fiindcă le-am aruncat, ca să fim mai ușori, având doar ranița. Însă, în scurt timp vine spre noi călare un ofițer neamț (era rus în uniformă germană). Unde mergeți așa aiurea înainte, vreți să vă captureze rușii! Uite, mergeți pe direcția asta, spre Sevastopol! Am înțeles, vă mulțumim, am răspuns noi bucuroși. După cca un km de mers, din spate vine un tanc. Noi am crezut că este nemțesc, dar când a ajuns cam la mijlocul coloanei a oprit. S-a deschis o ușă sus la tanc, și din el a ieșit un ofițer rus care s-a ridicat în picioare pe tanc și a țipat la noi. Rumânski, obicenie, vî crug (Români, predați-vă, sunteți încercuiți). Toți am rămas surprinși, nu ne venea să credem că vom fi capturați de un tanc. Între timp, ne-am trezit chiar încercuiți de sute de ruși cu automate spre noi. Goliți ranițele pe loc, apoi vă opriți doar alimentele, ne-a spus ofițerul rus. S-a format o mare grămadă de lucruri furate de noi: ceasuri de masă și de perete, aparate foto, icoane, cuverturi de paturi, scule de fierărie, diferite haine și încălțăminte, unelte agricole, obiecte de uz caznic ș.a. Vâravnimanie! (V-aliniați!), strigă ofițerul rus. La stânga! Direcția lagărul, înainte marș! După cca 10 km de marș, tăcuți și speriați, am văzut la distanță cum alți soldați români capturați băteau pari și întindeau sârma ghimpată a noului lagăr. După câteva zile am fost îmbarcați în trenuri și am ajuns după Urali, la diferite munci. Am venit acasă în anul 1946”.

În uniforme germane. La îmbarcarea pe nave, au avut loc incidente între români și germani. Germanii nu-i primeau și pe români în vapoare. Unii soldați români și-au procurat uniforme germane de la locuitorii tătari care au colaborat cu germanii, alții au ucis germani și le-au luat uniformele, și astfel au revenit în țară cu nave germane. La Constanța, după debarcare, un sergent din Lugoj din R. 42 Art., a vândut doi cai cu tot cu harnașament, unor țărani din zonă.

Revenirea la Lugoj. După debarcare, în aprilie 1944, R. 42 Art. a revenit la Lugoj.

Deplasarea la Reșița. În luna august 1944, R. 42 Art. s-a deplasat în zona Reșița unde D. 19 I. din care făcea par-te a primit ordin să organizeze un aliniament de apărare împotriva unui  posibil atac german din Iugoslavia.

As. Mil. R. R. ”Lt. erou P.Laţcu” Lugoj

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.