Răzmeriţă în U.U.R. E ceva putred chiar şi în politichia… frustraţilor

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Zilele acestea, directorului ziarului nostru, Actualitatea (nu ştiu de ce, dar în urechi îmi revine textul unei reclame radio, care sună exact aşa: Oamenii inteligenţi citesc Actualitatea!), pe una dintre reţelele de „socializare”, i s-a adresat o cititoare, care îşi vărsa supărarea ce tocmai o cuprinsese.

Doamna se numeşte Mariana Braşoveanu, este cadru de nădejde, în localitatea Ştiuca, unde vieţuiesc români, de etnie ucraineană, în proporţie de 90%. Spiritul ei de „femeie muncitoare”, al cărei singur „titlu de nobleţe” a fost munca, a făcut din ea şi o bună activistă pe tărâm obştesc, fiind membru fondator al UUR (Uniunea Ucrainenilor din România) Filiala Timiş, activând (şi) ca preşedintă a UUR Timiş, subfiliala Ştiuca, ani mulţi, vreo 19, cu realizări remarcabile, după spusele dânsei.

Totuşi, de ce este supărată doamna Brașoveanu?  Supărarea ei izvorăşte din faptul că nu a mai fost lăsată să candideze la un mandat nou, poate şi mai sus, pentru o funcţie mai înaltă.  Ca şi cum asta nu a fi fost îndeajuns, după cum rezultă din corespondenţa ei, pe aceeaşi reţea, cu un alt „nedreptăţit”, fostul deputat Ștefan Buciuta, nu a fost lăsată să participe nici măcar în sală, în calitate de delegat.                                    

Cum mai este valabil un principiu de drept roman, „Audiatur et altera pars”, adică să ascultăm (audiem) şi cealaltă parte, ne-am folosit de el, apelând la Gheorghe (Iura) Hleba (la care se fac referiri directe, indirecte, adică pe faţă, dar şi pe dos), preşedinte al UUR Timiş, care ne-a declarat următoarele:

„Este foarte clar că este vorba de o acţiune de diversiune, de o tentativă de uzurpare a UUR şi crearea uneia noi, paralele, al cărei orchestrator este fostul deputat şi fostul preşedinte al UUR, Ion Morocico, cel care a fost în proces cu Statul Român trei ani de zile, pierzând procesul, „con brio”. Aş mai dori să adaug că Mariana Braşoveanu nu mai este membră a UUR, fiind exclusă, conform statutului, pentru neplata cotizaţiei, timp de 5 ani,  iar „fostul” Ștefan Buciuta nu a plătit-o niciodată. Referitor la această dispută, vă trimit Comunicatul remis de UUR, din care se vede clar că este vorba de o diversiune. Şi ca să întăresc cele spuse, vă aduc la cunoştinţă că UUR îşi desfăşoară Congresul în perioada 22-24 octombrie, la Cluj-Napoca, în timp ce diversioniştii au programat un alt congres care se va dsfăşura la Lugoj, sâmbătă, 26 octombrie, la hotelul-restaurant „Speranţa”. Vom vedea cu ce consecinţe juridice”.

 Spicuim din COMUNICAT-ul primit:

În legătură cu informațiile despre intenția unor persoane din afara U.U.R de a iniția întâlniri cu veleități elective la care să participe ucraineni din România, altele decât Adunările Generale și Conferințele programate conform Hotărârii Consiliului Uniunii din 21 august 2019 privind convocarea Congresului 8 al U.U.R., Consiliul Uniunii întrunit în ședință de lucru astăzi, 18 octombrie 2019, face următoarele precizări:  l Uniunea Ucrainienilor din România […] este singura organizație cu reprezentanți recunoscuți în componența autorităților statului român, începând cu Parlamentul. l Unele incidente provocate de foști membri ai U.U.R. cu intenții destabilizatoare nu au întrerupt continuitatea conducerii și activității U.U.R. Asemenea aspecte nu aveau cum să desființeze Uniunea, nici cum să deligitimeze reprezentanții ei înscriși în evidențele oficiale ale autorităților […]. l Colportările unor adversari ai U.U.R. în jurul existenței dosarului nr. 109813/299/2015 sunt ridicole. Organismele U.U.R. funcționează pe deplin legal în puterea hotărârii judecătorești definitive din dosarul nr. 18880/299/2018, orice act anterior în această privință fiind caduc. l Câtă vreme există și va exista Uniunea Ucrainienilor din România (U.U.R) denumirea ei este intangibilă și inalienabilă. Eventuale alte asociații pot fi denumite oricum, dar nu U.U.R. l Congresul 8 UUR a fost convocat pentru data de 26 octombrie 2019 la Cluj-Napoca. Vor fi prezenți delegații aleși în conferințele celor 12 filiale județene, la care au participat delegații desemnați de toate organizațiile locale. Etapa procedurală a adunărilor generale locale și a conferințelor filialelor județene ale UUR s-a încheiat, conform calendarului aprobat de Rada din 21 august 2019, în conformitate cu Statutul. l Orice altă manifestare cu intenții elective nu are nici o legătură cu UUR. Dacă respectivele manifestări vizează prestigiul sau unitatea UUR, participarea la ele este contrară intereselor U.U.R., constituie încălcarea gravă a prevederilor art. 8 litera d și ale art. 9 litera e din Statutul UUR, atrăgând pierderea calității de membru al U.U.R. l Rada reamintește importanța Rezoluției privind unitatea UUR adoptată la 23.06.2018 ca document fundamental al Uniunii și atrage încă o dată atenția asupra răspunderii fiecărui membru al U.U.R. pentru apărarea unității noastre.

București, 18 octombrie 2019

 Se pare că „herculeanul” Morocico se bazează pe faptul că este avocat, fost coleg la (marea) Facultatea de Drept din Drobeta-Turnu Severin, cu Stana Izbaşa, ale cărei cursuri se desfăşurau vinerea, sâmbăta şi duminica, dacă ţinem bine minte, la Băile Herculane. Păcat că o uniune aşa de serioasă, cu o activitate atât de importantă şi vastă, benefică tuturor românilor, este „înnoroită” de jocul unor orgolii de frustraţi, dornici de a avansa pe uşa din dos, folosind nişte mijloace mai puţin ortodoxe.

Mircea ANGHEL

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.