Proiectul „Spitalul nou” din Lugoj, între promisiuni și blocaje. Primarul Călin Dobra explică situația actuală

>

Augustin BERCEAN

Construirea unui „nou spital” în Lugoj (practic, este vorba de un pavilion nou adăugat vechiului spital) ar fi trebuit să fie o realizare de referință pentru oraș. Proiectul se află însă în impas, din cauza unor blocaje birocratice și a unor decizii controversate din trecut. Primarul Călin Dobra ne-a acordat un interviu în care a explicat situația actuală a proiectului, exprimându-și totodată dezamăgirea față de modul în care foștii manageri și primari lugojeni, Buciu/Blidariu, au gestionat întreaga situație.

„reevaluarea ofertelor nu presupune reluarea licitației”

Augustin Bercean: Zilele trecute, Primăriei Lugoj i-a fost respinsă de către Instanța de Judecată plângerea formulată împotriva Deciziei pronunţate de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care obliga la reevaluarea ofertei asocierii SSAB AG SA – MEDICARE ENGINEERING SRL. Ce implică acest lucru? Se reia licitația? Cine este la ora actuală managerul acestui proiect?

Călin Dobra: Sentința privind respingerea acțiunii în instanță inițiate de Primăria Municipiului Lugoj confirmă decizia CNSC, care precizează că reevaluarea ofertelor nu presupune reluarea licitației, ci doar reevaluerea ofertelor depuse inițial. În prezent, managerul de proiect este Liviu Săvescu (n.r. șeful Serviciului Finanțări din cadrul Primăriei Lugoj). După primirea comunicării oficiale a sentinței, echipa de evaluare va reanaliza ofertele depuse pentru proiectare și execuție și va desemna un câștigător.

„termenul de finalizare a proiectului până în vara anului 2026 este nerealist“

A.B.: Au trecut mai bine de 2 ani de la obținerea acestei finanțări importante pentru municipiul Lugoj. Care este stadiul actual al proiectului? Procentual, care ar mai fi șansele ca acest proiect să înceapă și, ce este mai important, să fie și finalizat?

Călin Dobra: Este foarte greu de a da procente exacte privind implementarea acestui proiect. Tot ce știm este că termenul de finalizare a proiectului până în vara anului 2026 este nerealist, având în vedere că, la acest moment, nu este semnat contractul pentru proiectare plus execuție. Implementarea acestui proiect presupune în prima fază demolarea parțială a spitalului existent, urmată de realizarea proiectului și execuția propriu-zisă a noului spital. Termenul inițial de execuție a spitalului nou era de 24 de luni, iar acum discutăm despre o perioadă de implementare de doar 12 luni.

„îmi doresc acest spital pentru oamenii de aici, însă trebuie să fie făcut corect, cum se cuvine și asumat!”

A.B.: Ați început să căutați noi surse de finanțare? Veți începe un proiect nou în cazul în care cel actual va fi abandonat?

Călin Dobra: Categoric, trebuie să căutăm variante, pentru că, în cazul în care nu vom reuși să implementăm proiectul din cauza blocajelor din instanță și a întârzierilor de ani de zile, va trebui să găsim o altă sursă de finanțare. Cu toții suntem de acord că municipiul Lugoj are nevoie de un spital nou. Repet și subliniez, îmi doresc acest spital pentru oamenii de aici, însă trebuie să fie făcut corect, cum se cuvine și asumat!

„proiectul se află într-un blocaj total”

A.B.: În ce stadiu ați găsit acest proiect în momentul în care ați preluat funcția de primar al municipiului Lugoj?

Călin Dobra: În prezent, proiectul se află într-un blocaj total, pe lângă blocajul din instanță fiind demarată și o acțiune în instanță separată de către fostul manager de proiect și primarul interimar, fără implicarea unui serviciu juridic. Această acțiune este       *

* neprofesionistă, deoarece nu se poate demara în numele Primăriei fără implicarea unui serviciu juridic. Am încercat totuși să gestionăm aceste aspecte pentru a nu crea sincope în procesul de implementare al proiectului.

„educația și sănătatea sunt prioritățile mele și ale administrației locale de astăzi”

A.B.: Este prioritate „zero“ construirea unui spital nou la Lugoj? Și actualul manager al Spitalului municipal, medicul Cătălin Bălan, se plânge de starea deplorabilă în care se află cel actual…

Călin Dobra: Toată lumea este de acord că sănătatea este o prioritate zero. Educația și sănătatea sunt prioritățile mele și ale administrației locale de astăzi, am spus și o repet! Vom continua să dezvoltăm aceste domenii și să creăm condiții cât mai decente pentru municipiul Lugoj și întreaga zonă, având în vedere că un spital municipal va deservi întreaga regiune.

„nu am primit niciun semn din partea acestor instituții, nicio interpelare, nicio întrebare”

A.B.: Există vreo plângere depusă la Parchetul European, condus de Codruța Kovesi, formulată de vechea conducere a Primăriei sau de fostul manager de proiect, Claudiu Buciu?

Călin Dobra: În ceea ce privește eventualele plângeri, nu am primit niciun semn din partea acestor instituții, nicio interpelare, nicio întrebare. Nu pot răspunde la astfel de întrebări, deoarece orice plângere este asumată de persoana care o face.

„este important să fim corecți și sinceri cu cetățenii, prezentându-le realitatea și gradul de risc al implementării acestui proiect”

A.B.: Se poate imputa unei anumite persoane, sau vreunei instituții, nereușita (cel puțin de până acum…) a acestui proiect?

Călin Dobra: Referitor la declara-țiile anterioare ale fostului manager de proiect și fostului primar al Municipiului Lugoj, domnul Buciu, consider că a existat o lipsă de seriozitate și o lipsă de prezentare a realității. În astfel de proiecte, trebuie să depășim postura de politician și să vorbim clar, cu argumente solide. Este important să fim corecți și sinceri cu cetățenii, prezentându-le realitatea și gradul de risc al implementării acestui proiect. Totodată, în declarațiile scrise în instanță ale fostului manager și fostului primar al Municipiului Lugoj a fost menționat riscul major de neimplementare a proiectului, iar public, dumnealui declara cu totul altceva! Așadar, opinia mea este că a existat o mare neseriozitate din partea acestuia și incorectitudine față de oamenii din municipiul Lugoj.

Concluzie:

Proiectul noului spital din Lugoj rămâne blocat din cauza problemelor administrative și juridice moștenite, iar termenul de finalizare devine tot mai incert. Actuala administrație încearcă să deblocheze situația și caută soluții alternative de finanțare, însă întârzierile și lipsa unei gestionări eficiente în trecut au complicat procesul. Cert este că Lugojul are nevoie urgentă de un spital modern, iar viitorul acestui proiect depinde de deciziile care vor fi luate în perioada următoare.

 


Descoperă mai multe la Actualitatea Online

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.