Rabla pentru electrocasnice: valoarea voucherelor și etapele programului

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Pe 14 mai va începe programul Rabla pentru electrocasnice, iar voucherele vor avea valori cuprinse între 200 și 500 lei, în funcție de tipul de produs achiziționat. De data aceasta programul se va ține în mai multe etape, în prima se vor putea cumpăra mașini de spălat și frigidere, iar din 4 iunie, televizoare, laptop-uri și tablete. Oamenii trebuie să predea un aparat vechi pentru a participa la program.

Vineri este prima zi de înscriere și se estimează că vor fi peste 200.000 de beneficiari pentru întreg programul, pe nouă categorii de produse, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Care este valoarea voucherelor

Laptopuri: 500 lei
Televizoare: 400 lei
Tablete: 300 lei
Mașini de spălat rufe: 400 lei
Aspiratoare: 200 lei
Aparate frigorifice: 400 lei
Aparate de aer condiționat: 400 lei
Uscătoare de rufe: 400 lei
Mașini de spălat vase: 400 lei
Trebuie spus că pot fi cumpărate produse din anumite clase energetice.
Aparatele frigorifice includ frigiderele, combinele frigorifice, lăzile frigorifice sau congelatoarele.

Ministrul spune că, după ce sistemul a cedat în anii trecuți, lucrurile au fost regândite și în prima fază beneficiarii se vor înregistra în sistemul informatic, trecându-și datele. După perioada de înscriere care va dura o săptămână vor începe etapele programului, după cum urmează.

* Prima etapă va fi între 21 mai și 3 iunie și va viza mașinile de spălat rufe, cele de spălat vase și aparatele frigorifice;

* Etapa a doua va fi între 4 și 17 iunie pentru televizoare, laptop-uri și tablete;

* Etapa a treia va fi între 18 iunie și 1 iulie pentru aparate de aer condiționat, aspiratoare și uscătoare de păr.

Ministrul Mediului spusese că a ales această idee a etapizării după ce în ediția din 2019, între 40% și 60% dintre fondurile disponibile s-au îndreptat doar spre achiziția de televizoare.

Ministrul a explicat faptul că pentru mașini de spălat vase și uscătoare de rufe se poate preda orice alt aparat electrocasnic vechi din program în schimbul voucherului, dar în celelalte cazuri, aparatul vechi predat trebuie să fie din aceeași categorie cu cel nou.

După obținerea voucherului pe site-ul afm.ro persoana are la dispoziție maximum 15 zile ca să folosească voucherul la cumpărarea unui produs eligibil de la unul dintre magazinele validate.

Pe 23 martie Ministerul Mediului anunța că programul Rabla pentru electrocasnice va avea un buget record de 75 milioane lei și va include echipamente precum mașini de spălat, frigidere, televizoare, laptop-uri și tablete. Atunci se spunea că programul va începe în ultima săptămână din aprilie, dar practic va începe cu 3 săptămâni mai târziu decât acel prim termen.

Rabla pentru electrocasnice nu s-a mai desfășurat în 2020, din cauza mai multor probleme. În 2019 bugetul a fost de 40 milioane lei.

Despre admin 6695 de articole
Nicolae Silade, poet și jurnalist

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.