Rapsodii dedicate Sinagogilor, cu Orchestra de Cameră din Toulouse

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Sunetul Sinagogilor, un proiect ce pune în valoare
patrimoniul regional cu ajutorul muzicii

Luna august aduce melomanilor timișoreni un eveniment de înaltă ținută artistică ce devine liantul dintre public și patrimoniu. Prima ediție a proiectului „Sunetul Sinagogilor”, organizat de Asociația Pantograf, prezintă un concert inedit susținut de Orchestra de Cameră din Toulouse, alături de solista Clara Cernat (vioară), pe compoziții de Thierry Huillet, prezentate în premieră absolută.

Duminică, 22 august 2021, cu începere de la ora 19, la Sinagoga Neologă din Lugoj, str. Cuza Vodă, nr. 10, va avea loc un concert excepțional de vioară și orgă, „Sunetul Sinagogilor”, susținut de Clara Cernat (vioară) și Thierry Huillet (orgă). De la ora 16, va avea loc un concert educativ pentru copii.

Marți, 24 august 2021, va urma Sinagoga Neologă „Beit El” din Caransebeș, apoi miercuri, 25 august 2021, în grădina Institutului Cultural Francez Timişoara, va vea loc un concert dedicat Sinagogii Cartierului Fabric din Timişoara.

Ineditul concertului va fi susţinut de Orchestra de Cameră din Toulouse, alături de solista Clara Cernat (vioară), pe compoziţii de Thierry Huillet, prezentate în premieră absolută.

Orchestra de Cameră din Toulouse îşi va continua turneul în sinagogile neologe din Arad și Oradea.

Programul ales invită la descoperirea și valorificarea rădăcinilor multiculturale ale muzicii românești, oferind un cadou muzical publicului: o lucrare compusă de Thierry Huillet inspirată de Sinagoga Nouă din Fabric.

Rapsodii pe teme românești, 25 august, ora 20.00, Grădina Institutului Francez

Concert educativ pentru copii, 25 august, ora 11.00, Grădina Institutului Francez

Concertul este parte din prima ediție a turneului „Sunetul Sinagogilor”, un program-pilot ce se dorește a deveni un festival anual de muzică cultă în sinagogi din Banat și Crișana. Scopul proiectului este acela de a stimula turismul cultural în regiune și de a pune în valoare un patrimoniu inedit.

Calitatea artistică de înaltă ținută este pusă în slujba patrimoniului și tradițiilor, concertul semnalând valoarea sinagogii din Fabric, abandonată de peste trei decenii:

„Proiectul creează o legătură prin muzică între patrimoniul construit și cel imaterial al comunităților evreiești din Banat și Crișana. În mod deosebit, concertul de la Timișoara va fi dedicat Sinagogii Noi din Fabric, aflată într-o stare avansată de degradare, închisă publicului în ultimele trei decenii. Ne dorim ca timișorenii să-i redescopere frumusețea și, în timp, comunitatea locală să se implice în renovarea ei”,

declară organizatorii.

Rapsodii în Grădina Institutului Francez din Timișoara, 25 august, ora 20.00

„Rapsodii pe teme românești”, concert dedicat Sinagogii din Fabric, este parte dintr-un turneu pe care Orchestra de Cameră din Toulouse, pianistul și compozitorul francez Thierry Huillet, și violonista Clara Cernat îl susțin în România între 22 și 28 august în sinagogile neologe din Arad, Oradea, Lugoj și Caransebeș. Programul ales este un mozaic al emoțiilor transpuse pe unde sonore, oferind un cadou muzical publicului: o lucrare compusă de Thierry Huillet inspirată de Sinagoga Nouă din Fabric.

Înființată în 1953, având un repertoriu larg și eclectic, Orchestra de Cameră din Toulouse face parte din orchestrele franceze cele mai active, susţinând în jur de 250 de concerte pe an. În Franţa, aceasta are o generoasă politică de avangardă adresată atât publicului tânăr, cât şi publicului în vârstă, deplasându-se pentru concerte în locuri speciale, altele decât o convențională sală de concert.

Violonistă şi violistă, Clara Cernat este extrem de apreciată în muzica de cameră şi o interpretă recunoscută a pieselor enesciene. A debutat la vârsta de 15 ani ca solistă a Orchestrei Simfonice din Arad şi a avut o evoluţie muzicală excepţională, care a culminat cu obţinerea a cinci premii internaţionale, o activitate concertistică prolifică şi numeroase înregistrări. Cariera sa a evoluat pe importante scene ale lumii, printre care: Opera din Beijing NCPA, Seoul Arts Center, Centrul Cultural Kirschner din Buenos-Aires, Filarmonica din Roma, Teatrul Liceo, Palatul muzicii şi Auditoriul din Barcelona, Salle Gaveau din Paris.

Thierry Huillet, compozitor și dirijor, a câştigat de-a lungul carierei sale numeroase premii internaţionale, printre care: prestigiosul „Grand Prix” la Cleveland International Piano Competition S.U.A, premiul Busoni şi o distincţie în cadrul Competiţiei Internaţionale de pian de la Tokyo. A susţinut sute de recitaluri şi concerte cu orchestra, şi a înregistrat pentru Radio-France, R.A.I., Radio Suisse Romande şi Radiodifuziunea Română. A fost invitat să interpreteze principalele concerte de pian cu orchestre faimoase, a dirijat si susţinut recitaluri în Franţa, S.U.A., Japonia, Coreea de Sud, China, Italia, Spania, Austria, Malaezia, Argentina, Peru, Chile, Belgia, Brazilia, România, Philipine, Guatemala, etc. Lucrările compuse de Thierry Huillet au fost interpretate în cadrul marilor festivaluri de profil din lume. Compozițiile lui Thierry Huillet sunt publicate la „Editions Alphonse Leduc” și „Editions musique21-Lelia Productions”, Paris.

Concert explicativ pentru copii, 25 august, ora 11.00

Muzica este un tărâm fabulos plin de povești fermecătoare ce merită să fie descoperite de la o vârstă fragedă. În 25 august, tânărul public – cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani – este invitat la un concert inedit prezentat de artiști de renume internațional care oferă o incursiune în lumea muzicii clasice.

Clara Cernat și Thierry Huillet, acompaniați de Orchestra de Cameră din Toulouse, susțin un concert explicativ a cărui program deosebit îmbină, într-o manieră ludică și interactivă, explicațiile cu intermezzo-uri muzicale, prezentări de instrumente sau „roluri” într-o orchestră, ajungând chiar la explicarea temelor muzicale care l-au inspirat pe compozitor și a modului în care au fost prelucrate acestea în cheie contemporană.

*Durata concertului este de 60 de minute, iar participarea se face pe bază de înscriere. Detalii pe pagina evenimentului.

Intrarea la eveniment este liberă în limita locurilor disponibile. 

Evenimentul este organizat de Asociația Pantograf, finanțat de AFCN, Ministerul Culturii și Centrul de Proiecte Timișoara, având paarteneri Comunitatea Evreilor din Lugoj, Comunitatea Evreilor din Caransebeș, Institutul Francez Timisoara și Orchestra de Cameră din Toulouse.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.