Proiectul Dans Nomad ajunge la final. 4 zile de ateliere și spectacole de dans contemporan

Urmărește-ne pe WhatsApp | Telegram | Google News

Compania de dans Unfold Motion pune Timișul pe harta dansului contemporan. Ultima localitate timișeană din Proiectul Dans Nomad este Dumbrăvița, unde tinerii și locuitorii vor avea parte de intervenții stradale de dans.

Zilnic între 15 și 18 septembrie 2022, în Dumbrăvița vor avea loc diferite evenimente centrate în jurul dansului contemporan, momente coregrafice acompaniate de muzică live în spațiul public, un spectacol invitat din repertoriul Unfold Motion, o proiecție de film de dans, dar și ateliere de dans, teatru și film pentru copii și adolescenți.

Evenimentele vor avea loc în Parcul Central, la Sala Polivalentă, în Parcul Tera, Parcul Nordic și la Școala Gimnazială. Proiectul Dans Nomad își propune să exploreze realitatea socială și cotidiană din Dumbrăvița și să le ofere locuitorilor, în cele patru zile, reprezentații de dans în real time composition cu muzică live, realizate de artiștii nomazi, inspirate din viața locală.

Finalul proiectului Dans Nomad din județul Timiș va fi marcat printr-un performance ”Introspectiv” de dans contemporan cu muzică live la Bastionul Maria Theresia din Timișoara, marți în 20 septembrie de la ora 19.00.

În plus, în perioada 19-30 septembrie la Casa Tineretului din Timișoara se va putea vizita expoziția video ”Retrospectiv”, un rezumat în imagini al intervențiilor de dans contemporan din Lugoj, Jimbolia și Dumbrăvița din luna septembrie. Expoziția va fi deschisă zilnic între orele 09.00 și 21.00.

„Călătoria proiectului Dans Nomad prin localitățile din județul Timiș s-a desfășurat până acum într-un ritm provocator. Ne-am bucurat de sprijin în jurul nostru oriunde am ajuns, și am muncit cu toții foarte mult ca să aducem dansul în mijlocul acestor comunități. Atelierele de dans sunt antrenante atât pentru facilitatori dar mai ales pentru cursanți, cu energie, deschidere și curiozitate. Analizând situația la cald, pot afirma că publicul împreună cu noi avem nevoie de această întâlnire cultural-artistică. Hrănește și surprinde ambele părți implicate în acest dialog și oferă, de fiecare dată, noi repere și învățăminte.”

Maria Beatrice Tudor – inițiatoarea programului Dans Nomad, coregrafă la Asociația Unfold Motion

Atelierele de teatru-dans și film din perioada 15-18 septembrie de la Dumbrăvița vor avea loc la Casa de Cultură, pe Strada Codrului. În cadrul atelierelor de teatru-dans, tinerii sunt invitați să experimenteze comunicarea folosindu-și corpul într-un mod creativ și intuitiv, în timp de atelierele de film propun exersarea limbajului audio-vizual, dezvăluie modul în care imaginile transmit emoții și se încheie cu elaborarea unui scurt-metraj de dans, realizat chiar de participanți.

Mai multe despre ateliere, cât și programul complet se găsesc aici. Accesul este gratuit, pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile. Înscrierile se fac pe pagina de Facebook Unfold Motion sau pe adresa unfoldmotion@gmail.com

Proiectul Dans Nomad dorește să contribuie la creșterea vizibilității dansului contemporan și formarea de public nou în rândul comunităților din România. Dans Nomad ediția 2022 se desfășoară pe toată durata lunii septembrie și aduce dansul contemporan în 3 localități din județul Timiș: Lugoj, Jimbolia și Dumbrăvița.

„Acest proiect ne-a provocat energia și gradul de adaptare tuturor celor din echipă, fiind un tur de forțe în care experiențele noastre s-au împletit pentru un scop comun: acela de a aduce dansul contemporan și muzica live față în față cu un potențial – viitor public. Toate evenimentele integrate în proiect au constituit, cu siguranță, experiențe inedite pentru participanți, fie că vorbim despre public sau despre cursanții de la ateliere.”

Lavinia Urcan, președinta Asociației Unfold Motion.

Unfold Motion este prima organizație de dans contemporan din Timișoara. De la înființarea sa în 2013 de către Lavinia Urcan, coregraf și director artistic și mai apoi, prin alăturarea coregrafei asociate Beatrice Tudor, în anul 2019, asociația se implică activ, prin proiectele sale, în peisajul cultural din Timișoara și din România și este un reper al sectorului coregrafic românesc.

Proiectul ”Dans Nomad” face parte din Programul Cultural ”Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Mulțumim partenerilor de proiect: Fundația Județeană de Tineret Timiș, Teatrul Traian Grozăvescu Lugoj, Casa de Cultură Jimbolia, Școala Gimnazială și Primară Jimbolia, Liceul Tehnologic Jimbolia, Fabrica Faulhaber, Primăria Dumbrăvița, Școala Gimnazială Dumbrăvița, Muzeul Național al Banatului, Institutul Francez, Centrul Cultural German, Contemporary Creative Dreamers, Asociația Delazero, Asociația We are Developing Art, Asociația FOA, Centrul Național al Dansului București.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.