Regimentul 13 Călărași din Lugoj, la 100 de ani

Urmărește-ne pe Telegram și Google News

Ofițerii R.13 Cl., Lugoj, 1940

Înființare. În anul 1919, s-a înființat în Transilvania al 13-lea regiment de călărași, făcând parte din Corpul 7 Armată de la Sibiu.

Dislocarea în Lugoj. În anul 1938, R.13 Cl.(cavalerie), a fost dislocat în garnizoana Lugoj, având cazarma pe Strada Făgetului unde este spitalul de copii acum. Regimentul avea 38 de ofițeri, 51 de subofițeri și 800 de soldați, și intra în compunerea Brigăzii 9 Cavalerie din Lugoj.

Participarea la război. După trecerea Nistrului, și încheierii luptelor pentru Odessa, R.13 Cl. care s-a aflat în rezervă, rămâne la nord de M.Neagră cu misiuni de pază și ordine în zonă, brigada transformându-se în Divizia 9 Cavalerie. În august 1942, după un lung marș de câte 50 km pe zi, regimentul participă la lupte în zona orașului Novorosiisk din nord-vestul Caucazului. La începutul anului 1943, regimentul a dus lupte grele  în Kuban și s-a retras în Crimeea în vederea evacuării în România.

Regiment de șoc. În apropiere de Sevastopol, în aprilie 1944 s-a constituit un “regiment de șoc”, format dintr-un divizion de cavalerie care avea un escadron(120 militari) din R.13 Cl. și un escadron din R.9 Cl. și un divizion având un singur escadron. Militarii care le încadrau au fost selectați dintre cei mai sănătoși și mai curajoși.Misiunea lor de sacrificiu era să asigure îmbarcarea trupelor germano-române la Sevastopol pentru a fi evacuate în România. O parte din artilerie și cai au fost abandonate în Crimeea pentru a se putea evacua oamenii. Din nefericire, pe 20 iunie 1944, cu ultimul convoi unele nave cu trupe au fost scufundate printre care și cavaleriști din R.13 Cl. care au făcut parte din regimentul de șoc.

Revenire la Lugoj. După o săptămână R.13 Cl.(rămășițe) a revenit în garnizoana Lugoj. Majoritatea efectivului a fost lăsat la vatră, în cazarmă rămânând garda și instructori pentru recruții care erau cantonați la Sinersig.

Bătălia pentru Timișoara. În septembrie 1944, R.13 Cl. participă la luptele de apărare a orașului Timișoara, apoi în octombrie intră pe teritoriul Ungariei.

Luptele din Ungaria. La 13 octombrie 1944, R.13 Cl. cu mijloace de trecere sovietice și sub protecția unei unități sovietice a realizat un cap de pod la vest de orașul Szentes, unde, până dimineața, peste Tisa au trecut 3 divizii românești. La 3 noiembrie, R.13 Cl. în cadrul D.9 Cv. și cu sprijinul unei unități de tancuri sovietice, au eliberat mai multe localități ungare, apoi, până la 19 ianuarie 1945 regimentul participă la luptele din Budapesta.

Luptele din Cehoslovacia. La 20 ianuarie 1945, R.13 Cl. participă la luptele dintre  masivul Javorina și râul Hron. La cucerirea cotei 303, R.13 Cl. s-a înfiltrat pe la flancurile dispozitivului german, reușind să încercuiască și să nimicească 400 de hitleriști. În  luna aprilie regimentul a fost transformat în R.9 Roșiori și a continuat luptele la vest de râul Morava, iar la  12 mai când s-au dat ultimile lupte în Europa, era la est de Brno.

Revenirea în țară. În iunie 1945, R.9 Rș. a revenit în țară dar nu în Lugoj, ci la Cristian lângă Brașov, iar în septembrie a fost mutat în Brașov. În anul 1947, R.9 Rș. este mutat la Sebeș. În anul 1948, R.9 Rs. este mutat la Oradea. În anul 1948, a primit numerotarea de R.163 Cavalerie. În anul 1954, a fost transformat în R.106 Mecanizat, și dislocat la Arad, fiind desființat în anul 1959.

Cu onoare vă salută ultimul cavalerist din Lugoj, locotenent(r) VR Ioan Magiuna, 97 de ani

As. Mil. R. R. ”Lt. erou P. Laţcu” Lugoj

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.